Az F1 a gondolkodó ember sportja lett

2013.05.03. 08:27

Átalakult a Forma-1 a radikálisabb Pirelli gumik miatt, állítja a McLaren-igazgató Sam Michael. A menedzser szerint jelenleg nem az abszolút sebesség, hanem az intelligencia és a rutin dönt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Kínai GP végeredménye.

"Ha megnézik, Kínában az első öt helyen öt világbajnok végzett, és ez nem véletlen. Azt jelenti, az F1 a gondolkodó emberek játszmája lett. A top10 nagyon gyors és tehetséges, ami dönt közöttük, az a tapasztalat, és ahogy kezelnek bizonyos helyzeteket" - nyilatkozta az Autosportnak Michael.

A Kínai GP eredménye, mellette a pilóták GP-futamainak száma

1.  Alonso                    200 nagydíj
2.  Raikkonen              179
3.  Hamilton                 114
4.  Vettel                       105
5.  Button                     232
6.  Massa                     176
7.  Ricciardo                 35
8.  Di Resta                  43
9.  Grosjean                  30
10.  Hulkenberg             42

Kínában Alonso nyert, mögötte Raikkönen, Hamilton, Vettel és Button végzett, a hatodik a szintén nagyon régi F1-es, Massa végzett. Ők bántak a legjobban a különösen gyorsan kopó lágy Pirelli gumival, ami valójában időmérőgumi volt, mert annyira gyorsan elkopott. A futamon különösen spórolni kellett vele, de még a másik, a kemény keverékkel is.

"Az elmúlt 20 évben sprintverseny volt az F1, padlógázzal, friss gumin, még akkor is, ha több boxkiállás volt. A tankolós korszak előtt viszont olyan volt, mint most, egy kerékcserével vagy eggyel sem próbáltál végigmenni, és a siker azon múlt, hogyan bántál a gumikkal" - elemezte a McLaren-főnök.

Az F1-ben 1994 és 2008 között kellett verseny közben újratölteni, előtte 10 évig tilos volt. 2009 óta ismét nincs tankolás, ami közben időveszteség nélkül lehetett gumit cserélni is.

Michael szerint "az elsők most 10-15 éves rutinjukat használják, emlékezve arra, korábban mit csinált rosszul, és tudják, ha most másképp cselekszenek, jobbak lesznek".

Főnökének véleményét osztja pilótája, Jenson Button is, aki a hétfői, zsámbéki bemutatóján beszélt arról, hogy "a gumik mindig is részét jelentették a versenyzésnek a Forma-1-ben, mindig is oda kellett azokra figyelni, csak most a szerepük kicsit felértékelődött".