Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A másodosztály középmezőnyében vergődik a felcsúti focicsoda

2016.10.06. 09:00 Módosítva: 2016-10-06 13:46:03

Már az is nagy meglepetés volt, amikor a Puskás Akadémia ilyen hátországgal kiesett. Tavaly az NB I. egyik legdrágább keretével, szakmányban igazolt játékosokkal, nagy mennyiségben honosított légiósokkal és saját nevelésű labdarúgóit alig játszatva búcsúzott a Felcsút az első osztálytól. A kudarc nem csak Jarni edző kirúgásához vezetett, de Bognár György szakmai igazgatóvá való kinevezéséhez is, aki a horvát mester helyére előléptetett Szijjártó István főnökeként felel május óta a PAFC-nél zajló szakmai munkáért, beleértve az igazolásokat is.

Bár még csak a szezon harmadához közelítünk, de mintha komoly zavarok lennének az erőben Felcsúton, úgy a harmonikus munka, mind az eredmények terén.

Bognár György a beiktatásakor reális célkitűzésnek nevezte a feljutást, ami a csapatra pillantva nem is csoda. A mérvadónak számító transfermarkt.com 4,6 millió euróra teszi a keret jelenlegi értékét, ami másfélszer több, mint az ebből a szempontból második Nyíregyházáé, a mezőny átlagának pedig közel háromszorosa. Ha pedig a játékosok átlagértékét nézzük, még durvábbak a különbségek.

Ehhez képest a másodosztályú tabellára pillantva a PAFC jelenleg a nyolcadik helyen áll, 5 győzelemmel, 4 döntetlennel és 3 vereséggel, 5 ponttal lemaradva az első helytől, és 4-re a még feljutást érő másodiktól. Nem tűnik olyan tragikusnak a dolog, csakhogy az összes komoly vetélytársuk előttük tartózkodik, illetve eddig valamennyi győzelmüket a mezőny második feléhez tartozó csapat ellen szerezték, mint például az utolsó Cigánd vagy az utolsó előtti SZEOL.

Egyetlen feljutásra esélyes gárdával találkoztak eddig, a Békéscsabával, tőlük kaptak egy ötöst.

Eközben mintha a szakmai munkával sem lenne minden rendben, legalábbis a ZTE elleni, két fordulóval ezelőtti pontvesztést követően – amikor 2-0-ás vezetésről lett döntetlen a meccs – Szijjártó István keményen nekiment a fiúknak, külön kiemelve a válogatott Zsidai László pocsék hozzáállását. Azt is bejelentette, hogy ezért a vállalhatatlan teljesítményért

nagyon-nagyon meg fogom bünteti a játékosokat.

Majd eltelt pár nap, közben az edző leült megbeszélni a büntetés mértékét a szakmai igazgatóval, és a végén az jött ki, hogy mégsem bünteti meg a játékosokat, mert nem a hozzáállásbeli problémák voltak, hanem szakmai jellegűek.

És ezt szegény Szijjártó mesternek így bele is kellett mondania a kamerába, épp csak a bohócsipkát nem tették a fejére.

Hogy még abszurdabb legyen az egész, ezek után a PAFC teljesen változatlan kezdőcsapattal állt ki most hétvégén a Mosonmagyaróvár ellen, és kapott ki 2-1-re, a 15. helyen szerénykedő, hozzá képest negyedannyit érő csapattól. Zsidaira ismét csereként számított edzője, aki a mérkőzés után – láss csodát – megint a küzdőszellemet hiányolta csapatából.

„A legfájóbb azonban az, hogy szív nélkül játszottunk" – mondta csalódottan Szijjártó, amiről persze még kiderülhet, hogy szakmai hiba volt.

Hogy azokért ki a felelős, az egyelőre kérdéses, lévén a szakmai vezetőnek, Bognár Györgynek egyelőre sokkal kevesebb véleménye van a dolgokról,mint Storck munkájáról, konkrétan még nem mondott semmit.

Pedig valami köze azért csak van hozzá, különben miért mesélte volna róla Lencse László, hogy: "Szinte olyan, mintha edző lenne, szerintem remek meglátásai vannak".

De talán majd minden jóra fordul, ha a nyáron igazolt válogatott védő, Vanczák Vilmos visszatér bokasérüléséből. Vele akár hat válogatott játékossal is felállhat majd a csapat, legfeljebb eggyel kevesebb saját nevelésűnek jut hely, abból a 3-4-ből, aki most befér.

Merthogy, bár a tavalyi szezonhoz képest történt előrelépés e téren – nem nagy mutatvány – továbbra is erős túlzás lenne azt állítani, hogy a PAFC saját nevelésűekre építené csapatát. 

Ami pedig végkép furcsa egy akadémia esetében, a PAFC kerete nemhogy a legfiatalabbak között lenne, de idősebb az átlagnál, a vonatkozó listán hátulról a hatodik.

Az NB II csapatainak összehasonlítása életkor, összérték és átlagérték alapján
Create bar charts