Gusztáv
3 °C
7 °C

Tovább tart a Fradi-MLSZ háború

2006.09.07. 13:26
Kedden a Fővárosi Bíróság megsemmisítette az MLSZ azon döntését, melyben visszavonta a Ferencváros klublicencét. A szövetség természetesen fellebbezett, majd fegyelmit indított a klub ellen, mire a Fradi egy közleménnyel reagált, melyben leírják, miért is van nekik igazuk.

Tovább tart a Ferencváros és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) "harca" a licencüggyel kapcsolatban, amely mostanra már a Fővárosi Bíróság elsőfokú határozatán is túl van. Kedden nem jogerősen megsemmisítették az MLSZ elnökségének határozatát - amivel megsemmisítette a május 31. után licencügyben hozott határozatokat és feloszlatta a fellebviteli licencadó testületet - és az új fellebbviteli licencadó testület döntését a Ferencvárossal kapcsolatban.

Fegyelmi a Fradi ellen

Az MLSZ természetesen fellebbezett a döntés ellen, és közleményt adott ki, melyben tudatta, annak tudatában hozta meg intézkedéseit, hogy ismerte és beemelte alapszabályába a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ilyen irányú rendelkezéseit. Ezek értelmében a legfontosabb szabály az, hogy a szövetség tagjai mindaddig nem fordulhatnak polgári bírósághoz, ameddig problémáikat nem rendezik a sporttörvényben is meghatározott független sportbíróság előtt.

Véleményük szerint a Fradi egy látványperben próbál időt nyerni, de ez nem befolyásolja azt az eljárást, amelyet a fenti ügyben a Fegyelmi Bizottság kénytelen lefolytatni. Ennek tükrében nem is volt meglepő, hogy a zöld-fehérek vezetői egy nappal a bírósági döntés után, több idézést is kaptak a szövetségtől, miután az MLSZ-nél szeptember 1-től fegyelmi eljárás indult az FTC ellen a polgári per miatt.

A bíróság a Fradinak adott igazat

Következő lépésként a Ferencváros futballcsapatát működtető zrt. közleményben határolódott el az MLSZ vádjaitól. A közleményben az FTC visszautasítja Helmeczy László MLSZ-alelnök azon vádját, amely szerint ha a magyar labdarúgást valamilyen hátrány érné a nemzetközi futballszervek részéről, azért az FTC lenne a felelős, mert rendes bíróságon kereste az igazát.

A bíróság kedden meghozott elsőfokú döntése éppen arról szól, hogy az MLSZ elnökségének nem volt hatásköre licencügyben dönteni, azaz éppen az MLSZ volt az a szervezet, amely jogsértő határozatot hozott - áll a közleményben.

A Fradi szerint nem volt más út

A Ferencvárosnál úgy vélik, nem volt más fórum előtt lehetőségük jogorvoslattal élni, mint a rendes bíróságon. Választott bíróságra csak mindkét fél részéről meglévő alávetési nyilatkozattal mehettek volna, ez a nyilatkozat azonban az MLSZ részéről nem állt rendelkezésre.

Véleményük szerint az MLSZ elnökségének nem volt hatásköre licencügyben dönteni, ezért döntött a bíróság a korábbi döntések megsemmisítése mellett. A ferencvárosiak úgy vélik, az ügyben - az UEFA által elfogadott licencszabályzat alapján - csak az első fokú licencbizottságnak, illetve a fellebbviteli licencadó testületnek van joga dönteni.

Helmeczy félinformációkat közölt

A bíróság döntésének jogerőre emelkedése esetén a fellebbviteli licencadó testületnek az a döntés maradt érvényben, amely a Fradinak május 31-én jogerősen megadta a licencet. A Fradi szerint Helmeczy hiába nyilatkozta több helyen is, hogy a klub forráshiánnyal küszködött, a végleges könyvvizsgálói jelentést nem idézte.

Az MLSZ azonban fellebbezéssel él a Fővárosi Ítélőtáblához tekintettel arra, hogy álláspontja szerint a hatályos alapszabály értelmében - a bírósági ítélettől eltérően - joga van az olyan bizottsági, vagy más döntések megsemmisítésére, amelyek jogszabállyal és alapszabállyal ellentétesek, ahogyan ezt az elnökség a Ferencváros licenc-ügyében több határozattal is megállapította.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!