Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Három és fél milliárd kell az FTC talpra állításához

2006.11.15. 15:35
A Ferencvárosi Torna Club rendkívüli küldöttgyűlésén néha kabaréba illő jelenetekkel tarkítva megerősítették posztján a jelenlegi elnököt Dámosy Zsoltot, és elfogadták a klub alapszabályának módosítását. Ehhez azonban kellett az alapító unokája, Springer Miklós, aki amolyan jó nagypapához méltóan rendet tett az elégedetlenkedők között.

"Tényleg már csak a Jáksó hiányzik innen, hogy előugorjon valahonnan egy üveg pezsgővel" - mondta az egyik újságíró a Ferencvárosi Torna Club rendkívüli küldöttgyűlésén, miután két órányi vita után szinte ugyanott tartottak, mint a tanácskozás kezdetén.

A demokrácia hátránya


Dámosy tovább maradhat (fotó: MTI)

Pedig a kezdetekkor Dámosy Zsolt, a klub elnöke úgy fogalmazott, bízik benne, hogy az összejövetel méltóképpen vonul be a klub történetébe. Nos, a hat héttel ezelőtti elnökválasztáskor úgy tűnt, tényleg új idők jönnek, hiszen egy pergő, gyors közgyűlés után választották meg Dámosyt elnöknek.

A mostani tanácskozáson azonban hiába ismertették a napirendi pontokat, két óra elteltével még mindig csak az alapszabály-módosítás körüli vita zajlott. "Ez a demokrácia hátránya, hogy minden hülye szóhoz juthat" - mondta egy idő után az egyik türelmét vesztett küldött.

Munka van, pénz nincs

"Életemben ennyit nem dolgoztam, és tudom, hogy nem sokat foglalkoztam a szakosztályokkal, de higgyék el, nem kaszinózni jártam. Súlyos vádak hangzottak el, éppen ezért kérem, ne kritizáljanak, csak ha kell" - mondta Dámosy, miután több támadás is érte az általa és számos üzleti és jogi szakember által kidolgozott alapszabály-módosítást.

Ugyanakkor hozzátette, az elmúlt hetekben egyetlen javaslatot sem kapott, miként kellene a klubot feltámasztani, és aki azt javasolja, hogy kívülről hozzanak sportigazgatót, az nincs tisztába vele, hogy jelenleg egy fillérje sincs a klubnak.

A Várszegi-jogok nélkül nehéz

"Hiába tárgyalok mindennap befektetőjelöltekkel, a minap is azt mondták, ha a Várszegi-jogok megvannak, gyertek vissza" - vázolta fel a jelenlegi helyzetet az elnök. A kialakulóban lévő kaotikus hangulatnak Springer Miklós, a klub alapítójának unokája vetett véget. Szinte kiabálva intette rendre a jelenlévőket, mondván, mindenki tudja már, hogy mit akar és vegyék észre, forradalmi változás kell a klub életében, különben megszűnik.

Egyhangúlag elfogadott alapszabály-módosítást

A küldöttgyűlésen végül négy hónappal meghosszabbították az elnökség, így Dámosy Zsolt elnök mandátumát, aki ennek értelmében legalább május 31-ig az egyesület élén marad. Egyhangúlag elfogadták azt az alapszabály-módosítást, mely alapján bevezetik a klubtagsági rendszert.


A demokrácia hátrányai (fotó: MTI)

A nyugati mintát követő új rendszer értelmében éves tagsági díj ellenében - a havi díj ezer forint - természetes személyek is szavazati jogot szereznek a klub küldöttgyűlésén - áll a klub honlapján. A tagsági rendszer bevezetését kísérő nagy érdeklődés miatt az FTC elnöksége úgy döntött, az alapszabály-módosításnak a Fővárosi Bíróság által történő bejegyzéséig ügyvédi letéti számlát nyit, hogy aki akarja, akár azonnal befizethesse a 12 ezer forintos éves tagsági díjat.

Szakmai és gazdasági klubvezetés

A küldöttgyűlés arról is határozatot hozott, hogy két részre oszlik a klub irányítása: lesz egy szakmai és egy gazdasági klubvezetés. Utóbbi dolgozik elnökségként, mind a két testület 12-12 fővel működik majd. A közgyűlésen a jövőben csak a tagoknak lesz szavazati joguk, míg a szakosztályok képviselői az újonnan létrehozott sportigazgatóságban kapnak helyet. Emellett a sportigazgatóság két tagot delegál az egyesület vezető testületébe.

Dámosy felszólalásában jelezte, 3,5 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a klub teljes mértékben talpra álljon, azaz rendezze minden adósságát és visszavásárolja a korábban eladott vagyoni jogokat. Ugyanő még megválasztása előtt, szeptember 1-jén azt mondta, feltételezései szerint 1,5 milliárd forintra lenne szükség a klub rendbetételéhez. Az ülés végén Nagy Zoltán felvetette, hogy a futballcsapatot működtető Zrt. álljon el a Magyar Labdarúgó-szövetséggel (MLSZ) folytatott pereskedéstől - ami miatt az MLSZ 25 millió forintra büntette a klubot -, de a küldöttek ezt elvetették.