Korlátoznák a rádiózást a Forma-1-ben

2014.09.09. 13:19

Monzában több istálló arra kérte a FIA-t, hogy jövőre korlátozzák a videókapcsolatot a pilóták és a box között - értesült többek között az Autosport. Idén a limitált fogyasztással sokkal több információt kapnak a depóból a versenyzők, annyira sokat, hogy néha irányított bábuknak tűnnek, vélik többen. Hamiltonnak nemrég például volt egy "mondjátok meg, hogy vezessek" kiszólása, információkat kért arról, mennyit fogyaszthat, hol nyomja a kocsinak, hol vegyen vissza, hol használja a KERS-et, milyen beállításokat alkalmazzon. Illetve mit hogy csinál csapattársa, Nico Rosberg.

Sok csapat szerint ez már túlzás, és rossz színben tűnteti föl a pilótákat is, összességében árt a sportnak, mert a nézőknek nem tetszik. Emiatt bizonyos üzeneteket tiltanának, a kocsiról, illetve az ellenfelekről, de főleg a csapattársról sokkal kevesebb információt lehetne megosztani a rádión. Maradnának természetesen a vészhelyzetben felmerülő üzenetek, illetve a procedúrákra figyelmeztető közlendők, mint például a sárga zászló, baleset, lekörözött, stb.

Kérdés, hogyan tudja ezeket betartatni és ellenőrizni a szövetség, de az elhatározás már megvan, és akár a jövő hétvégi, Szingapúri GP-ig dönthetnek róla, hogy a változások jövőre életbe lépjenek.

A tiltással újra előtérbe kerülhetne a régi klasszikus, célegyenesben alkalmazott táblás megoldás, amikor a versenyzőknek a boxutca faláról belógatott molinókon jeleznek és adnak infókat - természetesen a mostaninak töredékét. A leglényegesebb dolgok elférnének azokon is.

A pilótától a depóba érkező megjegyzéseket viszont nem korlátoznák, ezek nagyon népszerűek a drukkereknél is, jóval érdekesebbek és a közember számára is érthetőbbek, mint a másik irányból jövő kódnevek.