Az lenne az igazságos, ha mi nyernénk

2012.11.21. 09:31
Fernando Alonso New Yorkban töltődött fel a hétvégére, amikor a 13 ponttal vezető Sebastian Vettel vagy ő háromszoros világbajnok lesz Brazíliában. Dolgozott persze, az egyik Ferrari-főszponzor, a Kaspersky meghívására utazott fel Texasból hétfőn, és kedd este tovább is állt Sao Paulo felé. Előtte beszéltünk vele.

Mi lenne a legjobb koreográfia a hétvégére?

Azt szeretnénk, ha unalmas lenne. Simán nyerni. De idén persze nem ez van, a kihívás óriási, nagyszerű lenne győzni a végén. Izgalmasnak ígérkezik.

Izgul?

Az első vb a legnehezebb, akkor aludni sem tud az ember. Most már van tapasztalatom ebben is.

A Red Bull autója gyorsabb, mi szól a Ferrari mellett?

Bízom mindenek előtt magamban és az embereimben, akik támogatnak. Nem a miénk a legjobb autó, de ami azt körülveszi, abban mi vagyunk a legjobbak. Ennek is köszönhetjük, hogy az utolsó futamig versenyben maradtunk.

Miért kellene inkább önnek nyernie?

Nem külön nekem, nem én érdemlem meg jobban, sokkal inkább az istálló. A szerelők, a mérnökök, és mindenki más, akinek köze van a Ferrarihoz. Egyikük sem követett el egyetlen hibát sem. Rossz mozdulatuk nem volt. A két baleset nélkül, amikor Japánban meglöktek hátulról meg amikor Spában átmásztak a fejemen, talán már bajnokok is lennénk.

Vettel sem hibázott.

Nem, viszont Sebet kétszer cserbenhagyta az autója, miközben a mi megbízhatóságunk kifogástalan. A Ferrari tökéletes eddig.

   nandowin

Korábban előfordult, hogy kritizálta a saját istállóját, a Ferrarit még soha. Hogy hogy?

A múltban volt, hogy úgy éreztem, nem adnak bele mindent körülöttem. Ha azt látom, hogy én 100-at, mások mellettem 99%-ot teljesítenek, én szólni fogok, megtettem a múltban is. Ennél a csapatnál viszont 100 százalékot érzek minden egyes tagján. Mindent a versenyzésért csinálnak, azért, hogy nyerjünk. Persze így is előfordul, hogy nem jön össze, de csak itt van az, hogy ha meglátják egy autójukat az úton, elérzékenyülnek, és arra gondolnak, lehet, hogy az egyik visszapillantóját én fényeztem. A Ferrari a legjobb csapat.

Inkább a Ferrari gyorsaságára és a saját sikerére számít, vagy arra, hogy a Red Bull nem ér célba?

Mindkettőre. Bízom abban is, hogy a Red Bull nem ér be, kettő egyszerre szinte soha sem szokott. Optimista vagyok az autó szempontjából is, Brazíliának feküdnie kellene nekünk. Főleg, hogy még pénteken is kapunk új alkatrészeket. Igaz persze, hogy a többiek is valószínűleg, szóval meglátjuk.

 
Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab alapító tulajdonosa Alonsóval

Csak 3-szor nyert a szezonban, ilyen kevés futamgyőzelemmel 25 éve nem lett bajnok senki. Kell még győzelem vagy meg lehet ennyivel is?

Meg lehet nyerni újabb győzelem nélkül, hiszek ebben. Ha harmadik leszek, győzhetek. A legjobb csapat áll mögöttem, és a körülmények is közrejátszhatnak, eshet is.

A végeredmény mekkora részére tudnak hatással lenni, van-e olyasmi, amit nem tudnak befolyásolni?

Az autó összes pontjára hatással vagyunk, és természetesen a vezetésben mindenre. Csak a szerencse van, ami felettünk áll. Kétszer nem értünk célba idén, egyik se rajtunk múlt. Jól menedzseltük a hibáinkat, nem volt belőle egy se.

2010-ben Vettel ellen elveszítette a címet az utolsó nagydíjon. Revánsnak tekintené, ha most nyerne?

Nem, egyáltalán nem gondolok revánsra vagy visszavágásra. Ha nem mi győzünk, gratulálni fogunk. Viszont úgy érzem, valamilyen igazságszolgáltatás lenne, hogy ha mi nyernénk. Jobban megérdemeljük. Nem hibáztunk, a csapatom sem, egyáltalán. Az emberek 99%-a örülne, ha mi nyernénk, szerintem csak a Red Bull nem.