Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább tart a Fradi-MLSZ háború

2006.09.07. 13:26
Kedden a Fővárosi Bíróság megsemmisítette az MLSZ azon döntését, melyben visszavonta a Ferencváros klublicencét. A szövetség természetesen fellebbezett, majd fegyelmit indított a klub ellen, mire a Fradi egy közleménnyel reagált, melyben leírják, miért is van nekik igazuk.

Tovább tart a Ferencváros és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) "harca" a licencüggyel kapcsolatban, amely mostanra már a Fővárosi Bíróság elsőfokú határozatán is túl van. Kedden nem jogerősen megsemmisítették az MLSZ elnökségének határozatát - amivel megsemmisítette a május 31. után licencügyben hozott határozatokat és feloszlatta a fellebviteli licencadó testületet - és az új fellebbviteli licencadó testület döntését a Ferencvárossal kapcsolatban.

Fegyelmi a Fradi ellen

Az MLSZ természetesen fellebbezett a döntés ellen, és közleményt adott ki, melyben tudatta, annak tudatában hozta meg intézkedéseit, hogy ismerte és beemelte alapszabályába a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ilyen irányú rendelkezéseit. Ezek értelmében a legfontosabb szabály az, hogy a szövetség tagjai mindaddig nem fordulhatnak polgári bírósághoz, ameddig problémáikat nem rendezik a sporttörvényben is meghatározott független sportbíróság előtt.

Véleményük szerint a Fradi egy látványperben próbál időt nyerni, de ez nem befolyásolja azt az eljárást, amelyet a fenti ügyben a Fegyelmi Bizottság kénytelen lefolytatni. Ennek tükrében nem is volt meglepő, hogy a zöld-fehérek vezetői egy nappal a bírósági döntés után, több idézést is kaptak a szövetségtől, miután az MLSZ-nél szeptember 1-től fegyelmi eljárás indult az FTC ellen a polgári per miatt.

A bíróság a Fradinak adott igazat

Következő lépésként a Ferencváros futballcsapatát működtető zrt. közleményben határolódott el az MLSZ vádjaitól. A közleményben az FTC visszautasítja Helmeczy László MLSZ-alelnök azon vádját, amely szerint ha a magyar labdarúgást valamilyen hátrány érné a nemzetközi futballszervek részéről, azért az FTC lenne a felelős, mert rendes bíróságon kereste az igazát.

A bíróság kedden meghozott elsőfokú döntése éppen arról szól, hogy az MLSZ elnökségének nem volt hatásköre licencügyben dönteni, azaz éppen az MLSZ volt az a szervezet, amely jogsértő határozatot hozott - áll a közleményben.

A Fradi szerint nem volt más út

A Ferencvárosnál úgy vélik, nem volt más fórum előtt lehetőségük jogorvoslattal élni, mint a rendes bíróságon. Választott bíróságra csak mindkét fél részéről meglévő alávetési nyilatkozattal mehettek volna, ez a nyilatkozat azonban az MLSZ részéről nem állt rendelkezésre.

Véleményük szerint az MLSZ elnökségének nem volt hatásköre licencügyben dönteni, ezért döntött a bíróság a korábbi döntések megsemmisítése mellett. A ferencvárosiak úgy vélik, az ügyben - az UEFA által elfogadott licencszabályzat alapján - csak az első fokú licencbizottságnak, illetve a fellebbviteli licencadó testületnek van joga dönteni.

Helmeczy félinformációkat közölt

A bíróság döntésének jogerőre emelkedése esetén a fellebbviteli licencadó testületnek az a döntés maradt érvényben, amely a Fradinak május 31-én jogerősen megadta a licencet. A Fradi szerint Helmeczy hiába nyilatkozta több helyen is, hogy a klub forráshiánnyal küszködött, a végleges könyvvizsgálói jelentést nem idézte.

Az MLSZ azonban fellebbezéssel él a Fővárosi Ítélőtáblához tekintettel arra, hogy álláspontja szerint a hatályos alapszabály értelmében - a bírósági ítélettől eltérően - joga van az olyan bizottsági, vagy más döntések megsemmisítésére, amelyek jogszabállyal és alapszabállyal ellentétesek, ahogyan ezt az elnökség a Ferencváros licenc-ügyében több határozattal is megállapította.