Kevesebbet költhetnek az F1-es csapatok jövőre

2020.05.05. 08:52

 Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója hétfőn bejelentette, hogy a csapatoknak sikerült megállapodniuk az évi 145 millió dolláros költséghatárban, írja az MTI. A tervek szerint a következő években tovább csökkentik ezt a határt. A 2021-es szabályokban 175 millió dolláros limit szerepelt, de a koronavírus-járvány miatt előállt gazdasági helyzet miatt a csapatok belátták, hogy költségcsökkentésre van szükség. Ez főleg a kisebb csapatoknak lehet fontos, amelyek a járvány miatt még nehezebb gazdasági helyzetbe kerültek. 

"A költséghatár megállapításának elsődleges célja az volt, hogy versenyképesebbé tegyük a mezőnyt, és azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben a Forma-1 gazdasági fenntarthatósága a legfontosabb szempont" - nyilatkozta Brawn. A csapatokkal és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) abban is megállapodtak, hogy az év végéig új kereskedelmi egyezményt írnak alá, ami még sportszerűbb költségvetési előírást tartalmaz majd. 

Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke korábban arról beszélt, hogy radikális változtatások nélkül két-három csapat is csődbe mehet. Brown szerint a 100 millió dolláros határ lehet a következő lépés, de több top csapat ellenzi ezt. A költségcsökkentés jegyében már korábban megállapodtak a csapatok, hogy a 2021-re tervezett nagy szabálymódosítási csomagot 2022-re halasztják,a 2021-es autók fejlesztését pedig limitálják. 

A járvány miatt a versenynaptár első 10 futamát törölték vagy elhalasztották, most úgy néz ki, hogy a 2020-as világbajnokság július elején az Osztrák Nagydíjjal indulhat. A brit és a magyar verseny biztosan zárt kapus lesz, ha sikerül megrendezni.