2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 3
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria 1
Törökország 2

Ez a percről percre hírfolyam az Index vébémaratonjának legfontosabb eleme, alfája és ómegája, a zenit és a nadír. Ide minden bekerül, ami fontos, ami kevésbé fontos, vagy ami egyáltalán nem az, de vicces vagy érdekes.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombaton jelentette be az olasz klub a 26-szoros francia válogatott védő, Adil Rami érkezését. A 28 éves futballista a Lille-ben, az utóbbi három évben a Valenciában futballozott. Rami szerződése 2017-ig érvényes.

  • 1934.06.07., Napoli: Németország-Ausztria 3-2 (3-1)
    1938.06.19., Bordeaux: Brazília-Svédország 4-2 (1-2)
    1950.07.16., Sao Paulo: Svédország-Spanyolország 3-1 (2-0)
    1954.07.03., Zürich: Ausztria-Uruguay 3-1 (1-1)
    1958.06.28., Göteborg: Franciaország-Németország 6-3 (3-1)
    1962.06.16., Santiago: Chile-Jugoszlávia 1-0 (0-0)
    1966.07.28., London: Portugália-Szovjetunió 2-1 (1-1
    1970.06.20., Mexikóváros: Németország-Uruguay 1-0 (1-0)
    1974.07.06., München: Lengyelország-Brazília 1-0 (0-0)
    1978.06.24., Buenos Aires: Brazília-Olaszország 2-1 (0-1)
    1982.07.10., Alicante: Lengyelország-Franciaország 3-2 (2-1)
    1986.06.28., Puebla: Franciaország-Belgium 4-2 (2-1, 2-2, 3-2)
    1990.07.07., Bari: Olaszország-Anglia 2-1 (0-0)
    1994.07.16., Los Angeles: Svédország-Bulgária 4-0 (4-0)
    1998.07.11., Párizs: Horvátország-Hollandia 2-1 (2-1)
    2002.06.29., Daegu: Törökország-Koreai Köztársaság 3-2 (3-1)
    2006.07.08., Stuttgart: Németország-Portugália 3-1 (0-0)
    2010.07.10., Port Elizabeth: Németország-Uruguay 3-2 (1-1)

  • Eliaquim Mangala egyetlen percet sem játszott a franciáknál a világbajnokságban, a Portbóban viszont olyan meggyőző volt, hogy a Manchester City mindenképpen a soraiban szeretné tudni. Ezért pedig 40 millió eurót sem sajnálnak a 23 éves védőért.

  • Az biztos, hogy Luis Felipe Scolari távozik a vb után a brazil kispadról, a brazil lapok szerint Tite lehet az utódja, akit hazájában sokan Mourinhónak becéznek. Tite (Adenor Leonardo Bacchi) már tíz brazil klubnál dolgozott, 1990 óta edző, csapataival 5 állami bajnoki címet nyert. Legsikeresebb a Corinthiansszal volt, 2011-ben brazil bajnok, Libertadores Kupa-győztes, FIFA klubvilágbajnok lett.

  • Kész lenne megválni a tavaly 64 millió euróért vett Edinson Cavanitól a francia PSG, akit állítólag a Manchester United vinne is, ám a francia bajnok nem adná olcsón az uruguayi csatárt, ugyanis a United egyik legjobbját, Wayne Rooneyt kéri érte cserébe, aki nemrég hosszabbította meg szerződését az angol csapattal – ennek köszönhetően ráadásul az egyik legjobban fizetett labdarúgó is lett.

  • Rakja össze az álomcsapatát

    Neuernek helye sincs a kapuban? Tud jobb támadót, mint Lionel Messi? Rakja össze saját vb-álomcsapatát a FIFA oldalán azokkal a játékosokkal, akiket a legjobbnak látott Brazíliában.

  • Tagadja Massimo Busacca, a FIFA Játékvezetői Bizottságának elnöke, hogy felső utasításra osztottak volna kevés sárga lapot a bírók a világbajnokságon. Szerinte a játékosok kellő mértékben tisztelték egymást, ezért nem kellett annyi lapot adniuk a bíróknak.

    Két meccsel a vb vége előtt 63 sárga és 7 piros lappal kevesebbet osztottak ki eddig a játékvezetők Brazíliában.

  • Tudom, hogy a pályafutásomat örökre megbélyegezte ez a vereség, de kötelességünk, hogy a következő céllal foglalkozzunk, ami nem más, mint a szombati bronzmeccs Brazíliavárosban. Ez ez kisebb álom, mint amit szerettünk volna elérni, de nyernünk kell, ennyivel tartozunk a válogatott meznek

    – mondta a brazilok szövetségi kapitánya, akinek sorsáról csak a szombati mérkőzés után döntenek, igaz, a brazil szövetség megválasztott, de csak 2015-től hivatalba lépő elnöke, Marco Polo Del Nero szerint Scolarinak kell folytatni az eddig megkezdett munkát, ám a sajtó szerint mindenképpen mennie kell.

  • Pontosan nem tudni, milyen programot futtattak le a németek - annyi biztos, a múltat és jelent is betáplálták -, de most nem teve vagy a polip jósolt, hanem a gép.

    Német győzelmet.

  • Jerome Boateng twitterre feltöltött képe alapján csak abban reménykedünk, hogy a döntőre azért összeszedik magukat kicsit a fiúk, és nem ez lesz a csapat végleges állandó szerelése.

  • 200 ghánai, aki szurkolóként érkezett Brazíliába a világbajnokságra, politikai menedékjogért folyamodott a brazil hatóságokhoz, de tovább 1000 társuk készül hasonló lépésre – egyikük sem akar hazatérni Ghánába ugyanis, ahol folyamatosak az ellentétek a különböző muszlim csoportok között.

    A ghánai csapat kiesése óta a szurkolók a déli Caxias do Sul városba vándoroltak, ott kértek letelepedési engedélyt. Amint ezt benyújtották, legálisan kezdhetnek dolgozni az országban a brazíliában hatályos jogszabályok értelmében.

  • Nemcsak a bronzmeccs lesz az egyetlen mérkőzés ma, hiszen több magyar csapat is pályára lép. A Videoton például pont a PSG ellen, amiben Zlatan Ibrahimovic biztosan nem fog játszani, de Javier Pastore és Lucas Moura viszont igen. De lesz még DVSC–Székelyföldi válogatott is. A teljes program:

    9.30: KTE–Cegléd

    9.30: MTK–Csákvár

    11.00: Budapest Honvéd–Gyirmót

    11.00: ZTE–Pápa 

    11.00: KTE–Paks

    11.15: MTK–Vasas 

    17.00: Paris Saint-Germain–Videoton

    20.00: DVSC-Teva–Székelyföldi válogatott

  • Törökország 2002-ben úgy lett bronzérmes, hogy nem találkozott európai csapattal. Hollandia most úgy lehet harmadik, hogy az első meccs után hat nem európai csapattal került össze.

    A spanyolok után Ausztrália, Chile, Mexikó, Costa Rica, Argentína és Brazília a sorrend.

  • A Fenerbahce játékosa, Dirk Kuyt úgy gondolja, hogy ez a mostani csapat a legjobb, amiben valaha is szerepelt.

    "Ez az ötödik nagy tornám a holland válogatottal, és ilyen jó csapatban még nem szerepeltem" - nyomatékosította.

    "Brazília szeretne szépen búcsúzni, és gyógyírt adni a szurkolóiknak a 7-1-es bukás után, de mi is szeretnénk éremmel hazamenni" - zárta mondandóját.

  • Miközben di Maria sérülése javul, a balhátvéd, Rojo ugyanakkor a jobb bokáját fájlalta, és nem maradt végig a pályán társaival együtt.

    Rojo eltiltása miatt a belgák ellen nem játszott, a hollandok ellen viszont megbízható volt.

  • Az Argentína ellen elbukott elődöntő után Louis van Gaal kapitány elárulta, hogy ketten is voltak, akik visszautasították, hogy elsőként büntetőt lőjenek. Ezért neki a szerinte legjobb emberét, Vlaart kellett megbíznia a kezdéssel. Ki is hagyta.

    Frank de Boer, aki szakkommentátor jelenleg, értetlenkedett, hogyan fordulhat elő ilyen. Ő természetesen kezdett 1998-ban a brazilok elleni elődöntőben, és be is lőtte.

    A holland sajtó tett egy próbát, igyekezett kideríteni, kikről van szó, de Van Gaal szerint ennek most már nincs jelentősége.

  • A Chrome-ben elvileg már van erre szolgáló plug-in. Bár erre a két napra talán már felesleges telepíteni.

  • Az elődöntő után közvetlenül 9 ezer repülőjegyet foglaltak le Buenos Airesben. Húsz különjárat már biztosan indulni fog, de a jegyek közel ötször annyiba kerülnek, mint rendesen. Egy retúr most 2750 eurónyi összegért váltható. A szurkolók autókkal és buszokkal is nekivágtak, a határőrök tízezer átlépővel számolnak.

  • A FIFA három jelöltje: Keylor Navas (Costa Rica), Manuel Neuer (Németország) és Sergio Romero (Argentína).

    Ön kire szavaz?

  • A Bild megállapítja azt, amit eddig is tudtunk, hogy Lionel Messi visszafogása a két védekező középpályásra: Khedirára és Schweinsteigerre vár.

    A svájci kapitány, Hitzfeld azt mondta még a nyolcaddöntő előtt, hogy csapata megmutatja, hogyan kell kikapcsolni a játékból, sokáig sikerült is nekik, de egy gólpasszt mégis csak adott a 118. percben. A belgák ellen és a hollandok ellen sem villogott, de igen lekötötte mindkét ország védelmét.

    A lap emlékeztet rá, hogy Boateng vagy Höwedes is kell majd hogy párharcokat nyerjen vele szemben.

  • Az argentin Lionel Messi és a brazil Neymar neve is szerepel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tízes listáján, amelyről kikerül a vb legjobbja.

    Heten a döntőt játszó argentin és német válogatottból kerülnek ki: Messi mellett Angel Di Maria és Javier Mascherano, illetve Mats Hummels, Toni Kroos, Philipp Lahm és Thomas Müller. A névsort a holland Arjen Robben és a vb góllövőlistáját hat góllal vezető kolumbiai James Rodriquez teszi teljessé.

    A győztest a vasárnapi döntő után hirdeti ki a FIFA technikai bizottsága.

  • Az argentin kapitány ügynöke közölte, hogy bármi is lesz a döntő eredménye, Sabella le fog mondani a tisztségéről. "Azt hiszem, mindent megtett a válogatottért, és itt az idő, hogy teret adjon másoknak" – mondta Eugenio Lopez

  • Az olasz játékvezető, Nicola Rizzoli kapta meg a világbajnokság döntőjét a Maracanában, vasárnap este.

    Az argentinoknak már két vb-meccset vezetett, Belgiumot 1-0-ra verték, Nigériát pedig 3-2-re. Még egy meccset kapott a vb-n, a spanyol-holland 1-5-öt.

    A németeknek is jó emlékeik vannak róla, mert a vb-selejtezőben az írek elleni 6-1-es sikernél volt ő a játékvezető.

    A FIFA úgy indokolta, hogy a legjobb meccshez a legjobb bíró dukál.

  • A magyar orvosválogatott is éppen Brazíliában, Natalban játszik világbajnokságon. Az A csoportban a spanyolokat verték 3-1-re az első meccsükön, aztán Ausztriát győzték le 4-0-ra. A csoportelsőséget pedig Venezuele ellen, 1-1-gyel biztosították be orvosaink. A negyeddöntőben Svédországgal már nem bírtak, 4-0-ra kaptak ki, de jönnek még a helyosztók, elöször a német válogatottat kéne verniük.

  • Az 1986-ban győztes argentin Diego Maradona így értékelte a döntő előtti esélyeket.

    "Minden ország arról álmodozik, hogy egyszer vb-döntőben szerepelhessen. Sokaknak nem sikerült, mi pedig még állunk, vagyis egy remek vb-t csináltak a játékosok. A németeknek a mi támadóink gondot tudnak okozni. Ezt ők egészen biztosan tudják. Az elődöntőben mutatott játékukat bárki ellen meg tudják ismételni, ha helyet hagynak nekik. Mi egészen biztosan nem hagyunk nekik annyit, amennyit a brazilok átadtak."

  • Louis van Gaal fontos adatra hívta fel a figyelmet. Hollandiának eddig nem volt egyetlen olyan világbajnoksága sem, amelyikről ne vereséggel mentek volna haza.

    Háromszor veszítettek döntőben, az 1998-as bronzmeccsen pedig a horvátok győzték le őket.

    "Történelmi sikert érhetünk el, ami motivál bennünket" - mondta a kapitány, és már nem érződött a szavain, hogy felesleges lenne a bronzmeccs, amit az elődöntő utáni elkeseredésében állított.

    Hollandiának 4 győzelem mellett két döntetlen a mérlege. Az utolsó két meccsén (Costa Rica, Argentína) gólt sem rúgott.

  • Az ázsiai Bajnokok Ligájában és a kínai labdarúgó-bajnokságban egyaránt címvédő Kuangcsou Evergrandéba igazolt Alberto Gilardino világbajnok olasz csatár. A 2006-ban szövetségi kapitányként vb-t nyert Marcello Lippi által irányított klub pénteken jelentette be a 32 éves támadó érkezését.

    Gilardino - aki a legutóbbi szezonban 15 gólt szerzett, de nem került be a brazíliai vb-n a csoportkörben búcsúzott válogatottba - az élvonalbeli Genoát hagyta ott a kínai egyesületért.

    A Kuangcsouban a csatár nem csak Lippi személyében találkozik honfitárssal, a középpályás Alessandro Diamanti ugyanis már februárban a kínai együttesbe szerződött. A Serie A-ban legutóbb 14. Genoa Gilardino pótlására egy évre kölcsönvette Alessandro Matrit az AC Milantól.

  • A Chiellinit megharapó uruguayi csatár ügyvédje a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fellebbez, mert szerinte példátlan a kilencmeccses és négy hónapra szóló eltiltás.

    Ez nyilvánvalóan drákói, totalitárius és fasiszta. Azt reméljük, hogy könnyítést kap majd.

    – mondta Alejandro Balbi a Cope nevű spanyol rádiónak, miután a FIFA elutasította a fellebezésüket.