Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Új világbajnok lesz vagy régi?

2010.07.04. 20:02
Európai csapat Európán kívül még nem nyert labdarúgó-világbajnokságot, most hárman is elődöntősök, megtörhet a sorozat. A németeket még mindig nem becsülik sokra a fogadóirodák, Uruguay mintha nem is létezne, holland-spanyol döntőnél meglenne a sportág nyolcadik világbajnoka.

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság csoportköre után nagyokat rúgtak az európai futballba a kommentátorok, szakértők, a vb-átlagnak megfelelően mégis három európai van a legjobb négy között (legutóbb négy volt, 2002-ben és 1978-ban azonban csak kettő).

Brazília búcsúja volt a legnagyobb, és talán az egyetlen meglepetés a negyeddöntőkben. Döntőbe vártuk őket, arra senki sem számított, hogy a brazilok egy félidő után elhiszik, meg is verték Hollandiát, majd amikor véletlenül talált egy gólt az ellenfél, és ezzel először kerültek hátrányba a vébén, eluralkodik rajtuk a pánik.

Egyetlen olyan játékosuk nem volt a pályán, aki egy tekintettel, egy csellel, egy passzal vagy egy kézmozdulattal azt sugallta volna a többinek: ne aggódjatok, futballozzunk tovább, mert a másik oldalon nem erősebbek, mint mi.

Hollandia-Brazília 2−1 összefoglaló

Brazíliának posztokra vannak jó játékosai, Maicon, Lucio, Gilberto Silva; de Elano valamint a sárga lapos Ramires kiesése a vártnál nagyobb visszaesést okozott.

Hollandia a németalföldiekre jellemző önbizalommal tette a dolgát, szorgalmasan darált, az öngól után egy szögletvariációval is megzavarta a brazilokat, és Robben kiprovokálta az amúgy is maga alatt lévő, öngólos Felipe Melo jogos piros lapját. Onnantól nem volt kérdés, melyik csapat lesz elődöntős. Brazília a kispadról sem várhatott segítséget, Dunga azt a Gilberto Melót dobta be, aki öreg és lassú is ahhoz, hogy Robbent megfékezze.

Hollandia jól még nem játszott a vb-n, szerencséjünk viszont volt, az eddigi három öngólból kettő őket segítette, ez első Dánia ellen a vezetést, a második Brazília ellen az egyenlítést jelentette.

Elődöntős ellenfelük az 1970 óta először idáig eljutó Uruguay lesz, az oddsok alapján toronymagas favorit Hollandia. Nem lehet tudni, hogy az uruguayi védelem legjobbja, Lugano játszhat-e, biztosan nem játszhat viszont Fucile, akinek Robbennel kellene tartania a lépést, kiállítása miatt Luis Suarez sem lesz a pályán: a csatár a 120. percben kézzel mentett a gólvonalon, Gyan kihagyta a tizenegyest, így jöhetett tíz másik, felváltva.

Uruguay-Ghána 1−1 (tizenegyesekkel: 4−2) összefoglaló

Az egyetlen állva maradt dél-amerikai csapat, ha hátrányba került is, nem kapkodott. Diego Forlán nagyon élt, az elődöntőben neki is komoly feladata lesz, mert a holland védelem is felforgatott. (Van der Wiel biztosan nem játszik, de Jong is hiányzik, Mathijsen kérdéses.)

Az uruguayi középpályásokat 120 perc alatt sem tudta fizikailag felőrölni Ghána, végig küzdöttek, labdabiztosak voltak, de kérdés, mennyit vett ki mindez belőlük. Annyi biztos, ez a középpálya lényegesen masszívabb, mint a brazil, és még egyszer nem követi el azt a hibát, hogy lőni hagyja az ellenfél legjobbját, mint a ghánai Muntarit.

A másik ágon megismétlődik a két évvel ezelőtti Eb-döntő. Németország most lényegesen erősebbnek látszik, ellenük csak az szól, hogy nehéz fokozni mindazt, amit eddig mutattak, a spanyolok pedig egyik négy góllal vert riválisukkal sem összevethetők: Anglia belső bajokkal küzdött, a védelme ingatag volt, a megállapítás Argentínára is maximálisan illik.

Argentína-Németország 0−4 összefoglaló

A német csapatnak eddig az esélyességgel nem kellett megküzdenie, mostantól igen. Spanyolországnak nem volt még vb-elődöntőben sem soha, mostantól akár felszabadultabban is játszhatnak. A spanyoloknak még a hollandoknál is többször volt szerencséjük – apró les Portugália ellen, kihagyott paraguayi büntető -, de ilyen nehéz útja egyik válogatottnak sem volt, mint amelyiken ők végigmentek.

Öt meccsükből négyszer csak védekezni akartak ellenük, egyedül Chile nyílt ki, (kapott is kettőt), az egyenes kieséses szakaszban előbb a portugálok majd a paraguayiak tömörültek látványosan. A spanyol válogatott valahogy mégis áttörte ezeket a védelmeket, mégha messze nem olyan könnyedén, mint a 2008-as Európa-bajnokságon, amikor még Torres is csúcsformában focizott. Most messze van ettől, de Villa helyette is lövi a gólokat, az eddigi hat spanyol gólból ötöt ő szerzett, ő vezeti a góllövőlistát.

A német védelmen még nem volt nyomás. A szerb meccset leszámítva mindig előnybe kerültek, önbizalmuk határtalan, az elődöntőben ennél jobban összerakott csapatot nehéz találni. Alapcsapatukból csak a sárga lapos, négygólos Müller fog hiányozni, vélhetően Kroos játszik majd a helyén. (A németeknél szintén négyig jutott eddig Klose is, aki ha még egyszer betalál, utoléri a vébé-örökranglistán a 15 gólos brazil Ronaldót.)

Paraguay-Spanyolorszag 0−1 összefoglaló

Négy variáció van a döntőre: Uruguay-Németország, Uruguay-Spanyolország, Hollandia-Németország, Hollandia-Spanyolország. Nehéz megtippelni, melyikkel járnánk legjobban. Annyi biztos, összejöhet olyan párosítás, mely biztosan új győztest hoz (Hollandia-Spanyolország), egy Uruguay-Németországnál az eddigi hét világbajnokhoz biztosan nem csatlakozik nyolcadik.

Spanyolország továbbra is favorit a fogadóirodáknál, Hollandia a második, hiszen a négyesből egyedüliként még száz százalékos, emellett 26 meccse veretlen.

Kassainak is véget ért?

A vb magyar játékvezetője, az eddig kiválóan teljesítő Kassai Viktor nem járt jól, hiszen a FIFA egyik alapelve, hogy lehetőleg egy földrész csapatainak ne a földrész bírói vezessenek. Mivel lehetetlen olyan párosítást alakítani, amelyben ne legyen európai a hátralévő négy meccsen, elképzelhető, hogy neki is véget ért a vb. Hacsak a FIFA más elvei, lobbijai nem érvényesülnek, hiszen az angol Howard Webb is valószínűleg kap még egy meccset.