Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Lothar Matthäus: Emelt fővel hagyom el az országot

2005.12.20. 22:41
Szerdai ülésén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége várhatóan eldönti, hogy a jövőben Lothar Matthäus irányíthatja-e a magyar futballt. A német szakember ezúttal is kemény szavakkal szidott néhány futballvezetőt, és érzése szerint a magyar futballban több a hazugság, mint a politikában. Magának ugyanakkor nem tehet szemrehányást, mert becsületes volt, nem úgy, mint mások, akik - vele ellentétben - pénzéhesek. Megerősítette, szeretné folytatni munkáját. Legfőbb kritikusával, a ligaelnök Kisteleki Istvánnal nem foglalkozott: "erről a névről nem mondanék semmit" - összegzett.
Szokatlan időpontban, este fél kilenckor tartott sajtótájékoztatót a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus, akinek úgy tűnt, hogy a hazai szövetség elnöksége már kedden eldönti a sorsát. Végül nem így történt, szerdán délután viszont kiderülhet, marad-e a játékosként világbajnoki címig jutó szakember.

Néhányan beváltak, néhányan nem

Matthäus elsőként a válogatott múlt heti - nagy visszhangot és ellenérzést kiváló - amerikai túráját értékelte. "Összességében elégedett vagyok, még akkor is, ha Mexikó ellen csak reagálni tudtunk a játékra, mert Rósa kiállítása miatt már a tizedik percben megfogyatkoztunk. Örülök, hogy néhány újonc kedvező színben tűnt fel, de azt is be kellett látnom, hogy néhány játékostól nem remélhetek komoly segítséget a jövőben" - kezdte.

Az Antigua és Barbuda elleni összecsapást azért nevezte hasznosnak és fontosnak, mert a válogatott kilencven percen keresztül támadott, és a selejtezőkben is lesznek hasonló játékerőt képviselő ellenfelek, akik ellen ugyanerre a harcos és bátor felfogásra lesz szükség.

A brazilok is megadták a kellő elismerést

"Honnan veszik a magyarok a bátorságot, hogy így írjanak erről a csapatról?" - fakadt ki, és annak elemzésébe kezdett, hogy a brazilok sem voltak tiszteletlenek a mieinkkel szemben, ők is megadták a kellő elismerést a náluknál gyengébb magyar futballistáknak.

"Amíg nem voltam itt, addig általában kiscsapatokkal játszottak a magyarok, miért baj az, ha most mi is kevésbé jegyzett válogatottal mértük össze az erőnket?" - tett fel ismét egy kérdést.

Mi a szégyen?

Ezek után kiemelte: elérkeztek hozzájuk a zavaró tényezők, hírek itthonról, és érezték, hogy a magyar futball nemcsak a soron következő ellenféllel, hanem önmagával is harcol.

"Remélem, hogy huszonnégy órán belül a magyar foci fog nyerni, nem pedig az a néhány ember, akik csak profitálni akarnak belőle. A magyar futballban több hazugság van, mint a politikában, és ez szégyen. Ilyet én még a világ egyetlen pontján sem tapasztaltam. Az ember ilyen negatív hangulatban nem is tud sikeres lenni. Az elmúlt négy hónap a kulisszák mögötti hatalmi harcról szólt" - magyarázta.

A támadás nem neki, a magyar futballnak fáj

Kifejtette, ha mindig mindent megkérdőjeleznek, ha mindig ellenszél fúj, akkor nem lehet előrelépni. A személyét ért támadásokról szólva elmondta, nem fáj neki, ha mérges nyilakkal támadják, de az a magyar futballnak fáj.

"Nagy előnyöm, hogy nem értem mindazt, amit a magyar újságok írnak rólam. A provokáló cikkek csak pluszmotivációt, erőt adnak nekem. Az sem zavar, ha néhány újságíró nem objektíven látja a helyzetet. Nem tartozom azon emberekhez, akik sarkon fordulnak, ha kritizálják. Most sem teszem meg ezt, folytatni akarom a munkámat" - állította.

Matthäus nem érdekelte soha a pénz

Egyben utalt arra is, hogy nem a saját sorsáról dönt az MLSZ elnöksége szerdán, hanem a magyar futball jövőjéről, és hogy ideje lenne már felébredni, mert nincs vesztegetni idő, lopott el egy krimik által kedvelt fordulatot.

"A saját boldogságunk útjában állunk, mert sokaknak kizárólag a pénz számít. Engem a pénz sohasem érdekelt, én éltem, haltam a futballért" - jelentette ki, és felemelt egy újságot, amelyikben Ronaldinho a legjobb játékosnak járó díjat tartja. Majd úgy fogalmazott, csakis az tud egy ilyen kupát felemelni, aki imádja ezt a játékot, és célzott arra, hogy neki is ezért sikerülhetett. Az őt legfőképpen támadó ligaelnök, Kisteleki Istvánnal nem kívánt foglalkozni, mint mondta, erről a névről nem is mondana semmit.

Most nem rángott a szája

Miután kipanaszkodta és kidühöngte magát - a szája ezúttal nem rángott, mint legutóbb, de közel volt ez a pillanat -, rátért a csapat idei teljesítményére, és rögtön nyomatékosította, hogy büszke a játékosaira.

"Ha maradok, akkor a jövő év elején megnevezek egy huszonhat vagy huszonnyolc fős keretet, amelyikből válogatok. Ebben olyan játékosok lesznek, akik két vagy akár három felfogásban, játékrendszerben is játszani tudnak. Mostanra kiismertem a játékosok jellemét is, és továbbra is csak azt mondhatom: akik nem szívből jönnek a kerethez, azokra nincs szükségem. Most már nem a mennyiségre, hanem a minőségre kerül a hangsúly" - értékelt.

Naivitás, tapasztalatlanság

Arra az esetre valószínűleg még nem készített forgatókönyvet, ha mégsem kapna bizalmat, de azt megállapította, hogy magának nem tehet szemrehányást, mindig becsületes volt, és emelt fővel hagyhatja el az országot. Mások viszont jobban tennék, ha az utcára sem mennének ki.

Csapata kapcsán megerősítette, hogy van jövője a társulatnak, és a selejtezőkben többször nem azért kapott ki, mert gyengébb vagy rosszabb volt, hanem mert naivabb, tapasztalatlanabb, és néhány fontos találkozó túl korán jött.

A szurkolók bizalma

"Türelemre és bizalomra van szükség, a magyar szurkolók pedig bizalmat szavaztak nekünk, és a legfontosabb" - osztotta meg érzéseit. A horvátok elleni meccs után a közönség kórusban skandálta a nevét.

Matthäus épp Düsseldorf felé lesz úton - egy jótékonysági mérkőzésen lép pályára -, amikor az elnökség dönt a sorsáról. A menesztést és a szerződéshosszabbítást óhajtók aránya közel egyenlő, nem kizárt, hogy a 7-7-es döntetlen után az elnök, Bozóky Imre szavazata dönt, aki viszont az egykori aranylabdás pártján áll.

Magyarországon a helye
Az eddig is Matthäus-pártiként megismert elnökségi tag, Orell Zsolt Amerikában még inkább meggyőződött a német szakvezető profizmusáról, és még inkább felerősödött benne az érzés, hogy "Magyarországon a helye, mert sokat tud segíteni a hazai focinak."

Élményeiről szólva nem titkolta, hogy mennyire jóleső érzés volt számára, hogy a Miamiben megrendezett Antigua elleni meccsen az ország több pontjáról érkeztek a magyarok zászlókkal, és együtt énekelhették velük a himnuszt. (Mondjuk a Nemzeti Sport által is közölt nézőszámot megduplázta, és háromszázat mondott.)

Emellett értetlenkedett, hogy ha fáradságra hivatkozva a debreceni vezetők nem engedik három játékosukat a túrára, akkor ugyanazok miért játszanak egy kispályás tornán Szekszárdon? Hasonlóképpen nem értette az itthon kialakult hisztériát sem, mert szerinte büszkék lehetünk a magyar csapatra.