Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hivatalos, Ricciardo lelép a Red Bulltól a Renault-hoz

2018.08.03. 12:59

Érdekes F1-átigazolást vázolt fel szinte egyszerre, de egymástól függetlennek látszó forrás alapján a Daily Mail és a RaceFans is, ami szerint

Daniel Ricciardo a Red Bull-lal való hosszabbítás helyett a Renault-hoz igazolna.

A helyére pedig a Red Bulltól kölcsönvett, jelenleg a Renault-nál vezető Carlos Sainz kerülhetne.

A lépést a pletykaszinten megírt cikkek után a Red Bull hivatalossá is tette, annyit közöltek, hogy

Daniel Riccairdo szerződése lejárta után, vagyis a 2018-as szezon végén távozik az istállótól.

Normál esetben a Daily Mail értesülései nem számítanak sziklaszilárdnak, de az információt átvette a Sky is, ami egy fokkal több hitelt adott a hírnek, ami igaznak bizonyult.

A dolog már csak azért is érdekes, mert a hét első felében az ausztrál Red Bull-pilóta azt mondta, hogy a nyári szünet alatt, de legkésőbb a Belga Nagydíj előtti napokban eldől, folytatja-e a Red Bullnál, bár érdekesen fogalmazott, és szavait úgy is lehetett érteni, hogy akkor bejelentik a Red Bull-hosszabbítását, de akár úgy is lehetett értelmezni, hogy azt jelentik be, hosszabbít-e egyáltalán a csapattal a 2018-as idény végén lejáró szerződésén.

A Red Bull-közlemény után nem sokkal a Renault is lépett, és elismerte, náluk folytatja az ausztrál, aki két évre szerződik hozzájuk. Ez részben meglepő döntés, hiszen a Renault jó egy másodperccel lassabb átlagban körönként a Red Bullnál, az pedig már a triplacsavar része, hogy a Red Bull pont a megbízhatatlanság miatt ejti a Renault-motort a 2019-es szezonra, és vált Hondára. Ricciardo egyébként pont azzal indokolta a döntését, hogy meggyőzte a Renault motor, és hisz benne, hogy rövid idő alatt utolérhetik a Ferrari, Mercedes kettőst.

Az egyetlen ok, ami racionálissá teheti a lépést, hogy a Renault rettentő sok pénzzel szállt be a licitbe, és sokkal nagyobb fizetést ajánl az ausztrálnak, mint a Red Bull, ahol Max Verstappen már hónapokkal ezelőtt hosszabbított.

Sainz jelenleg kölcsönben vezet a Renault-nál, a Red Bull a Toro Rosso, McLaren, Honda, Renault négyszög feloszlásakor adta oda a Toro Rosso-pilótát a francia gyári csapatnak.

Triplacsavar a pilótapiacon

Ricciardo váratlan lépése még tovább kavarhatja a dolgokat a pilótapiacon. Korábban úgy tűnt, Esteban Ocon kerülhet a Renault-hoz, ezt a helyet szerezte meg magának az ausztrál, aki mellett maradhat a francia csapatnál Nico Hülkenberg, vagyis Ocon is maradhat a csődeljárástól megmentésre váró Force Indiánál.

A Mercedes, Renault és Force India helyei ezzel fixek 2018-ra, a Red Bullnál felszabadult egy hely – a Renault-hoz kölcsönadott Sainz, de a Toro Rosso-pilóta Pierre Gasly is nagyon esélyes ide –, de a Ferrarinál sincs még biztos pár Sebastian Vettel mellé, és nagy a bizonytalanság a McLarennél is. A legváratlanabb lépés persze az lenne, ha Fernando Alonos a McLarent elhagyva a Red Bullhoz menne, de erre elég kicsi az esély.