Alfréd
-2 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Matthäus: 'A múlt senkit nem érdekel'

2004.01.21. 15:13
A decemberben kinevezett új magyar szövetségi kapitány minden játékosnak ad lehetőséget a bizonyításra, így ismét válogatott lehet Tököli vagy Szűcs is. A kapitány számol a sérültekkel, és meggyőződése, hogy erős riválisokkal kell játszania a válogatottnak, ha ki akar jutni a vb-re.
"Úgy érzem, annak ellenére, hogy több jelöltünk is volt a posztokra, jól választottunk. Nagyon várom már, hogy elkezdhessem a munkát a kollégáimmal, és elvárom, hogy a játékosaim is örömmel jöjjenek a válogatott edzőtáborába. Büszkének kell lenniük arra, hogy a nemzeti csapatban játszhatnak" - kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Lothar Matthäus, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya, amelyen kiderült, pályaedzőként az erélyi származású, Németországban dolgozó László Csabát és kapusedzőként a korábbi válogatott hálóőrt, Disztl Pétert veszi maga mellé, illetve az is, mely játékosok kaphatnak meghívót a nemzeti csapatba. (Cikkünkben a sajtótájékoztatón elhangzott érdekesebb kérdéseket és a szakvezető azokra adott válaszait foglaltuk interjú formájába.)

Új pályaedzője, László Csaba elismert szakember Németországban. Az ön személyes választása volt?

Lothar Matthäus
- Igen, László Csabát én választottam, leginkább a végzett munkája alapján. Persze az sem jelentett hátrányt, hogy egykori csapatomnál, a Mönchengladbachnál dolgozik. Lelkiismeretes szakember, aki napi huszonnégy órában a futballal foglalkozik. Ismeri az összes magyar játékost is, és a földrajzi helyzetét tekintve könnyen átugorhat Hollandiába vagy Belgiumba, hogy az ottani magyar játékosokat megnézze.

A válogatott listájára negyven játékos került föl. Miért kellett ilyen sok futballistát kijelölni?

- Negyvenfős keretet állítottunk össze a ciprusi tornára, amelyből viszont természetesen nem mindenki vehet részt a túrán. A külföldön játszók csak az első meccsen léphetnek pályára, utána vissza kell térniük a klubjukhoz. A debrecenieknek szintén, hiszen néhány nappal később már UEFA-kupa meccsük lesz, ám a klubvezetőkkel még tárgyalunk arról, hogy esetleg ők tovább maradhassanak.

Gondnak tartja, hogy a légiósok csak egy meccsen játszhatnak Cipruson?

- A válogatottakat adó klubcsapatokkal igyekszem jó kapcsolatot fenntartani. Az alapemberek hiánya pedig lehetővé teszi, hogy új játékosokat is kipróbálhassak.

Tököli és Szűcs korábban lemondták a válogatottságot, de az Ön listáján szerepelnek.

- Nálam mindenki tiszta lappal indul, a múlt senkit nem érdekel, így a korábban a válogatottságot lemondó játékosok is kapnak második lehetőséget. Nincsenek előítéleteim senkivel szemben. A lista persze vitára adhat okot, de ez minden névsorral így van, többek között ezért is szép a labdarúgás.

Van olyan játékos, akivel számol, de erre a listára nem került fel?

- Gyepes Gábor és Pető Tamás hiánya feltűnő lehet, de mindketten sérülésből lábadoznak, ezért nem kerültek be a bő keretbe.

Király rajta van a listán, pedig ő is sérült.

- Csak azok kaphatnak meghívót a válogatottba, akik rendszeresen játszanak a klubjukban. Király Gábor pillanatnyilag sérült, de azt kívánom neki, épüljön föl mihamarabb és kerüljön vissza a Hertha kapujába.

Az NB1-ben téli szünet van, a hazai játékosok teremtornákon vesznek részt. Eddig viszont Ön még egyetlen tornára sem ment el, miért?

- Ez igaz, hiszen úgy gondolom, hogy a kis- és a nagypályás futball eléggé távol áll egymástól. A debreceni döntőn ennek ellenére ott leszek.

Meglehetősen erős ellenfeleket választott a tavaszi válogatott meccsekre.

- Erős ellenfelek kellenek, mert a világbajnokságon is erős ellenfelek vannak, mi pedig oda akarunk kijutni. Wales, Japán, de főleg Németország a világ élvonalába tartoznak, a ciprusi tornán revánsot vehetünk a letteken, a románokkal pedig, remélem, a döntőben találkozunk.

Ki lesz a csapatkapitány, tudja már? Ön, vagy esetleg a játékosok fogják kijelölni?

- Mindenképp egy olyan játékos, akit a társai elismernek, de nem hiszem, hogy a játékosoknak kellene maguk közül választaniuk valakit. Még nem tudom, ki lesz a csapatkapitány.