Norris volt a leggyorsabb a Magyar Nagydíj időmérője előtt

DSC2352
2024.07.20. 13:33
Lando Norris, a McLaren brit pilótája nyerte a 39. Formula–1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzését a Hungaroringen a 16:00 órakor kezdődő időmérő edzés előtt. A McLaren nagyon gyorsnak tűnt az utolsó gyakorláson, a picit hűvösebb időben pedig a Mercedes is magához tért, bár Lewis Hamilton egyszer megpördült. Charles Leclerc a tegnapi balesete után csak a tizenegyedik lett kora délután.

Reggel, miközben Mogyoród irányába tartottunk, még az eső is eleredt, aztán kisütött a nap. Ennek köszönhetően rendkívül fülledt időben vágtak neki a harmadik gyakorlásnak a versenyzők, akik a Magyar Nagydíj első napján rekkenő hőségben gyűjtötték a kilométereket.

Pénteken Lando Norris (McLaren) és Max Verstappen (Red Bull) is nagyon gyorsnak tűnt, és a két Ferrari is jó tempóra volt képes, igaz, Charles Leclerc a második szabadedzésen eldobta az autóját, így ő kevesebbet körözhetett tegnap, mint csapattársa, Carlos Sainz.

Szombat kora délután Verstappen futotta az első mért kört kemény keverékű gumikon, csapattársa, Sergio Pérez – aki állítólag Magyarországon és Belgiumban azért küzd, hogy megtarthassa az ülését az osztrák istállónál – majdnem fél másodperccel maradt el tőle első nekifutásra.

A holland aztán tovább javított az idején, az eddig látottak alapján nyugodtan kijelenthető, hogy bevált az a fejlesztési csomag, amit a Red Bull elhozott magával a Hungaroringre. Közben a Mercedes garázsában csend és nyugalom honolt, Lewis Hamiltonék egyáltalán nem siettek kimenni a pályára.

Majd jött George Russell, aki az élre állt, de csak néhány pillanatra, mert a McLarenek miatt hátrébb sorolódott a brit. A két Williams egész jónak tűnt, de a két RB még rajtuk is túltett, akik rövid időre a top 3-ba katapultálták magukat.

A következő pillanatban már azt láttuk, hogy Leclerc próbál minél gyorsabban körbeérni a pályán, a szerelők tehát összerakták a kocsiját. Majd a szívükhöz kaptak, amikor a monacói alatt megbicsaklott a kocsi a 4-es és 5-ös kanyar között, pont ott, ahol tegnap balesetet szenvedett. Ezúttal azonban sikerült egyenesbe hoznia a kocsiját.

A következő látványos pillanat Pierre Gasly nevéhez fűződött, aki kockásra fékezte a jobb első gumiját. A francia a csapatrádión arra panaszkodott, hogy valami nem stimmel az első fékjeivel (az első kanyar később még másokkal is kibabrált).

Míg az Alpine-nál a fejüket vakarták az emberek, Russell azt jelentette a csapatának, hogy a tapadás egyre jobb a Hungaroringen, ez meg is látszott a teljesítményén, sikerült visszavennie az első helyet az eredményjelzőn.

Nem véletlenül érezte ma jobban magát a Mercedes, szombaton körülbelül öt fokkal volt hűvösebb, mint tegnap. Plusz felhőtakaró is volt, ami nagyban befolyásolja a pályahőmérsékletet. A kánikula és a magas pályahőmérséklet inkább a Ferrarinak szokott kedvezni, a Mercik nem szeretik a forró körülményeket.

Russellék jó hangulatának 15 perccel a tréning vége előtt Norris vetett véget, aki futott egy nagyon jó köridőt, majdnem bement 1:16 alá, sokat adott Russellnek. Utána pedig Oscar Piastri is odatette magát, éppenhogy elmaradt a csapattársától, simán megelőzte a Mercedeseket. Még Verstappen sem tudta megelőzni őket, pedig nagyon igyekezett a vb-címvédő.

Hamilton az utolsó gyors körök egyikén pár pillanatra a pálya szélén találta magát, a Mercedes pilótája a kilences kanyar kijáratánál pördült meg, de nem törte össze a kocsiját, simán visszament a bokszba. Az élen nem történt változás (egy elfékezést jegyeztünk még fel Verstappentől), Norris a második után a harmadik szabadedzést is megnyerte a Magyar Nagydíjon, szinte biztosan harcban lesz a pole-pozícióért 16:00 órától.

Daniel Ricciardo és Alex Albon is nagyon jól ment a harmadik gyakorláson, mellettük Cúnoda Juki és Nico Hülkenberg is elégedett lehetett a mostani teljesítményével. Pérez viszont nem lehet boldog, mert csak a 13. lett, miközben Verstappen csak a két McLarentől kapott ki.

Formula–1

Magyar Nagydíj

Harmadik szabadedzés

Végeredmény

  1. Lando Norris (McLaren) 1:16.098
  2. Oscar Piastri (McLaren) +0.044
  3. Max Verstappen (Red Bull) +0.281
  4. George Russell (Mercedes) +0.466
  5. Carlos Sainz (Ferrari) +0.541
  6. Daniel Ricciardo (RB) +0.554
  7. Alex Albon (Williams) +0.563
  8. Nico Hulkenberg (Haas) +0.598
  9. Cúnoda Juki (RB) +0.646
  10. Lewis Hamilton (Mercedes) +0.688
  11. Charles Leclerc (Ferrari)
  12. Valtteri Bottas (Kick-Sauber)
  13. Sergio Pérez (Red Bull)
  14. Fernando Alonso (Aston Martin)
  15. Lance Stroll (Aston Martin)
  16. Logan Sargeant (Williams)
  17. Csou Kuan-jü (Kick-Sauber)
  18. Pierre Gasly (Alpine)
  19. Kevin Magnussen (Haas)
  20. Esteban Ocon (Alpine)

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)