Darázsfészekbe nyúlhat az F1 a Szaúdi Nagydíj szervezésével

2019.08.06. 19:20

Elkezdte vizsgálni egy jövőbeli Szaúd-arábiai nagydíj lehetőségét a Forma-1, írta meg hétfőn a brit The Times, majd az információt kedden több más helyről is megerősítették a Reuters hírügynökségnek. Az F1 vezetősége viszont csak komoly feltételek teljesülése mellett lesz hajlandó a mostani tervezési fázisból továbblépni, ezek között a legfontosabb az emberi jogi kérdések tisztázása, a Forma-1, illetve a versenysorozat tíz csapata ugyanis garanciát szeretne a nemi egyenlőségekre és a média szabadságára.

Előbbit a csapatok női alkalmazottjai, utóbbit a közvetítés zavartalansága miatt tartják fontosnak, de még ha ezekre garanciát is kapnának, akkor sem biztos, hogy bármi is lesz a Szaúdi Nagydíjból.

Egyrészt azért, mert 2020-ban már így is rekordot jelentő 22 futamból áll majd a versenynaptár, a további bővülés pedig logisztikai és technikai problémákat jelentene. Emellett az is gond, hogy jelenleg nincs Forma-1-es pályája az országnak, és egy hasonló kaliberű projekt 2022 előtt aligha készülne el.

Erre jó eséllyel 2017-ben bejelentett Kiddija (Qiddiya) projekt lehet alkalmas, ami egy Rijádtól 40 km-re készülő, 334 négyzetkilométeres fejlesztési projekt. Ennek a látványtervein egyébként már az F1-es bejelentés előtt is szerepelt a Forma-1-re utaló kép a hivatalos logót használva, köztük egy olyan pályarajt, amin a vonalvezetés egy üvegmedence alatt vezetne át.

Az arab világ jelenleg két F1-futamot rendez, az év elején a Bahreini, az év végén pedig az Abu-Dzabi Nagydíjat, ezek mellé kerülhetne be valahova a naptárba Szaúd-Arábia, ha minden jól alakul. Az arab bővítés mellett egyébként elég sok fronton mozgolódik a Liberty Media, ami Amerikában, Marokkóban és Dél-Afrikában tárgyal jelenleg a további lehetséges versenyhelyszínekről.

Szaúd-Arábia a közelmúltban a kormánykritikus Dzsamál Hasodzsi meggyilkolása miatt került a figyelem középpontjába, de a szaúdi trónörököshöz vezető szálak mellett is gyakran éri kritika az ország vezetését főként a nők helyzete és a szólásszabadság korlátozása miatt.

Az arab ország egyébként részben pont a motorsportokon keresztül próbál egyfajta imázskampányt folytatni. 2018-ban az elektromos formaautós széria, a Forma-E látogatott el az országba, jövőre pedig már a Dakar-ralit is Szaúd-Arábiában rendezik.