Emőke
-4 °C
9 °C

Már fogadni is lehet a német bundabotrányra

2005.02.09. 13:55
Egy osztrák irodánál fogadásokat lehet kötni Németország eddigi legnagyobb bundaügyének fejleményeire. A szerencsejátékosok azt tippelhetik meg, hogy a meccsek eredményeit megrendelésre befolyásoló Robert Hoyzer manipulációi nyomán, vajon újrajátszanak-e mérkőzéseket a német bajnokságban, illetve a kupában.
Egy londoni fogadóiroda ausztriai leányvállalata szerepelteti a megjátszható események között a német bundaügyet. A meccseket a megbízói számára kedvező eredmény érdekében manipuláló Robert Hoyzer futballbíró ténykedése miatt két héttel ezelőtt robbant ki az elmúlt harminc év legnagyobb németországi focibotránya és a www.gamebookers.at döntött úgy, nála legálisan lehet pénzt nyerni a csalássorozatból.

Újrajátszanak-e meccseket?

Kétféle fogadást köthetnek a szerencsejátékosok a lassan már a 2006-os németországi világbajnokságot is beárnyékoló üggyel kapcsolatban.

Tippelhetnek arra, hogy újrajátszanak-e mérkőzést a csalások miatt. Négy esélyt kínál a fogadóiroda: tizenegyszeres pénzt fizet, ha a Hamburg-Paderborn kupameccset ismétlik meg, hétszereset, ha egyéb kupa- és másodosztálybeli találkozókat, míg ha csak a második vonalbeli csapatok találkoznak újra, arra a feltett összeg négyszerese jár. Annak a legkisebb a szorzója - mindössze 1,05-ös -, tehát a legvalószínűbb az, hogy egyetlen mérkőzést sem rendeznek meg újra.

Már osztrák csapat is képbe került

A gamebookersnél arra is lehet pénzt feltenni, hogy Robert Hoyzer vallomása alapján osztrák csapatokat érinthet-e a német botrány.

A legesélyesebb szereplőnek a Casino SW Bregenz csapatát tartják, 1,25-ös odsszal, a legkisebb esélyt a fővárosi nagycsapatok, az Austria és a Rapid esetleges érintettségére lát a grazi székhelyű iroda. Az előbbinél tizenegyszeres, míg az utóbbinál kilencszeres pénzt jelentene, ha Hoyzer róluk vallana a rendőrségen.

Az osztrák bajnokság azután került képbe, hogy a huszonöt éves berlini egyetemista azt vallotta az államügyésznek, egyik megbízója, Filip S. szoros kapcsolatokat ápol a bregenzi klubbal és annak egyik kapusával, akit nem tudott megnevezni. A gyanú gyorsan a bosnyák Almir Toljára terelődött, aki rögtön közleményben próbálta tisztázni magát. Az osztrák Bundesliga első embere, Georg Pangl kedden igyekezett leszögezni, egyelőre semmilyen botrányról nincs szó Ausztriában.

Kifütyülték a tévéműsorban

A csalással vádolt futballbíró ügye már két hete uralja a német újságok címlapjait, kedd este pedig először televíziós szereplést is vállalt, adta hírül az MTI. A ZDF-en, Johannes B. Kerner műsorában nem aratott osztatlan sikert Hoyzer, a nézők hangos füttykoncerttel fogadták.

A beszélgetés során elárulta, hogy első bundázási kísérlete kudarcot vallott, ugyanis asszisztense, Inka Müller határozottan kitartott amellett, hogy egy szabálytalanság a büntetőterületen kívül történt, ezért nem jár érte tizenegyes. A megvesztegetett játékvezető így kénytelen volt visszaadni a már előre megkapott nyolcezer eurót. Hoyzer bevallotta, összesen hatvanhétezer eurót és egy plazmatévét csalt össze manipulációival.