Olivér
4 °C
8 °C

Vizsgálat Marco Materazzi ellen

2006.07.14. 10:40
A szerdai Zidane-interjú után a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség úgy döntött, vizsgálatot indít Marco Materazzi ellen, akit a francia aranylabdás lefejelt a futball-vb döntőjében. Pénteken kihallgatják, ha bebizonyosodik, hogy provokálta ellenfelét, eltilthatják. Döntés legkésőbb július 20-án.
Vizsgálatot indított a FIFA Marco Materazzi ellen, akit a világbajnoki döntőben Zinedine Zidane lefejelt. A francia aranylabdást kiállították, de egy szerdai interjúban elmondta, ellenfele durván provokálta: ez késztette a szervezetet arra, hogy őt is kihallgassa.

"Nagyon kemény szavakat használt, az édesanyámat és a nővéremet szidta. Megpróbáltam elmenni mellette, de hallottam egyszer, majd újra és újra. Ez túl sok volt" - beszélt Zidane a Canale Plus tévécsatornán.

Materazzi elismerte, beszólt, de tagadta, hogy riválisa anyját szidta volna. Zidane szerint a provokátornak is felelnie kell, a FIFA pénteken Zürichben hallgatja ki az olasz védőt.

Eredetileg július 20-ra volt beidézve Materazzi, de nyaralása miatt kérte, hadd jelenjen meg előbb. Zidane verzióját már hallották, de július 18-ig írásban is el kell juttatnia azt a szövetségnek. Miután mindkét változatot elemezték, megszülethet a döntés, legkésőbb huszadikán, de lehet, hogy már a napokban.

Ha bebizonyosodik, hogy Materazzi durván provokált, kétmeccsről eltilthatják, és kisebb pénzbírságot kell fizetnie. Ha kiderülne, hogy rasszista megjegyzéseket tett - egy bulvárlap szerint ez is lehetséges - öt találkozót kellene kihagynia.

Zidane a döntőn befejezte pályafutását, így a piros lapon kívül maximum pénzbírsággal büntethető tovább, de ez is valószínűtlen.

A vb-döntő bírója befejezi
"Elértem a céljaimat, a csúcson akarom abbhagyni. Itt az ideje, hogy átadjam a tudásom a fiatalabbaknak" - nyilatkozta csütörtökön a BBC-nek Horacio Elizondo, a futball-vb-döntő játékvezetője, aki kiállította Zinedine Zidane-t.

A 42 éves bíró a maximális korhatár előtt három évvel fejezi be karrierjét, világbajnokságon biztosan nem szerepelhetett volna többé. A Materazzi-Zidane-vizsgálatban sem hallgatják már ki, leadta jelentését a mérkőzésről, többet már nem tehet hozzá az ügyhöz: "Nem láttam, mi történt a pályán, így azt sem hallhattam, melyikük mit mondott. Az egyik partjelzőm tájékoztatott az eseményekről, neki a negyedik játékvezető szólt. Ez után mutattam fel a piroslapot".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?