Valér
-1 °C
0 °C

100 ezren vettek búcsút Robert Enkétől

2009.11.15. 15:10 Módosítva: 2009-11-15 16:58:44
A német labdarúgó válogatott kiváló kapusára emlékezett vasárnap Németország. A 32 éves Enke kedden követett el öngyilkosságot, évek óta súlyos depresszióban szenvedett. A hannoveri stadionban rendezett gyászszertartás után kétévesen elhunyt kislánya mellé temették a kapust.

A hannoveri stadionban és annak környékén mintegy 100 ezren vettek búcsút a hét elején súlyos depressziója miatt, 32 éves korában öngyilkosságot elkövetett Enkétől, aki az ország egyik legnépszerűbb sportolója volt. Hasonló méretű gyászszertartás a háború utáni első német kancellár, Konrad Adenauer 1967 április 25-i temetése óta nem volt Németországban.

A hetvenperces gyászszertartás méltó volt Robert Enke emlékéhez. A hannoveri AWG-stadion előtt már kora hajnaltól gyülekeztek az emberek, a kapukat reggel 8 órakor nyitották meg, és a szertartás kezdetére, 11 órára a 45 ezer férőhelyes stadion már zsúfolásig volt. Mintegy 50 ezren bejárat közvetlen közelében elhelyezett hatalmas kivetítőkön követhették az eseményeket.  

Robert Enke felravatalozott, virágkoszorúkkal borított koporsóját a stadion közepén helyezték el. A német válogatott koszorúját  a volt barátok és játékostársak, Michael Ballack és Per Mertesacker helyezték el.  

A szertartáson - amelyet a hannoveri zenei főiskola vonóskvartettje nyitott meg - a családtagok, rokonok és barátok mellett jelen voltak a német politikai és sportélet képviselői, Thomas de Maiziere belügyminisztertől kezdve Gerhard Schröder volt kancelláron keresztül Theo Zwanzigerig, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnökéig. Joachim Löw szövetségi kapitány vezetésével ott voltak egykori játékostársai a nemzeti válogatottból, hannoveri klubjából, de vezetőivel és játékosokkal képviseltette magát a Bundesliga valamennyi klubja.

Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök beszédében a kiváló sportember tragikus halálával kapcsolatban a társadalom és az egyének felelősségére figyelmeztetett, Németország Enkére nem csak példát mutató sportolóként, de példát mutató emberként is emlékezik.

Megindító beszédet mondott Theo Zwanziger, a DFB vezetője is. Méltatta Robert Enke sportolói és emberi nagyságát, ugyanakkor félelmei miatt eltitkolt betegségével, súlyos depressziójával kapcsolatban hangsúlyozta: a futball, a sikerek nem jelentenek mindent.

Mentalitásváltásra van szükség

A szertartással egy időben mind többen tették fel a kérdést, hogy miként lehetett volna megelőzni a történteket, különös tekintettel arra, hogy Robert Enke már 2003 óta küszködött súlyos betegségével. Többen azt az üzenetet fogalmazták meg, hogy a német - és nem csak a német - társadalomban alapvető mentalitásváltozásra van szükség, lényege a valódi értékek megbecsülése, egymás segítése, továbbá a többi között annak felismerése, hogy aki a nyilvánosság előtt vállalja félelmeit, az nem gyenge, hanem erős. A versengés, egymás legyőzése helyett - mint a DFB elnöke is fogalmazott - nem csak a futballban, hanem az élet valamennyi területén jóval több emberségre van szükség.

A  gyászszertartás a legnagyobb méltósággal zajlott le, végén Enke egykori hannoveri játékostársai vitték ki a stadionból a koporsót. Robert Enkét kora délután a legszűkebb családi körben temették el 2 éves korában, szívbetegségben elhunyt kislánya, Lara mellé. Az empedei temetőben a sír mellett a volt játékost - akárcsak 2006-ban kislányát - Heinrich Plochg tiszteletes búcsúztatta.

Enke nyolcszor szerepelt a német válogatottban, a Jenában,  a Mönchengladbachban, a Benficában, a Barcelonában, a Fenerbahcében és a Tenerifében játszott, mielőtt öt éve megállapodott a Hannovernél. Ő lett volna a németek első számú kapusa a jövő évi világbajnokságon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!