Emma
-2 °C
6 °C

A boxban került necces helyzetbe Hamilton Szocsiban

2019.09.27. 11:46

Charles Leclerc volt a leggyorsabb a Ferrarival az Orosz Nagydíj első pénteki szabadedzésén, amin hajszállal nyert Max Verstappen előtt. A top 3-ba még Sebastian Vettel fért be, majd utána jött a két Mercedes.

A viszonylag komoly incidens nélkül lezajló edzésen a hazai közönség előtt versenyző Danyiil Kvjaté volt az első említhető esemény: a Toro Rossóban leállt a kocsiba frissen beszerelt Honda-motor, ami miatt az orosz pilóta a mezőny végéről kezdi majd a futamot. Rajta kívül a másik három Honda-motort használó pilóta is új fejlesztéseket kapott, ők 5-5 rajthelyes büntetést kapnak majd a futamra. A Honda azért cserélt most, hogy ne a következő versenyen, a Honda hazai futamán kelljen rajtbüntetéssel bajlódniuk Japánban.

A következő fontosabb esemény a boxutca elején jött, ahol az egyik Haas lassított le váratlanul, kitérő manőverre kényszerítve Lewis Hamilont. Szocsiban egy éles jobbkanyar után kezdődik a boxutca, a Haas pont a kanyar végén lassított, meglepve a bajnokot.

Az edzés legvégén két pilóta is bajba került – Valtteri Bottas Mercedesén meghibásodott a DRS, míg Daniel Ricciardo az utolsó körén megpördült, és a kocsi hátuljával a gumifalnak csúszott, letörve a hátsó szárnyat a Renault-ról.

Ami az időeredményeket illeti, Leclerc-nek úgy sikerült a tavalyi első edzés leggyorsabb körénél jobb időt autóznia, hogy idén keményebb gumikeverékeket vitt magával Szocsiba a Pirelli, vagyis általános gyorsulás várható a hétvégén. Leclerc egyébként 1:34,462-vel nyerte az edzést, ami 26 századmásodperccel gyorsabb Vettel tavalyi, az első edzést nyerő idejénél.

A második edzésen a Red Bull pilótája, Alex Albon volt a legnagyobb gondban – miután áthajtott egy kerékvetőn, megrepedt a kocsi padlólemeze, és az olaj is elkezdett szivárogni a kocsijából. A szerelőknek 20 perc alatt sikerült kicserélni a padlólemezt, ami után Albon a 10. helyen zárta a gyakorlást.

A leggyorsabb ezúttal csapattársa, Max Verstappen lett, aki 3 tizednél is többet vert a második legjobb Leclerc-re. Őket a két Mercedes követte, majd Vettel már 1 másodperc hátránnyal jött az ötödik helyen.

Az első edzés végeredménye

A második edzés végeredménye