Sebastian Vettel a szezon végén távozik a Ferraritól

2020.05.12. 09:14 Módosítva: 2020.05.12. 09:28

A négyszeres Forma–1-es világbajnok, Sebastian Vettel az év végén távozik a Ferraritól. A német pilóta hat évet töltött az olasz csapatnál, az év végén lejáró szerződését pedig nem hosszabbítják meg, jelentette be a Ferrari.

A döntést Sebastiannal közösen hoztuk meg, valamennyien úgy gondoljuk, ez volt a legjobb megoldás a helyzetre

  – mondta Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke.

Binotto szerint nincs különösebb oka, hogy az év végén elválnak a Ferrari és Vettel útjai, de úgy gondolták, most eljött az idő a váltásra, írja a csapat közleménye.

Vettel 2015 óta a Ferrari pilótája, ez idő alatt 14 futamgyőzelmet szerzett, amivel – Michael Schumacher és Niki Lauda mögött – a csapat történetének harmadik legeredményesebb versenyzője. A Ferrarinál töltött öt idénye alatt egyszer harmadik (2015-ben) és kétszer második (2017-ben és 2018-ban) lett a világbajnokságon.

„Annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményeket lehessen elérni ebben a sportban, elengedhetetlen, hogy a felek tökéletes harmóniában dolgozzanak. A csapat és én rájöttünk, hogy a szezon után már nem akarunk együtt dolgozni” – mondta Vettel, aki szerint az anyagiak egyáltalán nem játszottak szerepet a váltásban. Megköszönte a csapat és a Ferrari-szurkolók támogatását.

„Az elmúlt hónapokban történtek arra késztettek, hogy átgondoljam, mi is az igazán fontos az életben. A megváltozott helyzethez másként kell hozzáállnunk. Én is ezt fogom tenni, azon fogok gondolkodni, ami igazán fontos a jövőm szempontjából” – írja Vettel a közleményben.

Vettel az előző szezonban az ötödik helyen végzett a világbajnokságon, miközben monacói csapattársa, a 22 éves Charles Leclerc a negyedik lett, és több futamgyőzelmet is szerzett, mint a német. Leclerc néhány héttel ezelőtt még arról beszélt, örülne, ha jövőre is Vettel maradna a csapattársa.

A BBC szakírója, Andrew Benson szerint a Ferrari és Vettel még kedden hivatalosan is bejelentik az elválást. A Ferrari megüresedő helyére több pilóta is pályázhat, a hírek szerint köztük lehet a jelenleg a McLarennél versenyző spanyol Carlos Sainz, míg az ausztrál Daniel Ricciardo a Renault-ból ülhetne át a Ferrariba. Vettel új csapata nagy valószínűség szerint így a McLaren vagy a Renault lehetne 2021-től, a korábbi csapatánál, a Red Bull Racingnél kizárták, hogy Max Verstappen mellé egy többszörös világbajnok pilótát szerződtetnének.