Leclerc: Kockázatos előzéseket és stratégiát hozhat a rövid F1-szezon

2020.04.23. 11:17

A Ferrari pilótájának, Charles Leclerc-nek tetszene az az újítás, ha néhány Forma-1-es pályán a megszokottól eltérő irányban köröznének a versenyeken. 

Egyelőre még nem tudni pontosan, hogyan és mikor indul újra a versenyszezon, de több ötletet kidolgoztak már a folytatáshoz. Felmerült például, hogy néhány európai pályán több versenyt is tartsanak. A Brit Nagydíjnál pedig az az ötlet jött elő, hogy ha két verseny lenne Silvestone-ban, akkor először körözzenek az óramutató járásának megfelelően, majd a második futamon azzal szemben a pilóták. 

„Láttam már pár dolgot arról, hogyan változhatnának ezek a versenyek, és ez nagyon cool lenne. Elég érdekes ötlet. A nulláról kéne megtanulnunk újra a pályákat. Amikor gokartoztam, akkor csináltunk ilyet, az egyik, majd a másik irányból is mentünk a pályán. Izgalmas lenne ez Silverstone-ban is, hogy a másik irányból, tempósan érkezzünk meg a Beckettsbe, aztán a Maggottsba (a pálya ikonikus kanyarjairól van szó).

Az ötlet valóban érdekes, de nem olyan egyszerű megvalósítani, ahogy arra Stuart Pringle, Silverstone ügyvezető igazgatója is felhívta a figyelmet. „Nagyon kevés olyan pályát építettek úgy, hogy mindkét irányból használható legyen, Silverstone sem kivétel. Minden biztonsági elemet az óramutató járásának megfelelően terveztek meg és építettek be. Helyünk még lenne, hogy kiterjesszük a bukóteret, de reálisan nézve, nincs rá időnk, vagy a jelenlegi helyzetet nézve, lehetőségünk sem nagyon."

Leclerc reméli, hogy legalább 12 futamot rendeznek majd meg, de szerinte a 8 futamos bajnokság (ez a minimum) is izgalmas szezont hozhat, „Okozhatunk néhány meglepetést, és ezt valószínűleg élvezetes lesz nézni. Valószínűleg többet kockáztatunk a pályán, és a stratégiában, veszélyes előzésekbe foghatunk, amelyek vagy kifizetődnek, vagy nem." 

(via Reuters)