Fej fej mellett a Ferrari és a Merci Kínában

GettyImages-1142154231
2019.04.12. 09:41

Egy-egy szabadedzést vitt a Ferrari és a Mercedes is a Forma-1 történetének 1000. nagydíja, a Kínai GP péntekjén, az elsőt Sebastian Vettel nyerte Lewis Hamilton előtt 207 ezreddel, a második szorosabb lett, azon Valtteri Bottas 27 ezreddel volt gyorsabb Vettelnél.

A viszonylag ritkán használt sanghaji pálya a hétvége során rendszeresen sokat javul egyik etapról a másikra, ez most sem volt másként, a második edzésen már 6 tizeddel gyorsabb volt Bottas, mint Vettel az elsőn. Közel van hozzájuk a Red Bull, legalábbis Max Verstappen is, a holland az első edzésen 4, a másodikon 2 tizedre volt a leggyorsabbtól.

Az eredmény mellett leginkább azt lehet kiemelni a két, pár megpördülést leszámítva viszonylag lapos edzésről, hogy több csapat is már a második futam után nekiállt a motorelem-cseréknek:

  • Nico Hülkenberg teljesen új motort kapott a Reanult-jába,
  • Daniel Ricciardo Renault-jában MGU-K-t cseréltek,
  • ahogy Lando Norris McLarenjében is,
  • a Ferrari pedig az elektronikai vezérlőt cserélte ki két gyári autójában és a két Haasban, ugyanakkor a két Alfa Romeóhoz nem nyúltak – erre Charles Leclerc bahreini kiesése miatt volt szükség, hogy ne forduljon elő hasonló technikai hiba a motorban,
  • de megvolt a Honda első motorcseréje is, ők Danyiil Kvjat Toro Rossójához adtak új egységet a két edzés között.

Az első edzés után büntetést is osztottak, Pierre Gasly hajtott túl gyorsan a boxutcában, 88 km/h-val mérték be 80 km/h helyett, ezért 800 eurót kell fizetnie a Red Bull Racingnek.

A pénteki szabadedzések végeredménye

Első szabadedzés

Második szabadedzés