Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Minden incidens pisztolylövés a 2012-es Eb-pályázatra

2006.08.18. 17:27
A horvát szurkolók horogkeresztet formáltak a világbajnok olaszok elleni szerdai barátságos futballmeccsen. Azt mondják, csak válaszoltak az őket provokáló olaszoknak Livornóban. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi vizsgálatot indított. A magyar-horvát Eb-pályázat mellett az olaszok is szeretnének otthont adni a 2012-es eseménynek.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást kezdeményezett a horvát szövetség (HNS) ellen, amiért a horvát szurkolók a szerdai, olaszok elleni idegenbeli barátságos mérkőzésen horogkeresztet formáltak, és náci karlendítéssel hergelték a hazai szimpatizánsokat. A vizsgálat hatással lehet a 2012-es Európa-bajnokságra beadott magyar-horvát közös pályázatra is.

Gyárfás: tragikus viselkedés

Gyárfás Tamás, a kandidálást előkészítő bizottság magyarországi vezetője az MTI-nek elmondta: ő maga a hírekből értesült a rendbontásról, és amennyiben minden úgy történt, ahogy a hírügynökségek jelezték, akkor azt tragikusnak tartja.

Horvát kollégája, Zoran Cvrk egyértelműen tart attól, hogy az atrocitás árt a kandidálásnak. "Minden szurkolói incidens egy pisztolylövés a 2012-es pályázatunkra. Nincs kétség, hogy a FIFA és az UEFA elítéli a történteket. Kérem a szimpatizánsainkat, hogy segítsenek megtalálni a bűnösöket, hogy ki lehessen őket zárni a stadionokból " - fogalmazott Cvrk.

A horvát sajtó még ennél is továbbment már a pályázat kudarcáról írt. "Elvesztettük az EURO-2012-t" - áll a Vecernji List című lap szombati számának első oldalán.

A rijekai szurkolók vállalták a felelősséget

A HNS elnöke, Vlatko Markovic megdöbbent a horvát szurkolók viselkedésétől, és csalódásának adott hangot: "ezek az elemek az egész országnak kárt okoztak" - tette hozzá. "Valamiféle összeesküvés állhat emögött, úgy tűnik, valaki megpróbálja megakadályozni az Eb-rendezésünket. Kíváncsi lennék, hogy ki pénzeli ezeket a fickókat" - nyilatkozott.

A Slobodna Dalmacija ugyanakkor hozzáteszi, hogy egy korábbi nyilatkozatában Markovic maga is rokonszenvesnek nevezte a II. világháború alatt működött nácibarát horvát bábkormányt.A közös pályázat mellett az olaszok is kandidálnak a 2012-es Eb-ért.

Az angolok elleni zárt kapus meccs lesz

Az incidensért a rijekai szurkolók Armada nevű csoportja vállalta a felelősséget. "A horogkereszt a mi válaszunk volt az olaszok provokálására. A hazaiak jugoszláv zászlókkal és más kommunista jelekkel ingereltek bennünket" - írták a szurkolók a Jutarnji List című laphoz eljuttatott közleményükben. A livornói mérkőzést a horvátok 2-0-ra nyerték a világbajnok olaszok ellen.

A nemzetközi szövetség fegyelmi eljárása után várhatóan egy Eb-selejtezőre zárt kapuk mögé száműzi a válogatottat. A horvátok attól tartanak, hogy ez nem a varazdini, Andorra elleni meccsüket érintené, hanem a Zágrábban sorra kerülő, Anglia elleni rangadót.