Itt a Williams-Merci és a Toro Rosso-Renault

2013.05.30. 20:42

Motort vált a következő szezonban a Toro Rosso és a Williams, utóbbit csütörtökön jelentette be az istálló: 2014-től Mercedesszel megy Frank Williams csapata.

A Toro Rosso Monacóban erősítette meg, hogy az eddigi Ferrari helyett Renault-ra tér át, amit az anyaistálló Red Bull Racing is használ. A Renault pár nappal korábban hosszabbított a Caterhammel is.

A Wiilliams épp a Renault-t cseréli le a Mercire, mindössze két év után, annak ellenére, hogy tavaly hét év kihagyással nyert újra vele, Barcelonában. A Williams-Mercedes hosszú távú projekt, jövőre indul, a végéről nem nyilatkoztak a felek.

A Merci-turbó, jövőre a jelenlegi szívó- helyett csak turbómotorokat lehet használni
A Merci-turbó, jövőre a jelenlegi szívó- helyett csak turbómotorokat lehet használni

A Renault várhatóan hamarosan hosszabbít a Red Bull-lal és a Lotusszal is, míg a Mercedesnek élő szerződése van a McLarennel, és természetesen saját gyári autóit is ellátja.

2014-es motorszerződések

Red Bull - Renault (?)

Lotus - Renault (?)

Toro Rosso - Renault

Caterham - Renault

Williams - Mercedes

McLaren - Mercedes

Force India - Mercedes (???)

Sauber - Ferrari

Marussia - Ferrari (???)

A franciák így négy istállónak szállítanak, a Mercedes legalább háromnak, de idén még a Force India is az övék.

A Ferrari, ami elveszíti a Toro Rossót, valószínűleg megtartja a Saubert, és tárgyal a Marussiával.

A motorgyártókhoz 2015-től kapcsolódik a Honda, ami abban az évben a McLarennel tér vissza a Forma-1-be, ám 2016-tól újabb klienseket is vállalna.

Nagyon távoli még, hogy akkor kiket szerződtetne pluszban a McLaren mellé, ám a Lotust, mint 80-as évekbeli partnerét, azóta is emlegetik a Forma-1-ben.