Óriási altatás után Ferrari-első sor lesz a Mexikói Nagydíj rajtján!

GettyImages-1762015163
2023.10.29. 00:09
Charles Leclerc indulhat az élről a Formula–1-es világbajnokság Mexikói Nagydíján vasárnap, mivel a szombat esti időmérőn a Ferrari monacói pilótája érte el a legjobb időt. Leclerc sorozatban másodszor, idén negyedszer, összességében a 22. alkalommal került a pole-pozícióba, amivel beérte Fernando Alonsót az örökranglista 14. helyén. Mögötte csapattársa, a spanyol Carlos Sainz és a harmadik világbajnok címét már bebiztosító Max Verstappen végzett a kvalifikáción. De még sokakat vizsgáltak a hajnali órákban...

A hétvége során először Alexander Albon ment 1:17-es kört (1:17.957), a Williams meglepően jól tapadt be, de a pénteki két gyakorláson is győztes Max Verstappen (1:17.887) a harmadik szabadedzést így is behúzta. 

Ennek ellenére igencsak izgalmas időmérőre volt kilátás – amire valljuk be, szüksége is lenne az elmúlt időszakban kissé egyoldalúvá váló száguldó cirkusznak.

Q1 – Alonso kicsúszására Norris fizetett rá

Az első etapban Verstappen adta meg az alaphangot 1:18.099-es idejével, csapattársa, Sergio Pérez már közel fél másodpercet kapott, Lewis Hamilton pedig még picivel ennél is többet – ugyanakkor ő a közepes keveréken autózta ezt a két Red Bull-lal ellentétben.

Albon csak 1:19.3-as körrel indított, viszont a büntetés miatt csak a mezőny végéről induló Cunoda Juki által a célegyenesben „húzott” Daniel Ricciardo (AlphaTauri), valamint Valtteri Bottas (Alfa Romeo) is befért Pérez elé, majd a harmadik szabadedzésen feltartott Charles Leclerc is villantott egy három tizeddel Verstappen mögé érkező időt a közepes keveréken.

A végjátékhoz érve meglepetésre mindkét Williams és a Brit Nagydíj óta remeklő McLaren két versenyzője is a kiesőzónában volt a hibák miatt, Oscar Piastri azért egy második idővel gyorsan jelezte, hogy lágyon gyors utóbbi csapat, viszont Lando Norris Fernando Alonso kicsúszása miatt már nem tudott javítani, és csak a 19. lett.

Norris mellett a köridejétől megfosztott Logan Sargeant, Esteban Ocon, Kevin Magnussen és Lance Stroll számára ért véget az időmérő ebben a fázisban.

Q2 – Hamilton a semmiből az élre állt, Alonso ezt már nem úszta meg

A folytatásban Verstappen a hétvége legjobb idejével (1:17.625) mindenkit állva hagyott, Pérezt pedig ismét előzte Piastri és Ricciardo, miközben a két Mercedes csak a mexikói mögé ért, a két Ferrari pedig Hamiltonék mögé a nyolcadik-kilencedik helyre.

Sainz nem is tudott ezt követően időt javítani egy elfékezés miatt, de szerencséjére épp befért a top 10-be. Leclerc viszont megelőzte Pérezt, miközben a két Mercedes közrefogta Verstappent, Hamilton 1:17.571-gyel behúzta ezt a szakaszt.

A továbbjutásról Pierre Gasly, Nico Hülkenberg, Alonso, a köridejétől megfosztott Albon és Cunoda maradt le – ez nem volt jó hír Ricciardónak.

Q3 – óriási altatás után Ferrari-első sor!

Az edzés fő szakaszában a hazai közönségnek kedvezve Pérez ment először mért kört (1:17.788), így egy rövid időre az élre állt, hogy aztán mintegy 16 másodperccel később Verstappen (1:17.382) megint adjon neki fél másodpercet.

Ricciardo Cunoda nélkül is bejött a két Red Bull közé, aztán tényleg a semmiből jött a Ferrari, és Leclerc (1:17.166) és Sainz (1:17.233) is megelőzte Verstappent!

A Mercedesek első kísérletre Ricciardo és Pérez közé az ötödik, hatodik helyre fértek csak be, tényleg percről percre változott, kinek alakul kedvezően a pálya.

Verstappen viszont nem tudott eleget javítani, így csak a harmadik helyre jött be, Ricciardo óriási meglepetésre a negyedik lett, Pérez végül feljött az ötödikre, mögötte az utolsó pillanatokban javító Hamilton zárt, majd Piastri, Russell, Bottas és Csou volt a további sorrend.

Fontos megjegyezni, hogy több pilótát, például Verstappent és Hamiltont is az időmérő után vizsgáltak, így bőven benne volt, hogy az éjfélre kialakult sorrend reggelre alaposan megváltozik a büntetések miatt.

Az viszont így is fix volt, hogy a futamot 21 órától rendezik meg vasárnap, ahogyan az is, hogy az Index élő tudósítással jelentkezik róla.

Frissítés:

Max Verstappen, George Russell és Fernando Alonso is megúszta a büntetést a feltételezett feltartás miatt, Lewis Hamiltont pedig a szabálysértés alól mentették fel.

Formula–1, Mexikói Nagydíj, az időmérő végeredménye

  1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
  2. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
  3. Max Verstappen (holland, Red Bull)
  4. Daniel Ricciardo (ausztrál, AlphaTauri)
  5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
  6. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
  7. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
  8. George Russell (brit, Mercedes)
  9. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
  10. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
  11. Pierre Gasly (francia, Alpine)
  12. Nico Hülkenberg (német, Haas)
  13. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
  14. Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
  15. Cunoda Juki (japán, AlphaTauri)
  16. Esteban Ocon (francia, Alpine)
  17. Kevin Magnussen (dán, Haas)
  18. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
  19. Lando Norris (brit, McLaren)
  20. Logan Sargeant (amerikai, Williams)

(Borítókép: Mark Thompson / Getty Images)