Ferrari-uralom Belgiumban, a Merci csak az esőben bízhat

2018.08.25. 13:02

A Belga Nagydíj harmadik szabadedzése is Ferrari-fölényt hozott Spában. A viszonylag eseménytelen egyórás gyakorláson korán az élre ugrott a két Ferrari, Kimi Räikkönen sokáig 4 tizeddel verte csapattársát, Sebastian Vettelt, de 20 perc elteltével Valtteri Bottas bontotta meg a nagy Ferrari-egységet.

Ekkor még csak a mezőny felének volt mért köre, ami jól mutatja, mennyire nem volt sietős a tempó az időmérő előtti utolsó gyakorláson. Lewis Hamilton aztán az első mért körével felért 1 tizedre Räikkönen mögé, ezután kezdtek el gyorsulni és gyülekezni a jobb köridők. Az edzés utolsó harmadában felgyorsultak az események, előbb Bottas került Hamilton elé, ekkor 1 tizeden belül volt a top három, majd a két Ferrari is nagyot javított, belépve az 1:43 alatti köridőkbe.

Hamilton valamennyire tartotta velük a tempót, Räikkönen vezetett, Vettel 33, Hamilton pedig 64 ezreddel jött mögötte. Az utolsó szó Vettelé volt, minimális előnnyel finn csapattársa elé ugorva a harmadik szabadedzést is behúzta a Ferrarinak. A Mercedes inkább az esőben, mint saját teljesítményében bízhat a 15 órától kezdődő időmérőn.

Az első hat helyet ezúttal is kibérelte a három topcsapat, a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull, mögéjük a Sauberből megint szinte lehetetlenül jó teljesítményt kihozó Charles Leclerc ért fel hetediknek, majd a két Force India, és a közéjük beszúró Nico Hülkenberg jöttek.

A szabadedzés egyetlen komoly kicsúszása a McLaren-pilóta Stoffel Vandoorne-é volt, a belga pilóta Bottast próbálta megelőzni a Kemmel egyenesben a fűre lehúzódva, de keresztbe állt a kocsival. A mentés idejére rövid időre meg is szakították az edzést. Bottas esetleges felelősségét a szabadedzés után vizsgált, egy figyelmeztetéssel megúszta.

Mire kimentették a McLarent, már alig maradt idő a pilótáknak, a maradék két percben már csak a két Sauber, a két Red Bull és Hülkenberg mehetett mért kört, de nem tudtak javítani a helyükön.