Milliárdokat kapott a Hungaroring a fejlesztés tervezésére

2020.07.16. 10:25

A Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg az a kormányrendelet, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Hungaroring fejlesztését. A kormány szerint erre azért van szükség, hogy 2027 után is biztos legyen a Magyar Nagydíj helye a Forma–1 versenynaptárában.

A kormány egyetért azzal, hogy a 2017-ben biztosított 5 milliárd forint felhasználásával, legfeljebb 1,6 milliárd forint erejéig a Hungaroring Sport Zrt. kezdje el kidolgozni a versenypálya főépületének korszerűsítését, valamint a későbbi fejlesztések előkészületét. A kormányrendelet végrehajtásának két felelőse Bártfai-Mager Andrea és Palkovics László.

A Magyar közlönyből az is kiderül, hogy Forma–1-es Magyar Nagydíj jogdíja 2021-ben 45 millió dollár (több mint 14 milliárd forint) lesz, ami 2027-ig az előző éves jogdíj összegének 4 százalékával növekszik majd.

További, a motorsporttal kapcsolatos kormányrendeletek:

  • Hajdúnánás külterületén MotoGP-versenypálya fog épülni.
  • 2023-ban 9,45 millió euróba (több mint 3,3 milliárd forint) kerül majd a magyar MotoGP-futam jogdíja, ezt követően évről évre öt százalékkal nő a jogdíj összege.
  • Létrejön a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség, amely a Debrecen és környéki motorsport fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Palkovics László feladatait hajtja végre. Ehhez a már meglévő Valor Hungariae nevű céget alakítják át.