Maldonado 42 millió eurójára hajtanak

2012.10.11. 18:11

"Nem hiszem, hogy ennek a futamnak az eredménye fontos lenne a jövőm szempontjából. Semmi köze hozzá, ez 100 százalékig biztos. Sínen vagyok" - nyilatkozta Felipe Massa magabiztosan Koreában, azaz állítja, jövőre is a Ferrarinál maradhat.

Korábban Luca di Montezemolo Ferrari-elnök arról beszélt, megvárja a Japán GP-t, mielőtt eldönti, lecseréli-e a brazilt, és azon a futamon Massa remekül ment. Második lett, legjobb eredményét szerezte idén, két év után először állt dobogóra.

Egy hely tehát elkelhetett, viszont a Saubernél biztosan van egy a következő szezonra, mert Sergio Perez a McLarenhez távozik. Mivel a svájciak már bejelentették, marad náluk Perez fő mecénása, a Telmex nevű mexikói telekommunikációs cég, arra lehet következtetni, hogy mexikói tesztpilótájukat, Esteban Gutierrezt ültetik Perez helyére.

Csakhogy Perez csapattársa, Kamui Kobajasi csütörtökön elárulta, az ő pozíciója sem biztos, ugyanis Peter Sauber csapattulajdonos pénzt kér tőle az ülésért 2013-ra. Annak ellenére, hogy a japán kifogástalanul megy egész évben, épp vasárnap szerezte első dobogós helyét, harmadik lett.

"Azt hiszem, egy szponzor tudna segíteni, hogy itt legyek jövőre, de jelenleg nincs szponzorom. Furcsa, hogy támogatót kell találnom. Most a pénz fontos, de mindig is toppilóta akartam lenni, szponzor nélkül, jó csapatnál. A pilótának az autóval kellene foglalkoznia, nem támogatók után kutatnia. Szóval meglepett ez a dolog, főleg, hogy sosem fizetett senki, hogy eddig eljussak" - idézte az Autosport a csalódott Kobajasit.

Nem tudni, kit akarnak helyette, de a legvalószínűbb, hogy a visszatérésre készülő Jaime Alguersuari, de még inkább Pastor Maldonado került képbe. A spanyol idén kimaradt az F1-ből, a BBC-nek dolgozik újságíróként és a Pirelli gumitesztelője. Utóbbi munkáját pár napja fejezte be, azt mondta, hamarosan előáll a terveivel.

Bővebben nyilatkozott céljairól Pastor Maldonado, aki mögött pontosan meghatározható támogatói pénz áll: hazája, Venezuela olajkonszernje, a PDVSA évi 42 millió eurót fizet a Williamsnek, hogy a dél-amerikait versenyeztesse.

Ez a pénz pedig bárhol jól jönne, a Saubernél, esetleg a Force Indiánál. Maldonado nem is kertel: "Van esélyem máshová szerződni, de képben van az is, hogy maradok. Beszélgetünk, egyezkedünk. Jól érzem magam itt, de tudjuk, milyen az F1, egyik pillanatról a másikra változhatnak a dolgok. Amíg az istállók nem véglegesítik a pilótáikat, bármi történhet, az pedig még arrébb lesz, általában az idény után szokott megtörténni."

Maldonado a Williamsszel versenyt nyert idén, ennek ellenére a Sauber erősebbnek látszik, pilótái négyszer is dobogóra kerültek, bár elsők eddig nem lettek.

A Force Indiának csak akkor van esélye megszerezni Maldonadó - pénzét -, ha megszabadul Nico Hülkenbergtől vagy Paul di Restától. A skótnak van szerződése jövőre is, a németet a Ferrarinál emlegették Massa helyére, ám a brazil szavaiból azt lehet kivenni, erről lecsúszik.