Esőkáosz, kicsúszások és taktikai csata után Hamiltoné a Monacói GP

000 BB8QY
2016.05.29. 16:31
Esőgumis kockáztatással, bevállalós vezetéssel nyerte Lewis Hamilton a Monacói Nagydíjat. Daniel Ricciardót a csapata intézte el, hátrébb pedig rengeteg kicsúszás okozott izgalmat.

Hatalmas esővel, a biztonsági autó mögött indult a 2016-os Monacói Nagydíj, amin így hét körig meg sem kezdődött a valódi verseny. Amint engedték a rendes tempót, az egyik Renault, Jolyon Palmer állt bele a falba, majd nem sokkal később Kimi Räikkönen csúszott meg a Ferrarival. Az ütközésben leszakadt a finn első szárnya, ami annyira beszorult a kocsi alá, hogy kénytelen volt egy kis küzdés után félreállni.

Az esőt és Nico Rosberg lassú tempóját kihasználva Daniel Ricciardo jó 15 másodperces előnyt szedett össze az élen. A Mercedesnél ez volt a határ, ekkor szóltak rá a németre, hogy álljon félre, és engedje el Lewis Hamiltont, hogy legyen esélyük a győzelemre, Rosberg pedig szó nélkül engedelmeskedett.

Jó tempóban zárkózott a bajnok, de nem előzéssel, hanem Ricciardo kerékcseréjével állt az élre az egyre száradó pályán, de Hamilton csak nem akart kimenni a boxba, és esőgumin körözött tovább, bőven a tűréshatáron túlmenve. De a gumik jól bírták, és az átmeneti esőgumira váltó Ricciardo sem tudott mit kezdeni vele, így az is belefért, hogy 4-5 körön teljesen száraz pályán tartsa fel a mercis az ausztrált. Ricciardo egy nagy támadást vállalt be, de Hamilton keményen maga mögött tudta tartani.

 

Amikor végre a Mercedesnél is eljött a kerékcsere ideje, újra más taktikát választottak, mint a Red Bull. Hamilton ultralágy gumikat kapott, egy körrel később Ricciardo pedig szuperlágyakat. Illetve csak kapott volna, ha a szerelői készültek volna – a csapat hibájából legalább 5 másodpercet bukott az ausztrál, aki hiába nyomta őrülten a kerékcsere előtti körében, csak Hamilton mögé tudott visszaérni.

Innentől egy kérdés maradt: kibírja-e Hamilton ultralágy szettje a végéig, vagy lesz még egy esélye Ricciardónak az előzésre a boxban. A pályán ugyanis nem tudott igazán közel kerülni, amint odaért a Mercedes mögé, az odalépett a gáznak, és újra leszakította.

Végül bírta a 45 kört az ultralágy, így Hamilton a harmadik helyről indulva másodszor is nyerni tudott Monacóban - 2008-ban szintén a harmadik pozícióból lett győztes. Az angolnak ráadásul ez volt pályafutása 44. futamgyőzelme, ezt már régóta szerette volna elérni, hiszen ezzel a rajtszámmal indul az F1-ben.

Hamilton és Ricciardo mögött némi meglepetésre a hatalmasat versenyző Sergio Pérez ért be a harmadik helyen a Force Indiával, ő a ferraris Sebastian Vettelt tartotta nagyon jól legalább fél futamon át. Nico Rosberg a másik Mercedesszel az utolsó körben vesztett egy helyet és így két pontot, a másik Force India-s Nico Hülkenberg ment el mellette.

A mezőny hátsó részében a futam elején, az eső elállta után hiába autózott nagyon jól Max Verstappen, a hétvége során harmadszor is túlvállalta magát, és a falban kötött ki a Red Bull-lal. A két Saubert egy kis belső kakaskodás ütötte ki, míg Danyiil Kvjat egy túl agresszív előzési manőver miatt állhatott ki idejekorán. Akkor Magnussennek ütközött, aki egy darabig még folytatni tudta a versenyt, de később ő is falnak ment.

Az összetettben továbbra is Nico Rosberg vezet, de előnye már csak 24 pont Lewis Hamilton előtt, a harmadik Daniel Ricciardo.

Helyezés Versenyző Csapat Idő/Különbség
1. Lewis Hamilton Mercedes 1h59m29.133s
2. Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 7.252s
3. Sergio Pérez Force India/Mercedes 13.825s
4. Sebastian Vettel Ferrari 15.846s
5. Fernando Alonso McLaren/Honda 1m25.076s
6. Nico Hülkenberg Force India/Mercedes 1m32.999s
7. Nico Rosberg Mercedes 1m33.290s
8. Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1 Lap
9. Jenson Button McLaren/Honda 1 Lap
10. Felipe Massa Williams/Mercedes 1 Lap
11. Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 Lap
12. Esteban Gutiérrez Haas/Ferrari 1 Lap
13. Romain Grosjean Haas/Ferrari 2 Laps
14. Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 2 Laps
15. Rio Haryanto Manor/Mercedes 2 Laps
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari Kiesett
- Felipe Nasr Sauber/Ferrari Kiesett
- Max Verstappen Red Bull/Renault Kiesett
- Kevin Magnussen Renault Kiesett
- Danyiil Kvjat Toro Rosso/Ferrari Kiesett
- Kimi Räikkonen Ferrari Kiesett
- Jolyon Palmer Renault Kiesett