Gál
3 °C
16 °C

UEFA: súlyos ultimátum a FIFA-nak

2015.05.27. 20:13

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség péntekre kiírt elnökválasztó, tisztújító kongresszusának elhalasztására szólított fel az Európai Labdarúgó Szövetség az után, hogy az amerikai hatóságok kérésére szerdán, Zürichben letartóztatták a FIFA hét tisztviselőjét korrupció gyanújával.

Gianni Infantino UEFA-főtitkár a szervezet varsói végrehajtó bizottsági ülése után bejelentette: az UEFA azt javasolja, hogy ne most, hanem hat hónapon belül válasszon elnököt a FIFA.

Ellenkező esetben az UEFA nem zárkózik el attól, hogy bojkottálja a péntekre tervezett kongresszust.

Infantino kiemelte: a FIFA-hoz kapcsolódó korrupciós botrány, a nyomozás beszennyezi a labdarúgás egészét, és az UEFA végrehajtó bizottsága változást akar a nemzetközi szövetség vezetésében. A testület Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja, aki egyedüli kihívója az ötödik ciklusára készülő jelenlegi elnöknek, a svájci Joseph Blatternek.

Közben a FIFA hivatalosan is bejelentett, hogy kizárta azt a hét tagját, akiket letartóztattak. A hivatalos verdikt szerint valamennyi futballal kapcsolatos tevékenység alól felmenetette a tisztségviselőit.

Az amerikai hatóságok New Yorkban tartottak sajtótájékoztatót, ahol az igazságügyi tárcát irányító Loretta Lynch amerikai főügyész bejelentette: a korrupciós botrányában érintett futballfunkcionáriusok akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak. Ez a legmagasabb büntetési tétel a szervezett bűnözés kapcsán.

A 47 pontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

"Az egész világon korrumpálták a futballt, hogy ők meggazdagodjanak" - mondta a vádlottakról Loretta Lynch. - "Újra és újra megtették. Évről évre, tornáról tornára."

Elmondása szerint az egyik vádlott az évek alatt közel tízmillió dollárral gazdagodott. Arra a kérdésre, hogy Joseph Blatter FIFA-elnök a nyomozók látókörében van-e, Lynch nem válaszolt.

A New York-i ügyész, Kelly Currie kijelentette: a szerdai letartóztatások csak a kezdetet jelentik, ugyanis még több országban folyik a nyomozás.

"A korrupciónak ez a formája és a megvesztegetés a nemzetközi futballban két évtizede zajlik" - mondta Currie, hozzátéve, hogy minden vádlott megkárosította az amerikai kincstárat és megszegte az Egyesült Államok törvényeit.

"Ami mindannyiukban közös, az a mohóság" - fogalmazott az ügyész.