Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

'Biztos, hogy üzletelni fognak velem'

2005.05.30. 20:43
A magyar válogatott és az angol élvonalból kiesett Crystal Palace kapusa, Király Gábor nem tudja mennyi az ára, de felkészült arra, hogy klubja értékesítheti. Érzése szerint jól döntött, amikor a londoni csapat ajánlatát fogadta el tavaly nyáron. Az Indexnek bevallotta, ha a helyzet úgy kívánja, akkor az egyik tétmeccsen a labdát a kapufának vágva indítja a hátvédet.
A magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Király Gábor tavaly nyáron szerződött a német Herthától az angol első osztályba feljutott Crystal Palace-hez, és a szezon első hat mérkőzésén nem jutott szóhoz. Akkor az argentin Speroni védett helyette, utána viszont kimozdíthatatlan lett a kapuból, a folytatásban valamennyi mérkőzésen a gólvonalon állt, és bravúrjai fontos pontokhoz segítették a Premiershipből végül kiesett Crystalt.

Nem bánja, hogy nem a Liverpoolt választotta

A Crystal Palace-nek az utolsó két forduló előtt a saját kezében volt a sorsa, de hazai pályán a rendes játékidő utáni hosszabbításban nem tudta megőrizni 2-1-es előnyét a Southampton ellen, míg a zárókörben a Charlton otthonában tíz perccel a vége előtt kapták az egyenlítő találatot. (2-2 lett az az összecsapás is.) Iain Dowie csapata így búcsúra kényszerült, a magyar kapus azonban egyáltalán nem biztos, hogy elhagyja a londoni együttest.

"Már az utolsó forduló előtt megkaptuk a következő szezon előtti edzéstervet, hogy mindenki tudja, mikor kell ismét a klub rendelkezésére állnia. Jól érzem itt magam, feltétlenül helyes döntést hoztam, amikor ide szerződtem" - mondta az Indexnek a kapus, akit a Bajnokok Ligája győztes Liverpool is csábított az idény előtt.

Második a kapusok ranglistáján

Hozzátette, nem sokszor gondolt arra, mi lett volna, ha liverpooliak ajánlatát fogadja el. "Mindent ugyanígy tennék, ha most kellene döntenem. Ez egy igazi, komoly, a személyiségemet megmozgató kihívás volt" - hangsúlyozta.

Király kiérdemelte a liga második legjobb kapusának címét, csak a Chelsea-t erősítő cseh Petr Cech előzte meg a rangsorban. "A kapura tartó lövések több mint nyolcvankét százalékát sikerült hárítani, ezzel léptem a második helyre. Volt néhány elkerülhető gólunk, lehettem volna első is, mint második bundesligás évemben, de ezen már kár töprengeni, mint a kiesésen is" - közölte.

Butik helyett sportközpont
Király Gábor Szombathelyen létesített sportközpontja május huszonnyolcadikán volt kétéves, és a kapus egy gálameccset is rendezett az évfordulóra. "Meg sem fordult a fejemben, hogy butikot vagy vendéglőt vegyek, és a patriotizmusom miatt kézenfekvő volt, hogy Szombathely lesz a célpont, ahová profi karrierem után valószínűleg visszatérek, és az öreg napjaimat ott töltöm" - vallotta be az Indexnek korábban a kapus. Kiemelte, nem tartja fontosnak a létesítmény létrehozására szánt pénzt - "felesleges számokba bocsátkozni" -, illetve az éves költségvetést, mert sokkal lényegesebb, hogy lehetőséget kínál a fiataloknak a sportra. "Tenni akartam valami nagyon hasznosat szülővárosom polgáraiért" - jelentette ki. Az újperinti központban a futball mellett kosarazni, teniszezni is lehet, konditermet szintén találunk benne.

Király felkészült arra is, hogy a klub minél jobb áron próbálja meg értékesíteni, de az áráról nem tudott véleményt formálni, mondván, ez nem is az ő dolga. Úgy véli viszont, az értékének jót tett ez az idény.

Ötmillió eurót utasított vissza a Hertha BSC

"Két éve, amikor még egyéves szerződés kötött a Herthához, az Arsenal két és félmillió eurót (630 millió forintot) kínált értem, de Dieter Hoeness öttel többet kért. Az Arsenal megduplázta az első összeget, vagyis ötmillió eurót is megértem volna nekik, de a Hertha csak félmilliót engedett. Így az üzlet kútba esett, végül ingyen szerzett meg a Crystal. Az eddigi tapasztalataim szerint Angliában biztosan túladnak rajtam, biztosan üzletelni fognak velem, ha olyan kérő érkezik, mert itt a játékosok akarata korántsem számít. Ha viszont maradok, akkor sem leszek boldogtalan, mert megszerettem a várost, a klubot, a szurkolókat, és a nézőszámunk aligha fog jelentősen visszaesni" - nyilatkozott a még három és fél éves szerződéssel rendelkező hálóőr.

A kérőiről egyelőre nem mondott konkrétumokat, de a menedzserével napi kapcsolatban van. Az angol lapok szerint télen az Arsenal érdeklődött iránta, és más neves csapatok is szívesen látnák soraikban.

Bosszantó a mezhelyzet

Király beszámolt arról is, a klubnak van néhány magyar bérletese is, akik rendszerint kijárnak a találkozókra. A meze is jól fogy, az ajándékboltban általában nem tud hozzájutni, még akkor sem, ha előre szól, hogy kellene neki. "Kicsit bosszant is, mert haza kellett volna vinnem a trikókat" - jegyezte meg.

A bajnokságot értékelve kifejtette, tetszik neki a mérkőzések nyíltsága, hogy mindvégig harcolnak a játékosok, ugyanakkor általában egyedül igyekeznek megoldani a helyzeteket, és emiatt nem veszik észre, ha egy játékostárs kedvezőbb pozícióban várja a labdát. "Torghelle Sanyi meg is szenvedte ezt a felfogást, rendre nyugtatgatnom kellett, hogy nem szándékosan nem passzolnak neki, hanem a képzetlenségük miatt" - foglalta össze.

Gera átalakította stílusát
"Nagyon örülök Gera Zoltán sikereinek, fantasztikus, amit elért, kár, hogy a Crystal Palace nem tudta megszerezni a nyáron. Vele több esélyünk lett volna a bennmaradás kiharcolására. Remekül alakította át stílusát, itt hagyják kiélni improvizációs készséget, ami az átlag fölé emelte. Van kellemesebb érzés, mint ellene pályára lépni" - értékelte Király Gábor Gera idényét. A West Bromwich amúgy másfélmillió fontot utalt át a játékosért, a Palace ennél kevesebbet kínált, így szerződött a birminghami alakulathoz a válogatott kapitánya.

Felvetésünkre, miszerint megfordult-e már a fejében régi titkos vágya, amit még Berlinben határozott el, hogy a kapufára hajítva a labdát indítja a hátvédét, nemmel válaszolt. "Errefelé nem is volt téma ez eddig, míg Berlinben rendre erről tudósítottak az újságok. A Hamburg elleni 6-1-es győzelmünkkor szembe is fordultam a kapuval, mire elhalkultak az eksztázisban lévő szurkolók, de meggondoltam magam. Úgy döntöttem, tét nélkül nincs értelme" - magyarázta. Király szerint, ha a helyzet úgy kívánja, akkor Angliában bemutatja az attrakciót, nem riad vissza tőle.

Az Arsenalt volt a legnehezebb ellenfél

A magyar válogatott kapusának stílusa, helyezkedése minimálisan alakult át a Premier League-ben, de néha rákényszerült a változtatásra, hiszen Angliában nem ritkán a védője akadályozta a gólvonalon, mint a már említett Southampton elleni meccsen történt.

Király legnehezebb ellenfélként az Arsenalt jelölte meg, mert a legkiismerhetetlenebb játékosok azt a csapatot alkotják. Kedvenc védése nem volt, valamennyi meccsében talált azonban pozitívumot, még ha többször öt gólt is kapott.