2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Ez a percről percre hírfolyam az Index vébémaratonjának legfontosabb eleme, alfája és ómegája, a zenit és a nadír. Ide minden bekerül, ami fontos, ami kevésbé fontos, vagy ami egyáltalán nem az, de vicces vagy érdekes.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jenson Button és Oliver Bierhoff osztja meg tapasztalatait arról, hogy milyen nyomás nehezedik a sportolóra a tizenegyes elrúgása, illetve egy Forma-1-es rajt előtt.

  • Róka fogta csuka helyzet kezd kialakulni a Barcelonánál egy távozó és egy érkező középpályás kapcsán. Szinte minden katalán és spanyol lap már kész tényként kezeli, hogy Ivan Rakitic a Barcához szerződik, akit még csak azért nem jelentettek be, mert már Brazíliában van. Ő Cesc Fabregas helyére érkezne majd, aki a Chelsea-hez igazol, de őt meg Londonban csak akkor erősítik meg hivatalosan, ha Rakitic már biztosan a katalán csapaté. Vagyis még várhatunk egy ideig.

  • Mégis fellép a csütörtökön kezdődő világbajnokság megnyitóján Jennifer Lopez, így a rapper Pitbull és a brazil Claudia Leitte vele együtt adja elő a torna hivatalos dalát. A FIFA annyit közölt vasárnap, hogy az amerikai színésznő, énekesnő produkciós okokból nem lép fel. Jennifer Lopez sajtósai szintén nem adtak magyarázatot arra, hogy a híresség miért marad távol az eseménytől.

    A FIFA aztán kedden bejelentette, hogy a Brazília-Horvátország mérkőzés előtt az amerikai Lopez, a kubai-amerikai Pitbull és Claudia Leitte adja majd elő a We Are One című dalt Sao Paulóban az Olodum nevű együttes kíséretében. A mintegy 25 perces ceremóniát nagyjából 62 ezer néző láthatja a helyszínen.

  • Egyre több lap (köztük az angol Mirror is, úgyhogy csak óvatosan) arról ír, hogy Cesare Prandelli nem rakja a kezdőbe Mario Balotellit az angolok elleni nyitómeccsükön, hanem helyette Ciro Immobile kezd majd - aki már alá is írt a Torinóból a Dortmunba. Ha Immobile valóban kezdene, az legalább olyan hajrá lenne, mint 1990-ben volt Salvatore Schillacié, aki szintén az utolsó pillanatban ment csak a vb-re az olaszokkal, ám ott meghatározó játékos lett.

  • A világbajnokság csütörtöki programja a várható összeállításokkal:
        A csoport, 1. forduló:
    Brazília-Horvátország, Sao Paulo (Corinthians Aréna) 22.00
        A várható kezdőcsapatok:
        Brazília:
    Julio Cesar - Marcelo, Thiago Silva, David Luiz, Dani Alves - Paulinho, Luiz Gustavo, Oscar - Neymar, Fred, Hulk
        Horvátország:
    Stipe Pletikosa - Darijo Srna, Vedran Corluka, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko - Ivica Olic, Ivan Rakitic, Luka Modric, Mateo Kovacic, Ivan Perisic - Nikica Jelavic
        játékvezető: Nisimura Juicsi (japán)

  • A világ lakosságának bő háromnegyede (78%-a) hallott, olvasott híreket a  világbajnokságról. A magyarok is eléggé tájékozottak, 70 százalékuknak vannak ismeretei a vb-ről. Az érdeklődők 16 százaléka fanatikus futballrajongó, igyekszik mindegyik meccset megnézni, további 27 százalék fog a képernyők előtt a leginkább kedvelt csapatáért szurkolni. A magyarok ezúttal kevésbé elszántak, csupán 8 százalékuk követi majd az összes mérkőzést és 20 százalék nézi a kedvencek játékát. A világbajnokságot figyelemmel kísérők közül legtöbben – 39 százaléknyian – a brazilokat várják győztesnek, jóval kevesebben adnak esélyt a végső nyerésre a spanyoloknak (14%), a németeknek (9%) vagy az argentinoknak (8%). A magyar fociszurkolók szerint is Brazília a legnagyobb favorit (37%), és még viszonylag sokan prognosztizálják a spanyolok és a németek győzelmét (17 illetve 13%) – ezek a legfontosabb megállapításai annak a május közepén készült, 26 országot felölelő felmérésnek, amelyet az Ipsos végzett online módszerrel, 19 ezer ember megkérdezésével.

  • Ezt Pelé mondta a fiatal brazil válogatott sztárról, akire véleménye szerint óriási nyomás nehezedik majd a hazai rendezésű tornán, mindenki tőle várja a jó teljesítményt.

    „A történelem során először van jobb védelmünk, mint támadósorunk. A középpálya is fantasztikus, jól szervezett, remélem elől tudunk ebből profitálni" - tette hozzá a 73 éves világbajnok legenda. 

  • Térdsérüléséből teljesen felépült, kirobbanó formában várja a Németország elleni csoportmérkőzést a világbajnokság vitathatatlan sztárja, Cristiano Ronaldo. A portugál az elmúlt két hónapban kímélte magát, inkább pályára sem lépett, nehogy valami baja essék, legutóbb a Bajnokok Ligája-döntőben játszott, hajnalban azonban az utolsó felkészülési meccsükön, Írország ellen futballozott, első érintése után hatalmas lövést küldött az ellenfél kapujára.

    Portugal vs Ireland 5-1 - All goals

    Gólt nem lőtt, 65 percet játszott, de látszott, kész van a vb-re. Portugália a MetLife Stadionban 5-1-re intézte el ellenfelét.

  • Közben áradás sújtja Brazília déli részét, Paraguayt és Argentínát. A brazil Paraná szövetségi állam 132 városát öntötte el a megáradt folyók vize, köztük Curitibát, ahol négy mérkőzés lesz. Curitiba polgármesteri hivatala közölte, hogy az Arena da Baixada stadion, az edzőközpont, a szállodák és a turistalátványosságok távol vannak a gátjait áttörő Borigui folyótól, így a vb-re érkezőket nem zavarja semmi.

    Paraná szövetségi államban 13 ezer, Argentínában és Paraguayban pedig mintegy 100 ezer embert kellett elköltöztetni az árvíz miatt. Kilenc ember meghalt a természeti katasztrófában.

  • Maracana Stadion (Rio de Janeiro)              74 689, átépített

    Mané Garrincha Nemzeti Stadion (Brazíliaváros) 69 432, új

    Corinthians Aréna (Sao Paulo)                  61 606, új

    Castelao Stadion (Fortaleza)                   60 348, átépített

    Mineirao Stadion (Belo Horizonte)              58 259, átépített

    Fonte Nova Aréna (Salvador)                    51 708, új

    Beira-Rio Stadion (Porto Alegre)               42 991, átépített

    Pernambuco Aréna (Recife)                      42 583, új

    Pantanal Aréna (Cuiabá)                        39 859, új

    Amazónia Arénája (Manaus)                      39 118, új

    Dűnék Arénája (Arena das Dunas, Natal)         38 958, új

    Baixada Arénája (Curitiba)                     38 533, átépített

  • A brazil elnök kedd esti televíziós beszédében visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek országát érik a világbajnokság előkészítetlensége miatt, és megpróbálta fellelkesíteni a nemzetet. Dilma Rousseff szerint a "pesszimisták" máris veszítettek. Arra a kérte a brazilokat, hogy szurkoljanak a nemzeti válogatottnak, függetlenül politikai beállítottságuktól és attól, hogy egyetértenek-e a vb brazíliai megrendezésével. A rendezés számtalan tiltakozást váltott ki azokból, akiket felháborít, hogy milliárdokat kell rákölteni az adófizetők pénzéből.

    Az elnök kijelentette, hogy a vb-ellenes tüntetések és a sok város életét megbénító munkabeszüntetések ellenére az ország túlélte az elmúlt évet.

    Noha Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség főtitkára a múlt héten kijelentette: biztos abban, hogy minden rendben lesz a vb csütörtöki rajtjáig, a szövetség korábban többször bírálta Brazíliát az előkészületek késése miatt. Ennek hatására megromlott a FIFA és a brazil kormány kapcsolata. Valószínűleg ez az oka annak, hogy Rousseff nem vett részt kedden a FIFA idei brazíliai közgyűlésén, pedig a vb-rendező ország államfője hagyományosan jelen van a világkupát megelőző ülésen. Az elnököt minden magyarázat nélkül sportminisztere helyettesítette.

  • a FIFA-kongresszus megnyitóján, ahogy arról sem, hogy ötödször is jelöltetné magát elnöknek. Csak csupa jóról beszélt, embereket összekötő futballról és 400 millió nézőről és szurkolóról. És természetesen mindennel megvan elégedve.

  • Miután Franciaország 8-0-ra elintézte Jamaicát, Didier Deschamps szövetségi kapitány azt fontolgatja, hogy kétcsatáros játékot fog alkalmazni, és egyszerre küldi a pályára Karim Benzemát és Olivier Giroud-t.

  • Ha a német csatár egy gólt rúg a vb-n, beéri a 15 találattal rekorder brazil Ronaldót. Az exfutballista nem örülne igazán ennek, azt kívánja, ne sikerüljön ez a németnek. Azt tudja, hogy nem megdönthetetlen a csúcsa, de nem szeretné, ha éppen Brazíliában fosztanék meg tőle.

  • Természetesen exfutballista, Robbie Savage volt az, aki már másodszor követte el ezt a malőrt. Mentségül azt hozta fel, hogy feleségének is ugyanolyan hosszú szőke haja van, mint neki, ezért rápillantva könnyű összekeverni. Ki is twittelte ciki tévedését, és hálálkodott a British Airways staffjának, hogy milyen segítőkészek voltak, hogy gyorsan felengedték a gépre, amikor valaki sietve utána vitte az ő útlevelét Heathrow-ra. A volt walesi válogatott végig kint lesz a tornán, de nem csak az angolok meccseit fogja szakkommentálni a BBC-nek.

  • Az elefántcsontparti középpályás még áprilisban szenvedett combsérülést, de ennek ellenére vállalta a játékot a Manchester Cityben. Teljesen azóta sem épült fel, hiába hagyta ki az edzőmeccseket is, és utazott Katarba kezelésre. Most az orvosi csapat azon igyekszik, hogy valahogyan rendbehozzák a vb-rajtig a kulcsjátékosnak számító Tourét.

  • A brazilok nem mindegyike lelkesedik a vb-ért, mert az arra elköltött pénznek jobb helyet is találtak volna. Most a FIFA közleményben tudatta, hogy a mintegy kétmilliárd dolláros rendezési költség teljes egész megvan a közvetítési jogokból, Brazíliának arra nem kell költenie. A FIFA közölte, arról nem tehet, hogy az ország túlvállalta magát, és körülbelül 11 milliárd dollárt költött el az egész vb-re. Ők például 8-10 stadiont javasoltak, erre pedig lett 12.

  • Kedden abbahagyták sztrájkjukat a Sao Paoló-i metró dolgozói, de szakszervezetük azzal fenyegetőzik, hogy csütörtökön - a világbajnokság nyitónapján - ismét beszüntetik a munkát, ha a munkáltató nem veszi vissza munkahelyükre és -körükbe a sztrájk alatt elbocsátottakat.

    A szakszervezeti tagok hétfőn éjjel megszavazták, hogy átmenetileg felfüggesztik a sztrájkot, amelyet csütörtökön határoztak el nagyobb béreket követelve. A metró dolgozói hétfőn tüntettek is, százfős csoportjuk lezárt egy utcát, kukákat gyújtott fel, a rohamrendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük. (MTI)

  • Erre legkönnyebben most Kun Agüero tudna válaszolni, mert a vb ideje alatt egy szobában lakik a két sztár. Kiszivárgott az argentinok szobabeosztása. Gagónak a legjobb, ő az egyetlen, aki nem kapott szobatársat.

  • Cassano fokozta az aranyifjú életérzést: LV-bőrönddel utazott Brazíliába

  • Nehéz időszakot él át a brazil szövetségi kapitány, május 27-én meghalt rákbeteg bátyja, és ma reggel elveszítette unokaöccsét is. A 48 éves Tarcisio Joao Schneider egy teherautóval ütközött, majd halt bele sérüléseibe. A tragédia ellenére Scolari megtartotta a válogatott edzését.

  • Ghána 4-0-s győzelemmel melegített a vb-re, a szintén részt vevő Dél-Koreát győzte le, de a szövetségi kapitány Kwesi Appiahot ez nem teszi elbizakodottá.

    Appiahot csak az érdekli, hogy mennyire tudnak együttműködni játékosai, és hogy egyénenként milyen állapotban vannak. "Ha a csapatom négy góllal kapott volna ki, talán az segített volna, hogy észrevegyem és kijavítsam a hibákat a világbajnokság előtt."

  • Legalábbis jólöltözöttségben. Ezt állapította meg a Quartz azon fotók alapján, amelyek a repülőgépekből kiszálló válogatottakról készültek. Az angolok lazán, pólóban nyomultak, míg az olaszok sötét öltönyben utaztak. Itt meg is nézheti őket.

  • A vb első meccsét, a brazil-horvátot a japán Nisimura Juicsi fogja vezetni. A bíró nem ismeretlen a braziloknak, négy évvel ezelőtt ő állította ki Felipe Melót a hollandok elleni vb-negyeddöntőben.

  • A brazil-spanyol Diego Costa nem fél attól, hogy rászállnának a brazil szurkolók azért, mert a spanyol válogatottat választotta. A brazilok nagyon barátságosan viselkednek vele, főleg a pályán kívül. Annak meg nagyon örül, hogy Brazíliában a szüleihez is közel lehet. A keddi sajtótájékoztatón a brazil kapitánynak is ellentmondott. Luiz Felipe Scolari sohasem kereste meg olyan ajánlattal, hogy játsszon a brazil csapatban.

  • Michael von Praag, Holland Futballszövetség-elnök szerint Sepp Blatter hibát követ el, ha jövőre ötödjére is nekifut a FIFA elnökválasztásának. Von Praag szerint Blatter is felelős az elmúlt időszak korrupciós ügyeiért. Ha az ő szerepe ebben nem is bizonyított, mindenki az ő vezetéséhez kapcsolja a piszkos ügyeket. Egyértelmű üzenetet kapott ma, de még egy év hátravan a választásig" - mondta Karen Espelund, a norvég szövetség elnöke.

    Blatter  a közép- és dél-amerikai régiót összefogó konföderáció,vezetőinek azt mondta, hogy minden eddiginél nagyobb vágy ég benne, hogy újraválasszák a szervezet élére. Három éve azt mondta, ez lesz az utolsó ciklusa.

  • A sérülése miatt a világbajnokságról lemaradó Marco Reusnak a vártnál is többet, három hónapot kell kihagynia. A Borussia Dortmund futballistájának péntek este az örmények ellen 6-1-re megnyert felkészülési mérkőzésen kifordult a bokája, az első orvosi vizsgálatok pedig megállapították, hogy részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, felépülését akkor közel két hónapra jósolták.

    Markus Braun kluborvos azonban a részletesebb vizsgálatok után úgy vélte, szeptemberig nem játszhat a 25 éves futballista, akinek helyére Shkodran Mustafi került a német válogatott vb-keretébe. (MTI)

  • Egy fél napot sem töltött Brazíliában egy 45 éves argetin férfi, máris visszaküldték hazájába. A Reuters hírei szerint a férfi a meglehetősen erőszakos Barra bravas csoport tagja, és ezért szerepelt a neve a hatóságok feketelistáján. A listán több mint kétezer név van, további kitoloncolások várhatók, nehogy összecsapjanak a Barra bravas tagjai az angol drukkerekkel. 1986 óta kedvelt szórakozása ez ennek a két csoportnak.

  • A 22 éves szélső, Ejike Uzoenyi kapott meghívót, hogy helyettesítse a válogatottban a görögök elleni edzőmeccsen megsérült Elderson Echiejilét. Uzoenyit az Afrikai Nemzetek Bajnokságában január legjobbjának választották.

  • Andrea Ranocchia csodálkozott rá arra, hogy az edzőtáborukban két egymás mellé épített WC-csészét talált. Úgy látszik, lemaradt Szocsiról.