Verstappen megszerezte a Red Bull 100. győzelmét

A Formula–1-es Kanadai Nagydíj körről körre

Székely Márton
2023.06.18. 20:18
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A holland nagyon elhúzott az élen, Hamilton mögött viszont komoly vonatozás megy, szinte mindenki nyitott hátsó szárnnyal mehet. 

  • Gyorsan elvontatták a meghibásodó Williamst, ismét éles a futam!

  • Rádión utasították a Williams versenyzőjét, hogy azonnal állítsa le az autóját. A kettes szektorban sárga zászlót lengetnek emiatt. A versenyirányítás virtuális biztonsági-autós fázist vezetett be, amíg el nem vontatják Sargeant autóját. 

  • Alonso a DRS segítségével próbálkozik megelőzni Hamiltont, de a brit kitartóan védekezik. Russell közben lemaradt a spanyolról.

  • Mire megtették a három kört, amely után már használható az állítható hátsószárny, Verstappen 1,5 másodperc előnyt dolgozott ki magának az élen Hamiltonhoz képest. Az első tíz sorrendje az ötödik körben: 

    1. Verstappen
    2. Hamilton
    3. Alonso
    4. Russell
    5. Ocon
    6. Hülkenberg
    7. Piastri
    8. Norris
    9. Leclerc
    10. Albon
  • A középmezőnyből rajtoló Pérez és Sainz majdnem kiütötték egymást a sikánban, a bukótérből kellett visszajönniük. Végül baleset nélkül megúszták, bár a pálya másik részén Magnussen majdnem beleszállt hátulról Pérezbe. 

  • Baleset nélkül elrajtolt a mezőny, de az első kanyarban már Lewis Hamilton fordult Alonso előtt. Russell szintén támadja a spanyolt. 

  • Gyönyörű napos időben indultak el a felvezető körre a pilóták. Hamarosan visszaérnek a rajtrácsra! 

  • A két Mercedes a második sorból vághat neki a versenynek, és bár a hideg esős körülmények között továbbra is szenvednek a gumikkal, a mai napon szárazon jó esélyük lehet Alonsót megelőzni.

    A Ferrari számára viszont folytatódott a vesszőfutás, Sainz a harmadik szabadedzésen összetörte az autót, az időmérőn Leclerc kiesett a Q2-ben, Sainzot viszont megbüntették feltartás miatt, így ő hiába jutott tovább a Q3-ba, a 11. helyről rajtolhat. Leclec így a 10.-ről indul, de ez sem egy népünnepély a monacói számára.

    Ráadásul Leclerc Gilles Villeneuve előtt tisztelgő sisakfestése miatt is volt egy kis balhé a bokszutcában. A kanadai Ferrari-legenda fia, Jacques sokkolónak nevezte, hogy meglátta apja ikonikus festését Leclerc sisakján, miután a családdal ezt senki sem beszélte meg. Jacques elmondta, neki egyébként ezzel semmilyen problémája nincs személyesen, a testvére, Melanie viszont csúnyán kiakadt emiatt.

  • 1. Verstappen Red Bull
    2. Alonso Aston Martin
    3. Hamilton Mercedes
    4. Russell Mercedes
    5. Hülkenberg Haas
    6. Ocon Alpine
    7. Norris McLaren
    8. Piastri McLaren
    9. Albon Williams
    10. Leclerc Ferrari
    11. Sainz Ferrari
    12. Pérez Red Bull
    13. Magnussen Haas
    14. Bottas Alfa Romeo
    15. Gasly Alpine
    16. Stroll Aston Martin
    17 . De Vries AlphaTauri
    18. Sargeant Williams
    19. Cunoda AlphaTauri
    20. Csou Alfa Romeo
  • A kvalifikációt szokás szerint Max Verstappen nyerte meg, a második helyre viszont óriási meglepetésre Nico Hülkenberg hozta be a Haast, a harmadik pedig Fernando Alonso lett. A romló körülmények között a Q3-ban Oscar Piastri tette a falba a McLarent, így jött össze a bravúr Hülkenbergnek.

    Nem sokáig örülhetett azonban az első soros start lehetőségének a német, az FIA három helyes rajtbüntetéssel sújtotta. A versenyző ugyanis nem vette figyelembe időben az időmérő megszakítását jelző piros zászlót, megkezdett egy újabb mért kört és az előírt deltaidőnél másfél másodperccel gyorsabb is volt az egyes kanyarnál kihelyezett, a miniszektorokat figyelő mérőpontnál.

    Hülkenberg utólag azzal védekezett, hogy az extrém körülmények miatt nem volt egyértelmű számára a jelzés, és egy szokatlan hangjelzést kapott rádión, amiből arra következtetett, pont, hogy túl lassan közlekedik a pályán. 

    Hülkenberg mellett Sainz, Cunoda és Stroll is begyűjtött egy-egy három rajthelyes büntetést, őket feltartás miatt büntették meg. 

    Az időmérőn egyébként volt még bőven meglepetés, Sergio Pérez és Charles Leclerc ismét kiesett a Q2-ben, az időmérő ezen szakaszát pedig Alexander Albon nyerte meg a Williamsszel. 

  • Ez lehet a holland számára a 41. futamgyőzelem az F1-ben, pontosan ennyivel rendelkezik a legendás brazil autóversenyző, Ayrton Senna is. Sennáé az ötödik legtöbb futamgyőzelem az F1 történetében. 

    Az idei szezonban egyébként csak a Red Bull pilótái állhattak a dobogó legfelső fokára, Pérez kettő, Verstappen pedig öt győzelmet tudhat magáénak. Hihetetlen dominancia ez az osztrák csapattól. 

    Ma is bucira veri a mezőnyt Verstappen?

  • 1978 óta rendeznek F1-es nagydíjat a kanadai Gilles Villeneuve Circuiten, ez a 42. Kanadai Nagydíj ezen a pályán – az országban korábban két másik pályán is rendeztek F1-es nagydíjakat. A mesterségesen Notre Dame-szigeten épített pálya 4361 méter hosszú, 13 kanyar található benne. 56 körös lesz a futam, remélhetőleg nem altatóként szolgál majd a vasárnap estéhez. 

  • Az egész hétvégén változó körülmények uralkodtak a montreali pályán, többnyire ömlött az eső. Általában izgalmas versenyeket tartogat számunkra a Gilles Villeneuve Circuit, nedves körülményekről viszont valószínűleg nem beszélhetünk a mai nap folyamán.