Óriási Mercedes-blama és Red Bull-öröm Ausztriában

2023.07.01. 12:49
A holland Max Verstappen indulhat az élről a Formula–1-es Osztrák Nagydíj sprintfutamán, mivel a Red Bull hazai pályáján rendezett kvalifikáción a világbajnoki címvédő érte el a legjobb időt.

Pénteken 48 ezred döntött a vasárnapi első rajtkockáról, ennyivel előzte meg Max Verstappen Charles Leclerc-t, így a Red Bull hollandjáé lett a pole.

Szombatra megérkezett az eső Ausztriába, de a sprintkvalifikáció kezdete előtti órákban nem érkezett csapadék-utánpótlás, így száradó körülmények között indulhatott a szakasz.

A két Williams átmeneti gumikon próbálkozott, de hamar átállt az egész mezőny a száraz pályára alkalmas keverékekre, és már az első etap nagy izgalmakat hozott, hiszen Leclerc nem sokkal a zárás előtt még csak a 18. helyen állt, viszont még nála is rosszabbul járt Lewis Hamilton, akinek elvették a körét, és végül nem jutott a második szakaszba!

A Mercedesek fekete napját George Russell fokozta, a fiatal brit nem tudott végül mért kört teljesíteni a szétlövés második felvonásában, így ő a 15. helyet kaparintotta csak meg.

Az élen Verstappen magabiztosan hozta a legjobb köröket, Leclerc a második szakaszt is kicentizte, és a harmadikban sem remekelt, így a sprinten is a holland indulhat az élről.

A sprintfutamot 16.30-tól rendezik, annak a győztese 8, a második 7, a harmadik 6, a negyedik 5, az ötödik 4, a hatodik 3, a hetedik 2, a nyolcadik pedig 1 világbajnoki pontot szerez.

A 71 körös Osztrák Nagydíjra vasárnap 15 órától kerül sor.

A sprintfutam rajtsorrendje:

  1. Verstappen (Red Bull)
  2. Pérez (Red Bull)
  3. Norris (McLaren)
  4. Hülkenberg (Haas)
  5. Sainz (Ferrari)
  6. Leclerc (Ferrari)
  7. Alonso (Aston Martin)
  8. Stroll (Aston Martin)
  9. Ocon (Alpine)
  10. Magnussen (Haas)
  11. Albon (Williams)
  12. Gasly (Alpine)
  13. Cunoda (AlphaTauri)
  14. De Vries (AlphaTauri)
  15. Russell (Mercedes)
  16. Csou (Alfa Romeo)
  17. Piastri (McLaren)
  18. Hamilton (Mercedes)
  19. Bottas (Alfa Romeo)
  20. Sargeant (Williams)