Klaudia
-4 °C
2 °C

Gerának a Tottenham, Királynak az Arsenal lenne a legjobb

2006.05.29. 10:22
Kedden Manchesterben a magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzést játszik Angliával, ahol az Eb-pályázat benyújtása előtt is fontos lenne egy jó eredmény elérése. Néhány játékosnak pedig különösen számíthat egy esetleges bravúros döntetlen, mert piaci értékét jócskán megnövelheti. Ha Király Gábor vagy Gera Zoltán jó teljesítményt nyújt, még értékesebb lehet a szigetországi kluboknak, amelyek szeretnek a bajnokságon belül vásárolni. Az Index összegyűjtötte azokat a klubokat, amelyek a két legjobban jegyzett magyar játékost szívesen látnák soraikban, és azt is végelemezte: hol, mekkora esély nyílna a játékukra.
GERA ZOLTÁN:

West Bromwich Albion:
Mivel Gerát még egyéves szerződés köti az élvonaltól búcsúzó egyesülethez, pillanatnyilag még mindig annak van legnagyobb esélye, hogy nem engedik el. A klub korántsem nagyvonalú magatartása komoly veszélyt jelenthet a magyar irányítóra, mert negyvenhat bajnoki meccset kellene minimum játszania az angol másodosztály "darálójában", ahonnan sokkal nehezebb felkerülni, mint bennmaradni az elsőben. Nem beszélve arról, hogy a kiscsapatok védői sokkal képzetlenebbek, keményebbek, durvábbak, így egy esetleges sérülés kockázata is megnövekedne.

Wigan Athletic
Nagyon magabiztosan maradt bent a klub, ám az első újoncév után a neheze vélhetően csak most következik. Geráért 1.75 millió fontot ajánlottak első körben, de a WBA jelenleg több pénzt szeretne. Játéktudása alapján a magyar játékos könnyen helyet követelhetne magának a csapatban, stabilan játszhatna, és ha nem is tartozna a csapat a mezőny első feléhez, az állandó játéklehetőség szárnyakat adhatna neki. Mégis a Coventry-ben szereplő kapusnak, Fülöp Mártonnak lenne ideális a csapat, mert rutint szerezhetne, és megmutathatná kiváló képességeit.


Charlton Athletic
Gera a dán Rommedahl és az ír Holland mellett a középpályán? Miért ne? Gera alighanem jól megértetné magát velük, emellett a gólveszélyes csatárokat, Marcus és Darren Bentet is képes lenne kiszolgálni. A Charlton egy nagyon masszív középcsapat, amelyiknek idestova tíz éve nincsenek kiesési gondjai, feltétlenül előnyös lenne mindkét félnek, ha számítanának Gerára. Másfélmillió fontot már ajánlottak érte, erre azonban elutasítást kaptak, de akár meg is duplázhatják az összeget, ami elgondolkodtató lenne Bryan Robsonnak is, aki kissé fellengzősen először húszmillió fontot kért.

West Ham United
Mivel a nemzetközi kupában is rajthoz állhat a csapat, erősítésre szorul, és Gera játékintelligenciája feltétlenül előrelépést jelentene a csapatnál. A klub anyagilag biztosan képes akár még hárommillió fontot is áldozni érte. Valószínűleg az izraeli Benayounnal kellene szerveznie a támadásokat, és nyilván jól kiegészítenék egymást, mert igen technikásak. Fletcher vagy Etherington hosszú távon nem lehetne vetélytársa az egykori Fradi-kedvencnek.

Hol látná szívesen Gerát?

 • 480
  Liverpool
 • 361
  Tottenham
 • 90
  West Ham United
 • 50
  Aston Villa
 • 32
  Everton
 • 22
  Charlton
 • 18
  West Bromwich Albion

Aston Villa
A városi rivális ellen a gól nélküli áprilisi meccsen Gerát kilencesre értékelte a Skysports, egyben a mezőny legjobbjának választotta. David O'Leary feltehetően örülne egy Gerához hasonló játékosnak, mi több: talán ő hiányozna az átlagosnál jóval jobbnak tekinthető állományból, hogy valós tudásának megfelelően szerepeljen a következő évadban, és az első tízben állandósítsa helyét. A Villa szégyenszemre csak a tizenötödik helyet csípte el a tabellán. Milan Barosnak vagy a kolumbiai Angelnek remek passzokat adhatna. Nem tudni, mennyit érne meg az egykori BEK-győztes a magyar játékos.

Newcastle
A bányászváros csapatánál egyelőre csak a pletykákban merült fel a neve, de ha Owennek kellene forintos labdákat adnia, azt a feladatot is képes lenne végrehajtani.

Tottenham
A legszívesebben itt látnánk. A Tottenham bolgár támadót, Berbatovot már leigazolta, Gerának igazi klasszisokkal kellene játszania, hiszen a csatársorban Lennon, Keane vagy éppen Defoe kapna még helyet. Nyilván olykor a cserepadon is találná magát, de a jobboldalon nincs olyan játékosa a csapatnak, aki a játék több elemében jobb lenne nála. Carrick sokat fut, de tökéletes indítás kevés köthető a nevéhez, Tainio inkább csak vészmegoldás, Davies sem képes mindig lendületet vinni a támadásokba. A holland szakvezető, Martin Jol a csapat magyar játékosától, Fülöp Mártontól már korábban elkérte Gera számát, és ez jó jelnek tekinthető, még akkor is, ha idén konkrét ajánlatot még nem tettek. Gera első angliai gólját épp a Tottenham stadionjában érte el, amelyik indul az UEFA-Kupában, jövőre pedig még akár a Bajnokok Ligája is összejöhet, mert folyamatosan erősödik az alakulat.

Bolton
A Bolton ellen volt a legeredményesebb, kétszer is bevette első szezonjában Sam Allerdyce csapatának kapuját. Komoly konkurenciára itt is számíthatna, de Gera többször igazolta már, hogy képes megállnia a helyét, és könnyen stabil pozíciót szerezhetne magának.

Everton
A szezon zárómeccsén fontos gólt rúgott a csapatnak, ami jó ajánlólevelet jelenthet. Kilbane, van der Meyde, vagy Arteta jó társnak ígérkezik a középpályán, és Gera nagy előnye, hogy nem veszti el a fejét - a másik három erre sokkal hajlamosabb -, és egy ilyen játékosra szüksége lehet Moyes edzőnek. Még akkor is, ha a rakkolás, az állandó ütközés nem igazán feküdne neki.

Liverpool
Hosszú sérülése után a 'Pool ellen játszhatott már egy félidőt, és életet lehelt a szenvedő WBA-ba, háromszor is veszélyeztette a kaput, minden helyzetből képes volt lőni, hetest kapott. Rafa Benitez azt nyilatkozta, az egyik kieső csapatból szeretne középpályást, ezt a gondolatot tovább lehet álmodni, igaz egyelőre tényleg csak álmodni.

KIRÁLY GÁBOR:

Arsenal
Amikor a Hertha BSC kapusa volt, hét és félmillió márkát kért érte a berlini csapat, ennek azonban csupán a harmadát kínálta a londoni. A következő körben hétmillió volt a Hertha ajánlata, az Arsenal erre ötig srófolta fel az árat, így nem jöhetett létre a megállapodás, és Jens Lehmann került a csapathoz. Most Wenger újra vinné az első Premier Ligás szezonjában a második helyen végző magyar kapust, akinek szinte biztosan meg kellene küzdenie az egyes mezért Lehmannal. Abban viszont bízhat, hogy a német hibázik - erre már jó néhányszor sor került eddig -, és Király a kapuba állhat. A spanyol Manuel Almunia és az észt Mark Poom valószínűleg elhagyja a csapatot. Az új stadionba költöző klub anyagi helyzetét aligha rendítené meg, ha három vagy akár négymillió fontot kellene kifizetnie Királyért, amire nem lehetne nemet mondani.


Crystal Palace
Jelenlegi csapata még kaphat érte pénzt a télen is, Király viszont szeretné tisztázni a helyzetet, és a télen már nem akar változtatni. Ha el akarják adni, akkor még most, a nyáron kell, mert a jövő nyáron már ingyen igazolható. "Nem esik le a karikagyűrű az ujjamról, ha maradnom kell, de persze jó lenne továbblépni" - mondta az Indexnek pár hete. A vágyairól egyben elismerte, szeretne a városban maradni.

Middlesborough
A csapat egyelőre hivatalosan még nem kereste meg, de ha azt vesszük, Iain Dowie, Király korábbi edzője a csapatnál kaphat munkát, akkor nem kizárt, hogy egy olyan kapust visz magával, akit ismer, és akiben maximálisan megbízik.

Hol látná szívesen Gerát?

 • 480
  Liverpool
 • 361
  Tottenham
 • 90
  West Ham United
 • 50
  Aston Villa
 • 32
  Everton
 • 22
  Charlton
 • 18
  West Bromwich Albion

Charlton
Ha Dowie nem kerül a dél-londoni csapatoz, akkor is lehet reálisan számolni Király leigazolásával. A norvég Thomas Myhre ugyan stabil volt, de a hatvanháromszoros magyar válogatott még jobb lehetne, kivált, mert egy komoly védelem játszana előtte, nem pedig olyan, mint a Palace-nál. Dowie Gera stílusát is mindig kedvelte, lehet, hogy őt kiszemeli.

West Ham United
A Crystal Palace kiesése után a csapat négymillió fontot, vagyis kapusért hihetetlen összeget ajánlott, de nem tudott azonnal fizetni, a részletes törlesztésbe azonban nem ment bele a Palace, mert reménykedtek az azonnali feljutásban. A WHU inkább leigazolta Roy Carrollt, aki jól kezdett, de néhány hajmeresztő produkciója után, tizenkilenc meccsel a háta mögött kiszorult a csapatból. Ezek után került a már veteránnak számító Shaka Hislop a helyére, a kupadöntőn is ő védhetett. Királlyal mindenképpen elsőszámú kapusként számolnának, és a West Ham egy olyan csapat lenne, ahol mindenképpen tudná kamatoztatni nemzetközi rutinját, fontos meccseken olyan tartást adhatna a Pardew-csapatnak, ami eddig hiányzott.

Fulham
Van der Sar távozása után Tony Warner vette át az egyes mezt a csapatnál, de a csapatnál hamarosan megérezték, nem ő lesz az igazi megoldás, ezért leigazolták a télen Antti Niemit, de finn sem volt igazán megbízható. Királynak vele kellene megküzdeni a csapatba kerülésért, és mellette szólna, hogy négy évvel fiatalabb, hátrány viszont, hogy Niemi a kifutásoknál magabiztosabbnak tűnik.