Lángoló autóból kellett kiugrania az F1-es pilótának a Holland Nagydíj versenyhétvégéjén – videó!

2024.08.24. 16:03
Lando Norris indulhat az élről a Formula–1-es Holland Nagydíj vasárnap 15 órakor kezdődő futamán. Mellőle a hazai Max Verstappen indulhat, aki legalább annyit elért, hogy a két McLarent elválasztotta az első sortól. A nap legnagyobb sztorija viszont így is Logan Sargeant óriási bukása volt.

Sargeant összetörte autóját, negyedórás volt a harmadik edzés

Logan Sargeant, a Williams amerikai pilótája csúnyán összetörte autóját szombaton a harmadik szabadedzésén, mely így alig negyedórás volt csupán – írta az MTI.

Sargeant a vizes pályán kezdődő tréning első negyedórájának a végén a hatos kanyar után lesodródott az útról, a füvön megcsúszott az autója, és nagy sebességgel a bal oldali szalagkorlátnak ütközött. Az amerikai pilóta épségben szállt ki a Williamsből, amely kigyulladt, és megrongálta a korlátot.

A baleset után leállították az edzést, és hosszasan szerelték a korlátot, a mezőny pedig csak néhány perccel a szabadedzés vége előtt mehetett ki újra a pályára.

A csonka tréning legjobb idejét a francia Pierre Gasly (Alpine) érte el.

Hamilton és Sainz hamar elhullott, Norris negyedszer a pole-ban

A körülmények egyre javultak az időmérő kezdetéhez érve, és mivel a várt újabb esőzés nem jött, így a Q1 végére egyre jobb körök érkeztek, az volt a legnagyobb kérdés, ki fázik rá a gyors javulásokra. Egy ideig a két Red Bull, valamint a ferraris Carlos Sainz is a veszélyzónában volt, de végül Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Csou Kuan-jü és a kör nélküli Sargeant búcsúzott ebben a szakaszban.

A másodikban viszont már jött a csillaghullás, a nem sokkal korábban még top ötben lévő Lewis Hamilton például csak a 12. lett, Sainz pedig a 11., mellettük Cunoda Juki, Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen nem került be az utolsó etapba.

A McLarenak dominanciája az első gyors körök során itt is megnyilvánult, Norris 119 ezreddel előzte Piastrit, 148-cal Verstappent.

A második próbálkozások során a világbajnoki címvédő és éllovas 1:10:029-cel állt az élre, de Norris 356 ezreddel javítani tudott ezen is, ezzel pályafutása negyedik pole-pozícióját szerezte meg, Piastri viszont csak a holland mögé ért be a harmadik helyre.

A további sorrend Russell, Pérez, Leclerc, Alonso, Albon, Stroll és Gasly lesz.