Friderika
13 °C
29 °C

Okkal említették az Újpestet a bundabotrányban

2009.11.22. 17:47
Az Újpest szombat este tagadta, hogy a klub érintett lenne a kirobbant európai fogadási botrányban, a lilákat megnevező Bild állítja, jó okuk volt erre. Közben újabb részletek derültek ki arról, milyen meccseket érinthetett a csalássorozat Európa-szerte. Állítólag már játékvezető gyanúsítottja is van az ügynek, miközben a német futballszövetség elnöke szerint eltúlozzák a problémát, más futballvezetők pedig az ügyszséget támadták.

Megbízható, de meg nem nevezhető forrásból dolgozott a Bild - állította a Nemzeti Sport vasárnapi száma, miután a német bulvárlapban megjelent, a legújabb, európai méretű - jelen állás szerint kétszáz mérkőzést érintő - fogadási botrány tizenhárom magyarországi találkozója között Újpest-meccs is van.

A Bild megkérdezett munkatársai határozottan kijelentették a sportlapnak, hogy nem hasraütésre került a megnevezett érintettek közé a klub. A bochumi államügyészség ugyan valóban nem hozott nyilvánosságra meccseket, klubokat, de az egyik Bild-újságíró belenézhetett a nyomozati anyagokba, és ott látta az Újpest nevét.

Az azonban sem az eredeti említésből, sem a megerősítésből nem derült ki, hogy az ügyészség azt gyanítja-e, hogy újpesti manipulálta bármelyik meccs eredményét. Vagy esetleg arról van szó, hogy az Újpest neve valóban szerepelt az iratokban, de úgy, mint egy manipulált meccs egyik résztvevője, amelyiknek a győzelmére fogadtak, de a másik csapatból volt valaki a sáros.

A hírbehozást cáfoló Újpest azért ügyelt arra, hogy a védekezése biztos lábakon álljon. A szombat este kiadott közlemény ugyanis úgy fogalmaz, hogy az Újpest, mint klub nem érintett a fogadási botrányban. Ezzel nem kockáztattak sokat, ugyanis a hasonló ügyek - és a jelenlegi botrány eddig felmerült információi is erre utalnak - általában legfeljebb egy-két futballistát érintenek, nem klubvezetők szoktak fogadási célból meccseket manipulálni. Vagyis azt az Újpest vezetői sem tudták kizárni, hogy bármelyik alkalmazottjuk érintett lenne, ezért ezt nem is állították a közleményben.

Érintett mérkőzések

Svájci másodosztály
Yverdon-Thun 5-1
(2009. április 26.)
Gossau-Locarno 0-4
(2009. május 24.)
Belga másodosztály Charleroi-Namur 3-0
(2009. március 14.)
Namur-Leuven 0-2
(2009. március 21.)
Horvát első osztály
Zadar-Hajduk Split 0-3
(2009. április 26.)
Török első osztály
Ankaraspor-Bursaspor 0-2
(2009. április 4.)
Szlovén első osztály
Ptuj-Lendava
Török Kupa
Trabzonspor-Antalyaspor 3-0
(Vastaggal azoknak a csapatoknak a nevét szedtük, amelyek játékosai manipulálhattak a meccset.)

Az egykor BL-szereplő, most másodosztályú svájci Thun vezetői viszont cáfolat helyett azonnal felfüggesztették egyik játékosukat, aki érintett lehet - írta az MTI. A szenegáli Omar Fayét eltiltották az együttes vasárnapi kupamérkőzésétől. A Basler Zeitung internetes kiadása szerint az erre vonatkozó információt Markus Stähli klubelnök is megerősítette. A 22 éves csatárt állítólag már ki is hallgatta a rendőrség, de részleteket nem lehet tudni.

A német sajtóban pedig újabb részletek jelentek meg az futballtörténet legnagyobb csalásának nevezett botránysorozatról. A Bild és más német lapok is nyolc konkrét meccsről írnak: két-két svájci másodosztályú mérkőzésről, egy-egy horvát, török és szlovén elsőligás találkozóról, valamint egy török kupameccsről. Valamennyi esetben meghatározott gólkülönbséggel kellett veszítenie a lefizetett játékosok csapatainak. A futballisták 5000-30000 euró közötti összegért alakították ki a kért eredményt, miközben a fogadási maffia akár 150 ezer euró nyereményt is eltett egy-egy meccsen.

A kevés eddig megnevezett futballbeli érintett közül többen már cáfolták is, hogy csaltak volna. Az Osnabrück csapatkapitánya, Thomas Reichenberger a szombati bajnoki előtt mikrofonon szólt a stadionban a közönséghez, azt mondta, tiszta a lelkiismerete, soha nem manipulált meccset, soha nem fogadott el azért pénzt, hogy rosszul játsszon vagy veszítsen. A német sajtó szerint egy német játékvezető is érintett a fogadási botrányban, ezt azonban a cáfolta a német labdarúgó-szövetség (DFB).

A német futballvezetők egyébként érdekesen reagáltak a történtekre. Theo Zwanziger, a DFB elnöke azt mondta, nem érti ezt az izgatottságot: a hírek szerint kétszáz meccs lehet érintett, miközben több mint egymillió futballmeccset játszanak évente. A futball-liga vezetői pedig az ügyet ismertető bochumi ügyészség pénteki sajtótájékoztatója miatt háborodtak fel. Azt sérelmezik, hogy az ügyészek a legérintettebbek kihagyásával ismertették a botrány részleteit, arról nem tudhattak meg semmit.