F1: észbontó pletyka indult egy Mercedes-puccsról, a csapat cáfol

2020.05.29. 09:58

Meglehetősen furcsa pletyka kezdett el keringeni csütörtökön német lapok értesülései alapján: az Autobild arról írt, hogy a csapatfőnök Toto Wolff a szezon végén elhagyja az istállót, a Mercedes pedig kivonul a Forma-1-ből, legalábbis mint gyári csapat. Utóbbit azzal támasztották alá, hogy értesüléseik szerint a Mercedes F1-csapatában jelenleg 30%-os tulajdonrésszel bíró Wolff a jövőben – a Racing Point F1-csapatnál és az Aston Martin autógyárnál befektetőként megjelenő – Lawrence Stroll-lal többségi részesedést szereznének a 2014 óta hat egyéni és hat csapatbajnoki címet szerző csapatban.

Ezzel lényegében teljes hatalomátvételre készülnének, de az ügyletben szerepet kapna az Aston Martin is.

A Mercedes anyacége, a Daimler ugyanis Aston Martin-részvényeket kapna az F1-csapat tulajdonrészéért cserébe. Az Autobild szerint ezt készítette elő az is, hogy kedden a Daimlertől szerzett új elnök-vezérigazgatót az Aston Martin Tobias Moers személyében. Az ügyletet könnyítené, hogy mind Wolffnak, mind Strollnak van üzletrésze a brit márkában, tehát a saját zsebükből adhatnának befolyást a Daimlernek a Mercedes F1-csapatáért cserébe.

Mindez pedig két legyet egy csapásra szituáció lehetne a Mercedesnek – továbbra is az Autobild információi szerint –, hiszen így úgy szállhatnak ki a Forma-1-ből, hogy közben értékes részesedést szereznek egy másik autógyárban, és az F1-részlegtől megszabadulva úgy csökkentik a kiadásaikat, hogy nem kell komolyabb leépítést eszközölniük.

Wolff és Stroll kooperációjáról már március óta pletykálnak a szaksajtóban, de eddig az Autobild írt a legtöbb konkrétumról. A közös tervek lehetőségét erősíti, hogy a Racing Point, amely 2021-től már Aston Martin néven folytatja majd a Forma-1-ben, annyira szoros kapcsolatba került a Mercedesszel az F1-ben, hogy lényegében lemásolták annak 2019-es autóját.

A Mercedes mindent cáfol, részben

Válaszul a Mercedes még csütörtökön kiadott egy közleményt, amiben cáfolják, hogy a Forma-1-ből való távozást terveznék. Hozzátették, hogy a sportág megfelelő lépéseket tett a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások kezelésére – utalva a tovább csökkentett költségplafon elfogadására –, és még évekig maradnának a Forma-1-ben, és mindezt Toto Wolff-fal szeretnék megtenni.