Veszélyben a Force India hétvégi indulása

2018.08.23. 08:16

Szövevényes jogi probléma miatt veszélyben lehet a Force India spái indulása, ugyanis a csapatot a csődtől megmentő befektetői csoport – az élén a Williams-pilóta Lance Stroll apjával – csak speciális módon tudta megszerezni a csapat értékeit.

A problémát az jelenti, hogy korábbi többségi tulajdonos páros, Vijay Mallya és Subrata Roy pénzügyi és jogi problémái miatt 13 hitelező indiai bank is bekerült a Force India tulajdonosi körforgásába, és mind a 13 pénzintézet jóváhagyása kellene, vagyis kellett volna a csapat teljes eladásához.

Ezt viszont Strollék nem tudták időben beszerezni, ezért különutas megoldást találtak a csapatot a csődeljárás alatt irányító adminisztrátorokkal, és végül a csapat értékeit adták át egy másik tulajdonosnak, de maga a csapat nem cserélt gazdát. Ez pedig elég nagy baj, ugyanis az indulási jog a csapattal maradt. Ez korábban plusz gondot jelentett volna már csak azért is, mert az új entitás létrehozásával bukták volna az F1-pénzdíjat, de mivel annak átruházását a Renault, McLaren, Williams trió amúgy is megvétózta volna, tulajdonképpen nem buktak semmit az új tulajdonosok.

Vagyis jelenleg Vijay Mallyáéké az indulási jog, de semmi más, Lawrence Stroll és társai pedig az összes eszközt birtokolják, de nincs mivel elindítaniuk azt.

A jogi patthelyzet feloldása az FIA dolga lesz, külön engedéllyel elfogadhatják az új csapat nevezési és indulási kérelmét, de nem kötelező így tenniük, és akár meg is tagadhatják a Force India indulását a belga hétvégén.

Mindenesetre árulkodó, hogy előbb a hét elején törölték a csapat nevéből a Sahara előtagot, majd Spában elkezdték az összes matricát lekaparni, ami a csapat nevét mutatta, egyúttal eltávolították az összes olyan szponzort a kamionokról és motorhome-ról, amik Vijay Mallya üzleti köréhez tartoznak.

Ha az FIA rábólint péntek reggelig, akkor akár teljesen új névvel indulhat a csapat.

Sahara Force India stickers being removed from the trucks. Name change imminent? from r/formula1