Három hülye nemzeteket tehet tönkre

2010.06.29. 09:33
A csoportkör lagymatag iramát még jól bírták a játékvezetők, ahogy gyorsul a játék és nő a tét Dél-Afrikában, úgy lesznek egyre gyengébbek. Már a vasárnapi nyolcaddöntők előtt is hatalmasakat tévedtek, ezeket szedtük össze.

Dél-Afrikában Anglia nem kapott meg egy szabályos gólt (Lampard), Mexikó elleni góljánál az argentin Tevez méteres lesen állt.

Az első fordulóban még alig néhány vitatott ítélet volt, a lassabb tempót bírták a játékvezetők, bár a FIFA is elismerte, hogy az Argentína-Nigéria meccsen Heinze fejesgólja előtt szabálytalanság volt, Samuel elrántotta védőjét, aki így nem tudott fejelni. A topfavorit spanyolok vereséggel kezdtek, mint később kiderült, a svájci gól lesről esett.

 
Lesgólt igen, gólt nem adtak meg

A második fordulóban a Brazília-Elefántcsontpart meccsen Lannoy igazolta, nemcsak a francia csapat, hanem ő is gyenge formában van, Luis Fabianóval össze is vigyorogtak, hogy kétszer is a brazil kezén pattant a labda, a bíró mégis megadta. Kakát kiállította, az Elanót lerúgó játékost még csak sárgával sem büntette. Az USA-tól egy szabályos gólt vett el Szlovénia ellen a mali Coulibaly.

A harmadik fordulóban már nagy gondok akadtak, az amerikaiaktól újra szabályos gólt vettek el, a szerbeknek akár tizenegyes is járhatott volna Cahill kezezése után, ha azt belövik, továbbmennek. A chilei Estradát egy olyan szabálytalanságért állította ki a mexikói Rodriguez, amit észre sem kellett volna venni. (Összeakadt a lába Fernando Torresszel a gól előtt.)

Az olaszok hálásak lettek volna, ha van videóbíró Skrtel mentésénél, mert a szlovák védő gyanúsan a gólvonalon belül állt. Az olaszok az előző körben, Új-Zélandtól egy lesgólt kaptak, de azt senki sem láthatta, hogy megcsúszott a labda a beívelésnél.

Ha Uruguay nem megy tovább Dél-Korea ellen, Wolfgang Starkot biztosan támadták volna, mert a meccsen ragyogó formában lévő, ekkor már egy gólt szerző Suarez 1-0-nál nem lesről ugrott ki és indul egyedül a kapu felé, de a bíró belefújt az akcióba.

Bármennyire is lejáratták magukat a játékvezetők a nyolcaddöntők vasárnapi mérkőzésein, nagyon alul kell múlniuk magukat a folytatásban, ha a 2002-es tobzódást be akarják hozni. A kolumbiai Byron Moreno és az egyiptomi Gandur figyelt arra, hogy a hazai Dél-Korea bejusson a négy közé. Az olaszoktól már a csoportmeccseken négy gólt vettek el, a belgáknak a brazilok ellen nem adott meg egy gólt a jamacai bíró, de már a félidőben elismerte Wilmotsnak, butaságot csinált.

Volt már szabályváltoztatás vb után

A FIFA a világbajnokságok durva hibái után apróbb szabályváltoztatásokat többször bevezetett. 1990-től nem lehetett felvenni hazaadásnál a labdát, 2002 után a lesnél voltak apróbb igazítások. A chipes labdát tesztelték, de állítólag túl sokszor jelzett indokolatlanul.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a 2002-es vébé után ráébredt: csak káros lehet, ha a játékvezetői hármas három országból áll össze. A következő világbajnokságra már váltottak, ismét egy nemzet adta a játékvezetőt és a két asszisztenst. Mi több, Németországban már volt egy ötödik játékvezető is, kiszúrta Zinedine Zidane fejelését a döntőn. (Sohasem fog kiderülni, hogy a visszajátszást látta-e, vagy sem.)

Az újonnan indult Európa Ligában az előző szezonban négy segítője van a játékvezetőnek – ketten csak a tizenhatost figyelik -, de ősszel már az első meccseken csődöt mondott a felállás. Az egyértelmű megoldást jelentő videóbíróra még várni kell, és ha a jelenlegi vezetésen múlik, nem is lesz.

A FIFA álláspontja ugyanis egyértelmű, nem kellett volna visszajátszani a helyszínen a helyzetet, ez volt a hiba.  • Hírek
  • Hírek