Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Puskás legyőzte Matthäust

2006.05.08. 13:05
Az Eurosport szavazásán négyből hárman arra szavaztak, hogy az 1954-es világbajnoki ezüstérmes magyar futballcsapat jobb volt, mint a '90-ben győztes Németország. Grosics Gyula szerint, ha játszanak egymás ellen, a mieink nyerhettek volna. Az Aranycsapat következő ellenfele a '98-ban bronzérmes Horvátország.
Harmincegy nappal a németországi labdarúgó-világbajnokság előtt az Eurosport szavazást hirdetett a világ általa kijelölt tizenhat legjobb csapata között. Az olvasók egyenes kieséses rendszerben dönthetik el, ki juthat tovább, egyszersmind melyik csapatok kerülhetnek a legjobb nyolc közé, majd az elődöntőbe, illetve a fináléba.

Hatan a nem győztesek közül

A tizenhat közé a vb-ezüstérmes Aranycsapat mellett nem világbajnokként bekerült még Kamerun, a '82-ben bronzérmes lengyel csapat, a szintén '82-es brazil társulat, az Eusebio fémjelezte '66-ban bronzérmes Portugália, a Davor Suker és Zvonimir Boban vezette '98-as Horvátország.

A szavazás első körében Puskásék nem kaptak könnyű riválist, hiszen a '90-ben aranyérmes német csapattal kerültek össze, amelyik csapatkapitánya Lothar Matthäus volt, a kispadján pedig Franz Beckenbauer ült.

Tízből minden hetedik

A képzeletbeli összecsapást elsöprő többséggel nyerte meg Magyarország, a szavazók hetvenhárom százaléka a mieinket látta jobbnak, míg csupán a fennmaradó huszonhárom százalék a németeket. Vagyis: tízből legalább minden hetedik a magyarokat látta jobbnak.

"Azt gondolom, nem illik számszerűleg értékelnem ezt a győzelmet, de már az is nagyon örömteli, hogy egyáltalán ebbe az elittársaságba, a világ maga idejében legjobb válogatottai közé bekerülhettünk. Megtisztelő, hogy nem feledkeztek el rólunk" - mondta az Indexnek Grosics Gyula az előző olimpián győztes csapata kapusa.

"Megverhettük volna őket"

Hozzátette, ekkora fölényre nem számított, de úgy gondolja, hogy jó esélyük lett volna a '90-es német csapat ellen is. "Megverhettük volna őket" - jelentette ki.

Grosics furcsának találta, hogy épp az őket legyőző '54-es világbajnok csapatra nem lehet voksolni, mert érzése szerint az országban Fritz Walterék a legelismertebbek, és őket értékelik legtöbbre. "A politikai viszonyok, hogy egy vesztes nemzet először nyert a háború után újra, kétségtelenül közrejátszik ebben" - ismerte el.

A horvátokkal ellen kis különbséggel vezetnek Grosicsék

Grosics szeretne minél előbb jutni a rangsorban, még akkor is, ha erős riválisaik is lesznek, jóllehet az egyik abszolút legjobbnak tartott a '70-es brazil gárda - meglepetésre - már kiesett. Az Aranycsapat a negyeddöntőben a horvátokkal méri össze erejét, eddig nagy a küzdelem, és mindössze két százalékkal vezet Magyarország.