A Sauber megszabadult a Van der Garde-pertől

2015.03.18. 11:53

Bár az ausztrál bíróság a hétvégi Ausztrál Nagydíj előtt úgy határozott, hogy Giedo van der Garde szerződése a Sauberrel érvényes 2015-re is, ezért vezetnie kell (kellett volna) a hétvégi futamon, végül előbb csak a versenyhétvégére, majd a két fél teljesen is megegyezett egymással.

Utóbbit a holland versenyző maga jelentette be. A megállapodás értelmében lemondott a bíróság által érvényesnek mondott 2015-ös szerződéséről, így a svájci csapat az első futamon is versenyző Marcus Ericssonnal és Felipe Nasrral folytathatja a szezont.

Van der Garde a közleményében azt írta, hogy a közös megegyezés ellenére szomorú és csalódott, mert 8 éves kora óta azért küzdött, hogy az álmát valóra váltva Forma-1-es pilóta legyen. Még egy utolsó esélyben bízott egy középcsapatnál, ezt viszont most elvették tőle, és szinte biztos, hogy több lehetősége már nem lesz az F1-ben.

A 29 éves versenyző azt is elárulta, hogy a szponzorai, jóhiszeműségből, már tavaly kifizették a támogatói pénzt a csapatnak, ezek pedig nagyban közrejátszottak abban, hogy a Sauber anyagilag át tudta vészelni a 2014-es idényt.

„Nem beszélhetek a részletekről, de a Sauber nagyon komoly kártérítést fizetett, hogy ne kelljen betartaniuk a velem kötött szerződésüket” – mondta Van der Garde, aki arra is kitért, hogy ha nem áll el a nagydíj előtti további keresetektől, akár a csapat autóit is lefoglalhatták volna hétvégén, de nem akarta két fiatal versenyző pályafutását tönkretenni.

Ami a jövőt illeti, annyit mondott, hogy talán az ő esete segít másoknak elkerülni a hasonló helyzeteket. Saját jövője kapcsán pedig elárulta, hogy a megbízhatósági vb-n (WEC) és a Le Mans-i 24 órás versenyen is szívesen indulna, de a DTM-be is beszállna 2016-tól kezdve.