Pérez a falban kötött ki a Magyar Nagydíj időmérőjén, amit Lando Norris húzott be

DSC3169
2024.07.20. 17:27
Lando Norris, a McLaren brit pilótája nyerte a 39. Formula–1-es Magyar Nagydíj időmérő szabadedzését a Hungaroringen. A két piros zászlós szakasszal tarkított kvalifikáción Oscar Piastri futotta a második leggyorsabb időt, a harmadik Max Verstappen lett a Red Bull-lal. A 70 körös futam vasárnap 15:00 órakor kezdődik.

Nem sokkal az időmérő edzés kezdete előtt elkezdett esni az eső Mogyoródon, így nedvessé vált az aszfalt. Ettől még persze megteltek a lelátók, a szurkolók abban reménykedtek, hogy a változó körülmények között izgalmassá válik a küzdelem az első rajtkockáért.

2023-ban Max Verstappent és Lando Norrist megelőzve Lewis Hamilton volt a leggyorsabb az időmérőn, a versenyt aztán a holland pilóta nyerte.

Azóta egyetlenegyszer sem tudta megszerezni a pole-t a brit pilóta, aki abban bízhatott, hogy a Mercedes javuló formája hazánkban is kitart, a legutóbbi két versenyt a német istálló nyerte, Silverstone-ban pedig George Russell még a kvalifikációt is behúzta.

Norris nagyon gyors volt a Magyar Nagydíj szabadedzésein, a harmadik gyakorláson pedig Oscar Piastri is megmutatta, hogy harcban lehet a győzelemért az időmérőn.

A Red Bull által elhozott fejlesztési csomag beválni látszott, Verstappen végig tartani tudta a lépést az élmezőnnyel, Sergio Pérez ellenben hullámzóan teljesített. A két Ferrari is gyors volt, Charles Leclerc azonban értékes perceket vett el magától, miután a második szabadedzésen falnak csapta az autóját.

A Mercedes a nagy hőségben hátrányba került, de amint lehűlt kicsit a pálya hőmérséklete, megint előreverekedték magukat Russellék. Izgalmas hatvan percre volt kilátás.

Első szakasz (Q1)

A pilóták nem vacakoltak, mindenki gyorsan kiment a pályára lágy gumikon, hogy gyorsan fusson pár mért kört, senki nem akarta megkockáztatni, hogy az esetlegesen még vizesebbé váló pályán olyan hátrányba kerüljön, amit nem lehet megfordítani.

Hamilton, Carlos Sainz, Piastri, Norris és Fernando Alonso is jól kezdett, akárcsak Logan Sargeant, aki aztán megpuszilta a gumifalat a Williamsszel a célegyenes végén, blokkoltak a kerekei.

6:45-tel a Q1 vége előtt félbeszakították az időmérőt, Pérez ugyanis összetörte a kocsiját. A mexikói pilóta a nyolcas kanyarban csúszott ki a pályáról, egy újabb kellemetlen korai kiesést írhattunk fel a neve mellé.

Most már biztosan veszélyben van az ülése, ha nem csinál valami csodát a nyári szünetig, megköszönik neki az eddigi munkáját Christian Hornerék.

A törmelékek takarítása közben még inkább rákezdett az eső a Hungaroringen, de senki nem váltott a köztes esőgumikra, úgy ítélték meg a csapatok és a pilóták, hogy nem kell még eldobni a száraz pályára alkalmas gumikat.

Russell ugyan javított, de ez is kevés volt a továbbjutásához, a brit a rádión kért elnézést a csapatától, azt mondta, ezt ő szúrta el. Daniel Ricciardo a végén az első helyre ugrott nagy meglepetésre, míg Verstappen és Hamilton ezredre azonos kört futott, de utóbbi szelte át előbb a célvonalat, így őt sorolták előbbre.

Második szakasz (Q2)

Rövid szünet után Sainz futott egy gyors kört, de mindenki tudta, hogy azzal nem igazán rúghat ma labdába. Aztán Verstappen odapörkölt egy 1:15.770-es kört, ami a mezőny nagy részét sokkolta. A McLarent viszont nem, Piastri mindössze 15 ezredmásodperccel maradt el holland riválisától.

Sainz a második gyors körével megérkezett a közvetlen élmezőnybe, Alonso negyedik helye pedig némileg meglepő volt a szabadedzések tükrében. Leclerc az újjáépített Ferrarival is gyors volt, alig maradt el a csapattársától.

Norrisnak volt válasza Verstappen körére, 1:15.540-nel átvette a vezetést. Hamilton kiesése egy hajszálon múlott, Nico Hülkenberg mindössze egy századmásodperccel kapott ki tőle.

Harmadik szakasz (Q3)

Újabb esőfelhők közelítették meg a Hungaroringet, ezért kapkodták magukat a pilóták, hogy minél előbb legyen mért idejük. Norris tovább gyorsult, még Verstappen és Piastri sem tudta őt nagyon megközelíteni az első helyért folyó harcban az első gyors körök után.

Piastri aztán óriásit javított, de csak Verstappent tudta megelőzni. Majd ismét elkezdték lengetni a piros zászlókat a pályafelügyelők, Cúnoda Juki ugyanis nagyon összetörte a versenyautóját az ötös kanyar után. A japán pilóta szerencsére nem sérült meg.

Verstappen az utolsó két perc előtt kiszállt az autóból, amivel eldőlt, hogy ő biztosan nem szerzi meg az első rajtkockát. A két McLaren aztán visszajött a garázsba, Ricciardo pedig nem ért fel időben, így nem változott az eredmény, a wokingi istálló kibérelte az első rajtsort – erre 2012 óta nem volt példa az F1-ben.

Formula–1

Magyar Nagydíj

Időmérő edzés

A rajtsorrend

1. sor:

  • Lando Norris (McLaren)
  • Oscar Piastri (McLaren)

2. sor:

  • Max Verstappen (Red Bull)
  • Carlos Sainz (Ferrari)

3. sor:

  • Lewis Hamilton (Mercedes)
  • Charles Leclerc (Ferrari)

4. sor:

  • Fernando Alonso (Aston Martin)
  • Lance Stroll (Aston Martin)

5. sor:

  • Daniel Ricciardo (RB)
  • Cúnoda Juki (RB) – balesete miatt lehet, hogy csak a bokszból rajtol vasárnap

6. sor:

  • Nico Hulkenberg (Haas)
  • Valtteri Bottas (Kick-Sauber)

7. sor:

  • Alex Albon (Williams)
  • Logan Sargeant (Williams)

8. sor:

  • Kevin Magnussen (Haas)
  • Sergio Pérez (Red Bull)

9. sor:

  • George Russell (Mercedes)
  • Csou Kuan-jü (Kick-Sauber)

10. sor:

  • Esteban Ocon (Alpine)
  • Pierre Gasly (Alpine)

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)