Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Kósa Lajos: Nem jutunk a Fradi sorsára

2009.08.27. 08:38
A Bajnokok Ligájába jutott debreceni futballklubot működtető társaságban a város is szerepet vállal. Kósa Lajos polgármester azok közt volt, akik tíz éve megmentették a csapatot, és bízott benne, egyszer a Barcelonával játszhatnak.

"Nem bánom, hogy megváltoztattuk a szófiai hangulatot, mert az elején azért mindenki örömködött a bolgároknál, hogy bennünket kaptak a sorsoláson” - mondta a debreceni polgármester, Kósa Lajos a Levszki másodszori legyőzése után.

A polgármester a helyszínen tekintette a meccset, ahogy az első két hazai selejtezőt is. „Nem mindennapi izgalom volt bennem, de hát egy fantasztikus álom beteljesülése előtt ez természetes, nem?”

„A mi példánk üzenet lehet az egész magyar futballnak. Nagyon sokat kell dolgozni, akkor eredményt lehet elérni. Mert a sors átka nincs a magyar futballon, és nem vagyunk annyira kutyaütők. Tíz éve a teljes szétesés szélén álltunk, nagyon mélyről indultunk. Azon gondolkodtunk, külföldi befektető érkezzen-e a klubhoz, vagy egy nagy bank adja a nevét, aztán Szima Gábor főtulajdonossal együtt a város áldozatot vállalt. Sokan kiröhögtek bennünket, amikor azt mondtam, addig nem nyugszunk, amíg a főtábla közelébe nem érünk” - jelentette ki.

Hozzátette, a Ferencváros hibájából tanulni kell, amely 14 éve felélte az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) kapott pénzt, félmilliárd forintot.

„Nálunk ilyen nem lesz. Eddig sem vettük vagy loptuk ki a pénzt a futballból, most sem ezt fogjuk. Olyan csapattá szeretnénk válni, amelyik hosszú távon tényező a nemzetközi kupában. Mint a Rosenborg vagy a Sparta Praha. Ha nem is mindig a BL-ben leszünk, de a közelében szeretnénk maradni.”

A politikus külön örült annak, hogy számos játékos kötődik a városhoz, a régióhoz, és hogy olyanok, mint Bernáth Csaba vagy Dombi Tibor, ahogy régen, most is a csapat tagjai, ha nem is mindig férnek be a kezdőbe.

Kósa kiemelte, fontos meccs jön a hétvégén is, az eddig várakozás felett szereplő Nyíregyházát fogadják. "A magyar bajnokságban is éles meccseknek kell lenniük, ez a fejlődés alapja."