Judit
2 °C
7 °C

Okkal említették az Újpestet a bundabotrányban

2009.11.22. 17:47
Az Újpest szombat este tagadta, hogy a klub érintett lenne a kirobbant európai fogadási botrányban, a lilákat megnevező Bild állítja, jó okuk volt erre. Közben újabb részletek derültek ki arról, milyen meccseket érinthetett a csalássorozat Európa-szerte. Állítólag már játékvezető gyanúsítottja is van az ügynek, miközben a német futballszövetség elnöke szerint eltúlozzák a problémát, más futballvezetők pedig az ügyszséget támadták.

Megbízható, de meg nem nevezhető forrásból dolgozott a Bild - állította a Nemzeti Sport vasárnapi száma, miután a német bulvárlapban megjelent, a legújabb, európai méretű - jelen állás szerint kétszáz mérkőzést érintő - fogadási botrány tizenhárom magyarországi találkozója között Újpest-meccs is van.

A Bild megkérdezett munkatársai határozottan kijelentették a sportlapnak, hogy nem hasraütésre került a megnevezett érintettek közé a klub. A bochumi államügyészség ugyan valóban nem hozott nyilvánosságra meccseket, klubokat, de az egyik Bild-újságíró belenézhetett a nyomozati anyagokba, és ott látta az Újpest nevét.

Az azonban sem az eredeti említésből, sem a megerősítésből nem derült ki, hogy az ügyészség azt gyanítja-e, hogy újpesti manipulálta bármelyik meccs eredményét. Vagy esetleg arról van szó, hogy az Újpest neve valóban szerepelt az iratokban, de úgy, mint egy manipulált meccs egyik résztvevője, amelyiknek a győzelmére fogadtak, de a másik csapatból volt valaki a sáros.

A hírbehozást cáfoló Újpest azért ügyelt arra, hogy a védekezése biztos lábakon álljon. A szombat este kiadott közlemény ugyanis úgy fogalmaz, hogy az Újpest, mint klub nem érintett a fogadási botrányban. Ezzel nem kockáztattak sokat, ugyanis a hasonló ügyek - és a jelenlegi botrány eddig felmerült információi is erre utalnak - általában legfeljebb egy-két futballistát érintenek, nem klubvezetők szoktak fogadási célból meccseket manipulálni. Vagyis azt az Újpest vezetői sem tudták kizárni, hogy bármelyik alkalmazottjuk érintett lenne, ezért ezt nem is állították a közleményben.

Érintett mérkőzések

Svájci másodosztály
Yverdon-Thun 5-1
(2009. április 26.)
Gossau-Locarno 0-4
(2009. május 24.)
Belga másodosztály Charleroi-Namur 3-0
(2009. március 14.)
Namur-Leuven 0-2
(2009. március 21.)
Horvát első osztály
Zadar-Hajduk Split 0-3
(2009. április 26.)
Török első osztály
Ankaraspor-Bursaspor 0-2
(2009. április 4.)
Szlovén első osztály
Ptuj-Lendava
Török Kupa
Trabzonspor-Antalyaspor 3-0
(Vastaggal azoknak a csapatoknak a nevét szedtük, amelyek játékosai manipulálhattak a meccset.)

Az egykor BL-szereplő, most másodosztályú svájci Thun vezetői viszont cáfolat helyett azonnal felfüggesztették egyik játékosukat, aki érintett lehet - írta az MTI. A szenegáli Omar Fayét eltiltották az együttes vasárnapi kupamérkőzésétől. A Basler Zeitung internetes kiadása szerint az erre vonatkozó információt Markus Stähli klubelnök is megerősítette. A 22 éves csatárt állítólag már ki is hallgatta a rendőrség, de részleteket nem lehet tudni.

A német sajtóban pedig újabb részletek jelentek meg az futballtörténet legnagyobb csalásának nevezett botránysorozatról. A Bild és más német lapok is nyolc konkrét meccsről írnak: két-két svájci másodosztályú mérkőzésről, egy-egy horvát, török és szlovén elsőligás találkozóról, valamint egy török kupameccsről. Valamennyi esetben meghatározott gólkülönbséggel kellett veszítenie a lefizetett játékosok csapatainak. A futballisták 5000-30000 euró közötti összegért alakították ki a kért eredményt, miközben a fogadási maffia akár 150 ezer euró nyereményt is eltett egy-egy meccsen.

A kevés eddig megnevezett futballbeli érintett közül többen már cáfolták is, hogy csaltak volna. Az Osnabrück csapatkapitánya, Thomas Reichenberger a szombati bajnoki előtt mikrofonon szólt a stadionban a közönséghez, azt mondta, tiszta a lelkiismerete, soha nem manipulált meccset, soha nem fogadott el azért pénzt, hogy rosszul játsszon vagy veszítsen. A német sajtó szerint egy német játékvezető is érintett a fogadási botrányban, ezt azonban a cáfolta a német labdarúgó-szövetség (DFB).

A német futballvezetők egyébként érdekesen reagáltak a történtekre. Theo Zwanziger, a DFB elnöke azt mondta, nem érti ezt az izgatottságot: a hírek szerint kétszáz meccs lehet érintett, miközben több mint egymillió futballmeccset játszanak évente. A futball-liga vezetői pedig az ügyet ismertető bochumi ügyészség pénteki sajtótájékoztatója miatt háborodtak fel. Azt sérelmezik, hogy az ügyészek a legérintettebbek kihagyásával ismertették a botrány részleteit, arról nem tudhattak meg semmit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?