no

Brawn bőrére megy a játék a Mercedesnél?

2013.01.22. 16:57
Eddie Jordan Schumacher érkezését és távozását is megjósolta, most azt mondja, a zsenit leváltják.

A Mercedes 22 év után, a múlt év végén menesztette motorsportfőnökét, Norbert Haugot, a leköszönő menedzser azt mondta, valakinek vállalnia kell a felelősséget az elmúlt három évért: az istálló visszahozta Michael Schumachert, de vb-cím helyett csak egy futamot nyert, Nico Rosberggel.

Képbe került Niki Lauda, aki magas menedzseri posztot kapott az istállónál, de azt nyilatkozták, nem ő Haug utódja, és nem is miatta kellett mennie. Hétfőn aztán sportigazgatónak nevezték ki a Williams-résztulajdonos Toto Wolffot, és állítólag a két osztrák összesen 40 százalékos részesedést is vásárolt a Mercedes-F1-ben, Wolff háromszor annyit, mint a volt világbajnok.

Kedden kiszivárgott, hogy a Mercedes itt még nem állt meg a vezetőség átalakításával, a következő célpont a McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe. Vagyis elküldtek egy embert, hoztak kettőt, és tervezik a harmadikat.

Nem véletlen, hogy elindult a spekulálás, nem lesznek-e túl sokan, és a BBC úgy tudja, Ross Brawn csapatfőnököt és Nick Fry igazgatót is le akarják váltani. Brawn és Fry volt az, aki 2008 végén, a Honda kivonulásakor megvette az F1-projektet, motorokat szerzett a Mercedestől, és 2009-ben Brawn GP néven megnyerte a világbajnokságot. A csúcson aztán eladták az istállót a Mercedesnek, ami 2010 óta gyári csapatként indul. Csakhogy az ő vezetésükkel sikertelenül.

"Paddy Lowe a Mercedeshez megy, úgy tűnik, Brawn és Fry távozik. Lowe nem technikai igazgató lesz, hanem ennél magasabb, de nem fogják csapatfőnöknek hívni sem, mert az Wolff lesz. Csakhogy gyakorlatilag Lowe viszi majd a csapatban a napi munkát" - tájékoztatta a BBC-t Eddie Jordan volt istálló-tulajdonos, aki most szakkommentátorként dolgozik, és korábban megjósolta Schumacher visszatérést, tavaly a búcsúját is. Sőt, azt is, hogy a németet Lewis Hamiltonra cserélik.

A Mercedestől annyival kommentálták a BBC értesülését, hogy "túlbuzgó spekuláció", míg a McLarentől semmit nem mondtak Lowe lehetséges távozásáról.

Megszólalt viszont Wolff. "Olvasom a spekulálásokat, de ha ilyesmit terveznénk, tudnék róla. Ross része a csapatvezetésnek, és remélem, az is marad. Ez a jelenlegi helyzet" - idézte őt az Autosport. "Nézzék csak meg, milyen fantasztikus eredményei vannak. Lowe is elismert személyiség, és már 20 éve a McLarennél van" - igyekezett árnyalni a pletykákat Wolff.

A BBC-nek viszont erre is van magyarázata: a Mercedesnek taktikáznia kell, mert hiába szerzi meg azonnal Lowe-ot, a mclarenes szerződése értelmében bizonyos ideig - fél évig - nem vállalhat másnál munkát a Forma-1-ben, vagyis egy időre még meg akarják tartani Brawnt.

"Az F1-ben nyilvánvalóan rengeteget találgatnak arról, ki hova szerződik vagy sem, de a dolgok jelenlegi szakaszában semmit nem tudok mondani. Olvastam a sztorit az újságban, ennyit tudok" - magyarázkodott Wolff, és hozzátette: "Létezik egy szervezeti struktúra (a csapatnál), és én ezzel a struktúrával szeretnék dolgozni."

Egyelőre tehát nem tudni, mit terveznek Brawnnal a Mercedesnél, ám hamarosan ki kell derülnie. Két hét múlva indul a  tesztszezon, szűk két hónap múlva a versenyidény.