Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zidane három fantommeccsről eltiltva,
Materazzi két igaziról

2006.07.20. 15:52
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Zinedine Zidane-t három, Marco Materazzit két meccsről tiltotta el a labdarúgó világbajnoki döntőn történt incidens miatt. A francia büntetése jelképes, mert a mérkőzés után befejezte karrierjét.

Marco Materazzit három, Zinedine Zidane-t két meccsről tiltotta el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a világbajnoki döntőn lezajlott incidens miatt.

A másfél hetes vizsgálat alatt bebizonyosodott, az olasz játékos provokálta a franciát, mielőtt ellenfele mellbe fejelte volna őt. Zidane tettéért azonnal piros lapot kapott.


Zidane elhagyja a kihallgatás helyszínét (fotó: AFP)

A két futballistának pénzbüntetést is kell fizetnie, Zidane-nak 7 500 (1,3 millió forint), Materazzinak 5 000 svájci frankot (körülbelül 900 000 forint). A francia aranylabdás a meccs után visszavonult, így eltiltása jelképes, nem kell letöltenie.

Materazzi múlt pénteken számolt be a történtekről a fegyelmi bizottságnak, míg Zidane csütörtökön két órán át mondhatta el a saját verzióját. A visszavonult francia klasszist a meghallgatás után nem nyilatkozott a várakozó újságíróknak.

Zidane múlt szerdán a Canal+ tévécsatornán beszélt először a történtekről, állította, Materazzi rendkívül durva szavakkal sértegette az édesanyját és a lánytestvérét. Hozzátette, kétszer még elengedte a füle mellett a szavakat, de amikor az olasz harmadszor is megismételte azokat, elvesztette a fejét. Kijelentette, nem bánta meg tettét, csak a meccset néző gyerekektől kért bocsánatot. Materazzi a nyilatkozataiban tagadta a francia klasszis állításait, de azt elismerte, hogy provokálta őt.


A legendás mozdulat (fotó: AFP)

A finálét 1-1-es rendes játékidő, majd hosszabbítás után tizenegyesekkel Olaszország nyerte, és negyedszer lett világbajnok.