Valér
2 °C
8 °C

Drámaian megnövekedtek a magyar Eb-pályázat esélyei

2006.05.26. 18:13
Az áprilisban kitört olasz bundabotrány alapjaiban rendítheti meg az ország labdarúgását, és alighanem befolyásolja a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogáért zajló harcot. Az olaszok hátrányban, a horvát-magyar kandidálás előnyben. A Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke szerint a pályézat lenyűgöző, csak ilyen visszajelzéseket kapott, magyar kollégája, Kisteleki István vissza nem térő esélyről beszélt. Gyurcsány Ferenc úgy véli, megérdemelné a két ország, Demszky Gábor a futball Mekkájáról beszélt.

"Tragédia, ami az olasz futballban történt, nekünk mégis jól jött, bár nyilván az ereje teljében lévő Olaszországot sokkal nagyobb dicsőség lenne legyőzni" - nyitotta meg a 2012-es horvát-magyar labdarúgó Eb-pályázat elkészítése miatt összehívott sajtótájékoztatót a szervezőbizottság elnöke, Gyárfás Tamás.

A nagykövetek adják át a pályázati anyagot a döntéshozóknak


A pályázat része a nosztalgialabda

"A két ország viszonyát jellemzi, hogy a horvátok sikere a mi sikerünk, és fordítva, így talán azzal kellett volna kezdenem, hogy gratuláljak partnerünknek, miután Bécsben 4-1-re legyőzték az osztrákokat, a síző Janica Kostelic pedig a sport Oscar-díjat kapta meg hétfőn."

A magyar pályázat már elkészült, és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) svájci székházában a horvát kormányfő, Ivo Sanader vezetésével fogja begyújtani a két ország küldöttsége. A pályázatról az UEFA végrehajtó bizottsága határoz majd, a tizennégy tagú testületnek a két ország nagykövetei személyesen fogják átadni az érdekeltek az ezeroldalas, bőrkötésbe foglalt dokumentumot.

Gyurcsány: Ráfér a magyar futballra a győzelem

Gyárfás úgy zárta mondandóját, hogy fogadatlan prókátorként kéri a magyar futball irányítóit, ne legyenek az olaszok követői, legyen összefogás és ne legyen belharc, ne zárjanak ki egy csapatot sem ki a hazai bajnokságból az adósságaik miatt, mert "a győzelemhez közel vagyunk".

"Sikeresek szeretnénk lenni és sikeres is leszünk" - ezt már a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc mondta, igaz nem élőben, hanem felvételről. "Együtt a két ország, amelyik megérdemelné, hogy tehetsége, elkötelezettsége alapján nyerjen. Ráfér a magyar futballra és a gazdaságra is a győzelem. Készen állunk a feladatra, befektetünk a jövőbe."

"Óriási lépés mindkét országnak, hogy elkészült a pályázati anyag, mindkét ország büszke lehet rá" - jelentette ki Vlatko Markovic a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke. Kiemelte, a két ország több száz éves közös történelmi múltra tekint vissza, és a futballban is volt kapcsolat, hiszen neki Bukovi Márton volt az edzője, egyben példaképe. Megemlékezett arról is, hogy Nyilasi Tibor az Austria Wien csatáraként három gólt lőtt annak a Rapidnak, amelyiknek akkoriban ő volt az edzője.

Markovic: Lenyűgöző a pályázat

"Úgy tudjuk, érzem a visszajelzésekből, nagyon jó esélyeink vannak. Ami Olaszországban történt, az egész világ labdarúgásának tragédiája, mindenfelé következményei lehetnek. A döntéshozók is nyomon követik a dolgokat, nehéz lesz morális alapon dönteni ezek után. Hiszünk benne, hogy csak számunkra kedvező döntést hozhatnak. Az illetékeseket lenyűgözte a pályázatunk, tapasztalt és jól dolgozó csapat készítette, hiszen a két ország összesen ötször próbálkozott már a rendezési jog megszerzésével" - összegzett a kormányfő.

Markovic magyar kollégája, Kisteleki István elismerte, sokat tanultak tőle, ahogyan nemzetközi kapcsolatrendszerét használja. Ígéretet tett rá, hogy Magyarország is hozzáteszi a magáét.

Fontos, hogy lássák, van futballunk


Semmi-Kis Tünde a pályázati kellékekkel

"A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a héten nálunk tartózkodói magas rangú szakemberei azt mondták, hogy drámaian megnövekedtek az esélyeink, már favoritként tartanak számon minket. Vissza nem térő esélyünk van" - mondta, hozzátéve, hogy képesek vagyunk a győzelemre és meg is szerezzük azt.

Azt is kifejtette, hogy mindent megtesznek a hazai futball fellendítéséért, a gyerekek bevonásért. "A keddi angol-magyar után nyújtjuk be a dokumentumokat, fontos, hogy megmutassuk a manchesteri meccsen: van mögöttünk futball."

Demszky: A futball Mekkája Budapest

Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor Budapestet a futball Mekkájának nevezte, így egyértelműen az a cél, hogy a városlakkók élőben is láthassák a legjobbakat. A futballhuliganizmus problémájának megoldására is kitért. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere fővédnökként hangsúlyozta: 2010-re minden stadion készen lesz, minden helyszín két órán belül elérhető lesz, illetve Magyarország és Horvátország üzletileg is képes sikeres Eb-t rendezni.

Döntés december nyolcadikán, az UEFA kongresszusán születik.