Ment-e a futball által a világ elébb?

2013.10.16. 09:34
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A magyar futball fejlődésének jelei elvitathatatlanok, jelentette ki Egervári Sándor szövetségi kapitány, majd két meccsel később lemondott. Magyarország-Hollandia 1-4, Magyarország- Románia 2-2, Románia-Magyarország 3-0, Hollandia-Magyarország 8-1. Ez a négy mérkőzés, amely egy évek óta kialakított futballstruktúrát zúzott szét gyakorlatilag pár nap alatt. Magyarország nem lesz ott a jövő évi brazíliai világbajnokságon, de ami ennél is szomorúbb, úgy néz ki, hogy nem lépett előre egy tapodtat sem. Hogy ezt a magyar labdarúgás csúcsvezetői is így látják-e, az perceken belül kiderül.

  • Csányi Sándor még nem tartott értékelő sajtótájékoztót azután, hogy a válogatott befejezte a nemzetközi csúcseseményeken való részvételért tartó versengést. Két éve az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban 19 ponttal harmadikok lettünk, lemaradtunk a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-ről. Akkor elmaradt a nagy értékelés, a magyar labdarúgás lendületben volt.

    Most 17 ponttal zártunk a vb-selejtezőcsoportunkban, szintén harmadik helyen, de a lendület elfogyott. A hogyan továbbról Csányi Sándort hallhajtuk.

  • Csányi Sándor futballelnököt az utóbbi hónapokban nemcsak a futball miatt támadták, kapott hideget-meleget például Lázár János minisztertől is, aki Csányit bankvezéri pozíciója miatt leuzsorásozta, de az elmúlt napokban Lázár másorvonalbeli párttársai is nekimentek az OTP-vezérnek, a futball lett az újabb támadási felület. Volt, aki a távozását sürgette. Hogy Csányi kipakol-e, visszaszól-e, az pillanatokon belül kiderül. Ha nem szól vissza, és például szó nélkül hagyja Szalai Ádám futballista az elmúlt húsz évet lehazugozó véleményét, úgy tűnhet majd, hogy minden marad a régiben.

  • Csányi Sándor mellé odaül Nyilasi Tibor sportigazgató, Vági Márton főtitkár és Szalai László, az edzőképzés vezetője is, aki már tavasszal megkavarta a futball állóvízét. Interjúnkat itt olvashatja vele.

  • Ahogy tegnap a Puskásban az Andorra elleni meccsen, úgy az MLSZ sajtótájékoztatója előtt is még a hollandiai kiütéses vereség a téma a székház sajtótermében. Megy a hangpróba.

  • Nagy az érdeklődés az MLSZ-vezető sajtótájékoztatója iránt, megtelt a terem, pár perces késés már biztos lesz. Valaki nagyon felcsavarta a fűtést, egyelőre ez okozza a legnagyobb problémát.

  • A helyszínen nézte meg az MLSZ-elnök az Andorra elleni szenvedést, de ott volt a hollandiai kiütés után lemondott Egervári Sándor is. Kérdés, lesz-e szó arról, ki lehet az ő utódja.

  • jegyezte meg Csányi Sándor, miután megérkezett a terembe, látva a nagy érdeklődést.

  • az elmúlt napokban a magyar labdarúgásban, hangzik a bevezető. Erről és a szövetség jövőjéről is szó lesz. Egy korszak lezárult a selejtezősorozat végével, más szempontból viszont az MLSZ jelenlegi elnöksége 2010-ben elkezdett valamit, amit nem zárt le, hanem folytatja. Jön Csányi Sándor.

  • Ne csak a válogatottról beszéljünk, hanem az MLSZ-ben folyó munkáról, az utánpótlásról és további aktuális kérdésekről.

    A tegnapi meccs, a 8-1 és az Andorra elleni meccs színvonalát nem nagyon lehet magyarázni, nem szeretnék védeni. Hogy milyen hibák történtek, október 29-én, a közgyűlésen lesz szó, mondta Csányi.

  • Amikor Egervári Sándor kapitány lett, akkor kezdődött, a végére azonban ez a szakasz lekonyult, véli az MLSZ-elnök. Felelősöket lehet keresni, de figyelembe kell venni, kevesebb olyan játékosból tudott meríteni a kapitány, aki európai topligában játszott - mondta. Gerát, Hajnalt, Pintért, Juhászt, Rudolfot hozta fel példaként. Mára csak Szalai maradt, hogy miért, annak az okait kutatni kell.

    DSC 0127
    Fotó: Bődey János / Sportgéza
  • Szeretne mindenkit emlékeztetni Csányi, hogy amikor az új elnökség átvette a munkát, akkor 2016-ra ígérték, hogy kijut a válogatott, Egervári 2014-et, utóbbiban az  MLSZ elnöke is hitt, nem akarja ezt tagadni, egészen a román-magyarig lehetett ebben bízni.

    Nem mondhatom, hogy esélytelenül vágtunk neki a csoportkörnek. Sajnálom, hogy így alakult, mert a magyar labdarúgás kirakata a válogatott. Sokan joggal vagy jog nélkül, ezen mérik le. Nem szeretném, ha az MLSZ-ben végzett munkára úgy tekintenének, ami szoros kapcsolatban van a válogatott teljesítményével

    – mondta Csányi, kiemelve, hogy más területeket is figyelembe kell venni.

  • Az elnök úr rosszul emlékszik, kikből tudott meríteni Egervári, amikor a svédeket 2011 szeptemberben legyőztük 2-1-re, akkor Juhász eltiltása miatt nem játszhatott, Gera, Szalai és Dzsudzsák is sérült volt. Vagyis a négy meghatározó játékos nélkül is sikerült nyerni.

  • A magyar futball legnagyobb hibája a jól képzett edzők hiánya, különösen azoké, akik a fiatalokkal foglalkoznak.

    Amikor átvették az edzőképzést, katasztrofális állapotok voltak. Volt annak veszélye, hogy az UEFA visszaveszi az edzőképzési jogosítványokat. Rengeteg licenszet bocsátottak ki, az új trénerek képzése pedig a háttérbe szorult.

  • Kidolgoznak egy UEFA C diplomát az edzőkepzésben, enélkül nem lehet majd fiatalokkal foglalkozni. Az MLSZ pályázatát elfogadtak az A diplomára is.

    Egy külső belga céggel mérjük majd fel az utánpótlás helyzetetét, beleértve az MLSZ-ben zajló munkát. Arra szeretnénk ráállni, csak olyan utánpótlásműhelyek kapjanak támogatást, ahol jó munka folyik. Évente ellenőrizzük majd, milyen a végzett munka minősége.

  • Olyan utánpótlásklubok kaptak támogatást, melyek évente csak 1-2 olyan játékost termeltek ki, akik pályára is lépnek. Csányi erre gyakran azt a reakciót kapta, hogy a klub dolga, kit küld pályára, de az MLSZ elnök szerint - mivel állami pénzről van szó -, ezért a mi játékosunk is, nem lehet hagyni, hogy elvesszenek a magyar futball számára. Sok klub elherdálja a tehetségeket, ezért ha sok ideig nem lép pályára az adott futballista, szabadon igazolhatóvá kellene tenni.

  • "Az összes kritika levezetésnek tűnt a devizahitelesekhez képest" - próbálta oldani a hangulatot Csányi az MLSZ-t ért kritikákkal kapcsolatban.

  • „Nincs olyan átlátható, korrupciót kerülő szervezet, mint az MLSZ. Minden pénzzel el tudunk számolni, minden döntésünk nyilvános, honlapunkon megtalálható. Nem mondom, hogy adott esetben nem születtek téves döntések, de amit lehetett tenni, hogy megnehezítsük azok dolgát, akik a megkapott pénzt ellopják, azt is megtettük” - mondta Csányi.

  • "A munkánkat a válogatott, a kirakat alapján ítélik meg, és ez így van jól." (2011. szeptember)

    "Sajnálom, hogy így alakult, mert a magyar labdarúgás kirakata a válogatott. Sokan joggal vagy jog nélkül, ezen mérik le. Nem szeretném, ha az MLSZ-ben végzett munkára úgy tekintenének, ami szoros kapcsolatban van a válogatott teljesítményével." (2013. szeptember)

    Mindkét idézet az elnöktől származik.

  • Az MLSZ a TAO-ból 11,3 milliárd forintot tudott felhasználni, ebből 3 milliárdot használtak fel az amatőrcsapatokra, a Bozsik-programra 2,5 milliárdot költöttek, 4,8 milliárd a pályákra, iskolákkal együttműködésre, 1 milliárd egyéb kiadásokra ment.

  • Nőtt a csapatok és a futballisták száma, de még a középiskolás és egyetemi bajnokságok is szóba kerülnek. 194 új műfüves pálya épült, 403 településen még az öltözők is jobbak lettek.

  • Az utánpótlsból kijövő fiatal gyerekek nem jutnak elég játéklehetőséghez. Próbáltak tenni ez ellen

    - mondta Csányi, és az ezzel kapcsolatban hozott MLSZ-rendelkezéseket sorolja. Egyre több fiatalt kell beépíteniük a csapatoknak, el fognak jutni oda, hogy a 25 fős keretből 13-nak saját nevelésnek kell lennie. Az NB II.-ben és NB III.-ban csak az kap majd támogatást, aki hazai nevelést küld pályára.

    A tévépénzeket az alapján osztják szét, hány U23-as volt a pályán a csapatban, ezt jövőre U21-re viszik le.

  • Nem egyöntetű a klubok és a szurkolók hozzáállása a rend megteremtésére irányuló törekvésekkel kapcsolatban. Semmi többet nem várunk a szurkolóktól, mint ami a FIFA és az UEFA szabályai. Tudomásul kell venni, hogy regisztrálni kell, nem lehet pályára rohanni

    - beszélt újabb problémáról Csányi. Megjegyezte, hogy a legutóbbi Fradi–Újpesttel kapcsolatban is voltak gondok, például a meccs után bemehettek szurkolók, ez nem tetszett az MLSZ-elnöknek.

    A kluboknak meg kell egyezni előzetesen, hogy be lehessen menni a pályára a meccs után. Ezen a meccsen a két klub vezetői aláírták, nem lesz ünneplés. Ha aláírták, ne tessék úgy viselkedni, hogy szabad az ünneplés

    - tette hozzá.

    Szeretném már az összes kerítést lebontatni végre

  • Ezt is mondta az elnök úr. Ugyan már! Ha Robben felsegíti Devecserit és az akadémián mindenkinek ezt kívánják, akkor ez egy működőképes rendszer.

  • Nem akarnak plusz terhet tenni a szurkolók nyakába, nincs gondjuk személyesen senkivel, de a szabályokat be kell tartani, hangsúlyozta Csányi.

  • a stadionokban a biztonsági rendszereknek köszönhetően, így még jobban ki lehet majd szűrni a rendbontókat.

  • „Amikor átvették az edzőképzést, katasztrofális állapotok voltak. Volt annak veszélye, hogy az UEFA visszaveszi az edzőképzési jogosítványokat" - ez is elhangzott.

    Doktor Mezey György futballdoktor remélhetőleg már készíti elő az UEFA-emlékplaketteket, amiket a barátaitól kapott. Mert neki még azt mondták, hogy jó. Mi több, példa értékű!

    Még ha a magyar edzők nem nagyon beszélnek nyelveket, de a futball közös nyelvét ők bizony értik.

  • hangzott a felszólítás, aztán Csányi beszólt Deutsch Tamásnak

    Olyan mélyen nem tartunk, hogy a megjegyzéseit kommentáljam, de tanácsot tudnék adni. Az a stadionbeléptetőnek álcázott síkapu, amit megvásároltak, még mindig ott pihen a raktárakban. Azzal tenne igazán jót a magyar sportnak, ha ezt eladná. És ha hallgatna. Megjegyzem, komolyan vettem a kritikáját. miután ilyen tapasztalatai vannak az utánpótlásban a pénzek felhasználásával, komolyabban fogják ellenőrizni. A képviselő úr csak egy klubnál szerezte a tapasztalait.

  • Hogy hívják ezt a polgármestert? Ja, Wintermantel. Ő minden stadion és meccs előtt ordibál. Nézzen jobban utána a tényeknek, ez nem politika, ez futball.

    DSC 0155
    Fotó: Bődey János / Sportgéza
  • Ha pontosak az adatok, és tényleg egy raktárban vannak.