Ilona
17 °C
32 °C

Vizsgálat Marco Materazzi ellen

2006.07.14. 10:40
A szerdai Zidane-interjú után a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség úgy döntött, vizsgálatot indít Marco Materazzi ellen, akit a francia aranylabdás lefejelt a futball-vb döntőjében. Pénteken kihallgatják, ha bebizonyosodik, hogy provokálta ellenfelét, eltilthatják. Döntés legkésőbb július 20-án.
Vizsgálatot indított a FIFA Marco Materazzi ellen, akit a világbajnoki döntőben Zinedine Zidane lefejelt. A francia aranylabdást kiállították, de egy szerdai interjúban elmondta, ellenfele durván provokálta: ez késztette a szervezetet arra, hogy őt is kihallgassa.

"Nagyon kemény szavakat használt, az édesanyámat és a nővéremet szidta. Megpróbáltam elmenni mellette, de hallottam egyszer, majd újra és újra. Ez túl sok volt" - beszélt Zidane a Canale Plus tévécsatornán.

Materazzi elismerte, beszólt, de tagadta, hogy riválisa anyját szidta volna. Zidane szerint a provokátornak is felelnie kell, a FIFA pénteken Zürichben hallgatja ki az olasz védőt.

Eredetileg július 20-ra volt beidézve Materazzi, de nyaralása miatt kérte, hadd jelenjen meg előbb. Zidane verzióját már hallották, de július 18-ig írásban is el kell juttatnia azt a szövetségnek. Miután mindkét változatot elemezték, megszülethet a döntés, legkésőbb huszadikán, de lehet, hogy már a napokban.

Ha bebizonyosodik, hogy Materazzi durván provokált, kétmeccsről eltilthatják, és kisebb pénzbírságot kell fizetnie. Ha kiderülne, hogy rasszista megjegyzéseket tett - egy bulvárlap szerint ez is lehetséges - öt találkozót kellene kihagynia.

Zidane a döntőn befejezte pályafutását, így a piros lapon kívül maximum pénzbírsággal büntethető tovább, de ez is valószínűtlen.

A vb-döntő bírója befejezi
"Elértem a céljaimat, a csúcson akarom abbhagyni. Itt az ideje, hogy átadjam a tudásom a fiatalabbaknak" - nyilatkozta csütörtökön a BBC-nek Horacio Elizondo, a futball-vb-döntő játékvezetője, aki kiállította Zinedine Zidane-t.

A 42 éves bíró a maximális korhatár előtt három évvel fejezi be karrierjét, világbajnokságon biztosan nem szerepelhetett volna többé. A Materazzi-Zidane-vizsgálatban sem hallgatják már ki, leadta jelentését a mérkőzésről, többet már nem tehet hozzá az ügyhöz: "Nem láttam, mi történt a pályán, így azt sem hallhattam, melyikük mit mondott. Az egyik partjelzőm tájékoztatott az eseményekről, neki a negyedik játékvezető szólt. Ez után mutattam fel a piroslapot".