Edina
-12 °C
-3 °C

A FIFA felmentette Morenot

2003.01.17. 14:55
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága elfogadta a botrányhős ecuadori játékvezető, Byron Moreno fellebbezését és ezzel végleg lezártnak tekinti az ügyet.
A FIFA november 8-án "vonta ki a forgalomból" Moreno játékvezetőt, mivel előbb a tavaly nyári világbajnokságon, majd hazája bajnokságában vezetett félre sorsdöntő meccseket.

Miután a FIFA eltiltotta, Moreno azonnal bejelentette visszavonulását, így felmentésével csak becsületét szerezte vissza. A dél-amerikai játékvezető először a vb nyolcaddöntőjében hívta fel magára a figyelmet, amikor a Dél-Korea - Olaszország mérkőzésen les címén tévesen érvénytelenítette Tommasi hosszabbításban szerzett találatát, ami az európaiak továbbjutását jelentette volna, majd nem sokkal később kiállította Francesco Tottit. Végül a vendéglátók kerültek a negyeddöntőbe.

A japán Sukan Bunsu című lap szeptemberben arról írt, hogy Moreno nem sokkal később vett magának egy méregdrága Chevrolet gépkocsit, luxuskörülmények között vakációzott, s visszafizette minden adósságát.

A botrányhős szeptember elején a 103. percig, a hazaiak győztes góljáig vezette az Universitaria-Barcelona bajnoki találkozót hazájában, pedig előtte csak 6 perces hosszabbítást jelzett. A hazai csapat városában egyébként Moreno ekkor éppen képviselőjelölt volt. Az ecuadori szövetség ezért 20 mérkőzésre eltiltotta.

Moreno viszont már többször hangsúlyozta: a koreai-olasz meccsen nem ő nem adta meg a gólt, ő csak ráhagyatkozott a partjelzőjére, aki lest intett. Egyébként is, ha az olaszok belövik helyzeteiket, most nem lenne miről beszélni.

A hazájában történ hülyeségét pedig egész egyszerűen kikérte magának. "Az én lelkiismeretem tiszta, hiszen hazám szövetsége is felmentett, aki viszont engem gyanúsít, a bíróság előtt kell felelnie tettéért".