András, Andor
-3 °C
3 °C

Ne kapjunk pecsétes papírt a zuhanásról

2018-10-15T204528Z 1083979062 RC1D0740C070 RTRMADP 3 SOCCER-UEFA
2018.11.14. 22:00
Bár nem Magyarország volt a C divízió második csoportjának favoritja a Nemzetek Ligájában, így is hatalmas csalódás, hogy két mérkőzéssel a csoportkör vége előtt eldőlt: Marco Rossi válogatottja esélytelen a csoportgyőzelemre és ezzel együtt az Eb-helyért zajló rájátszásra is csökkentek az esélyei. Hat pont viszont sokat segíthetne.

Hogy mi is a Nemzetek Ligája és miért fontos a magyar válogatottnak, azt egy korábbi cikkünkben már levezettük. Bonyolult az egész, jövő novemberben, a selejtezők zártával tisztul a kép, és akkor lényegesen egyszerűbb lesz minden. Addig is a főbb tudnivalók:

 • A Nemzetek Ligája váltja ki a barátságos mérkőzéseket. Az NL-ből négy csapat kvalifikálja magát az Eb-re.
 • Az NL-nek négy divíziója van, Magyarország éppen átcsúszott az andorrai vereséggel a C-be.
 • A divíziókat csoportokra osztják, a csoportellenfelek egymás ellen küzdenek. Magyarország Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal.
 • A Nemzetek Ligája csoportmeccseit 2018 szeptemberében, októberében és novemberében rendezik, tehát most lesz a zárás.
 • Az NL-csoportmeccsek után egységes európai erősorrend alakul ki.
 • Az 55 csapatot az erősorrend alapján kalapokba osztják, majd ezek alapján 2018 december másodikán kisorsolják a 10 Eb-selejtező csoportot.
 • 2019. márciusa és novembere között lezajlanak az Eb-selejtezők. Az elsők és másodikok (összesen 20-an) ott lesznek az Eb-n.
 • 2019. november 22-én feltöltéssel kialakítják a Nemzetek Ligája négy divíziójának playoffkörét. A már az Eb-re kvalifikált húsz csapatot kihúzzák a listáról, és létrehoznak egy 16-os toplistát a megmaradt csoportgyőztesekből és legmagasabban rangsorolt nem kvalifikált csapatokból.
 • 2020 márciusában lezajlik az NL playoffköre, és négy csapat kijut az Eb-re.
 • 2020 júniusában és júliusában megrendezik a 2020-as Európa-bajnokságot 12 városban, köztük Budapesten. Ideális esetben a magyar válogatott két csoportmeccset az addigra megépülő Puskás-stadionban játszhat.

Négy csoportmérkőzés után Magyarország már esélytelen a csoportgyőzelemre (Finnországnak 12 pontja van, míg a mieinknek csak négy), és ugyan még így is lehet esély a rájátszásra, a realitás azt mutatja, a Nemzetek Ligájából csak szerencsével osztanak nekünk lapot.

Kilenc helyett rontottunk

Ahogy fentebb is írtuk, a Nemzetek Ligája nem csak a négy plusz Eb-résztvevőről dönt, hanem az Európa-bajnoki selejtezőkről is. Korábban a világranglistát vették alapul, ezt mostantól felülírja az NL.

 • Kiemelt kalap: az A liga négy csoportgyőztese
 • 1. kalap: az 5-10. helyen rangsorolt csapatok (az A divízió négy csopormásodikja és két legerősebb harmadik helyezettje)
 • 2. kalap: a 11-20. helyen rangsorolt csapatok (a maradék két A ligás, illetve a négy-négy B ligás csoportgyőztes és második helyezett)
 • 3. kalap: a 21-30. helyen rangsorolt csapatok (a négy B divíziós harmadik helyezett, illetve a négy C divíziós csoportgyőztes és a két legjobb csoportmásodik)
 • 4. kalap: a 31-40. helyen rangsorolt csapatok (a C liga maradéka és a legjobb D ligás csapat)
 • 5. kalap: a 41-50. helyen rangsorolt csapatok 
 • 6. kalap: az 51-55. helyen rangsorolt csapatok 

Magyarország csoportgyőztesként garantáltan a harmadik kalapba került volna. A jelenlegi állás viszont a következő:

 • 29. Bulgária
 • 30. Skócia
 • 31. Görögország
 • 32. Montenegró
 • 33. Románia
 • 34. Magyarország.

Kilenc helyet sikerült rontani a sorsolás óta. Most már kizárólag akkor van esély az előrelépésre, ha megnyerjük a következő két meccset, de a harmadik kalap, vagyis a 30. hely még így is a többieken múlik. Akik értelemszerűen ugyanazért harcolnak, mint a mieink.

Csodára lenne szükség

Amikor 2016-ban kijutott a válogatott az Eb-re, akkor a második kalapból vártuk a sorsolást. Ettől persze még kerülhettünk volna kőkemény csoportba, de a pótselejtezőt érő harmadik helyhez még így is az kellett, hogy az első kalapos Görögország mélyen tudása alatt szerepeljen és a csoport utolsó helyén végezzen. 

Jelen állás szerint Horvátországnak vagy Németországnak nem jut hely a legjobbak között. Ha az első kalapból megkapjuk Belgiumot (vagy bárkit Európa legjobb csapatai közül), a másodikból a horvátokat vagy a németeket, a harmadikból pedig a szerbeket, nem sok jóval kalkulálhatunk.  

Ezért volt nagy esély az NL: a mi csoportunkban lévő Finnország most a 25. helyen áll, pontosan OTT, ahonnan mi vártuk a sorozatot.

Az NL négy csapatot ad az Európa-bajnokságnak, mindegyik divízió egyet. A divíziókban a négy legerősebb, az EB-re ki nem jutó válogatott küzdhet meg egymással a kvalifikációs helyért (a feltöltés és a playoff kör összeállításáról itt írtunk bővebben) és akárhogy számolunk, a C ligából senkinek nincs esélye a rájátszásra, ha a csoportja második helyénél rosszabbul végez.

Magyarország jelenleg négy ponttal harmadik a csoportban és az egymás elleni eredmények miatt néggyel több pontot kell szereznünk, mint a most hatpontos görögök (pontegyenlőségnél az egymás elleni eredmény számít és az idegenben lőtt több gólja miatt Görögország lenne a második). A magyar csapat Budapesten játszik az utolsó helyezett Észtország ellen, valamint a veretlenül első finnekkel szemben. Görögország Athénban fogadja majd szintén a finneket és az észteket.

a görögöket sem lesz egyszerű beelőzni, de még ez sem garancia arra, hogy meglesz a rájátszás: jelenleg Románia, Albánia, Szerbia/Montenegró és Skócia/albánia is előnyösebb pozícióban van.

Mivel a C divízióban nem számít a negyedik helyezettek ellen elért eredmény, ezért a magyar csapatnak az észtek és finnek elleni siker után is csak hat pontja lenne csoportmásodikok között (az észtek elleni négy pont kiesne). Skóciának és Albániának egy győzelem kell a hat ponthoz, előbbinek ráadásul minderre két meccse van. Továbbá olyan forgatókönyv is elképzelhető, ami után Skóciának és Izraelnek is hét pontja lenne az 1. csoport első és második helyén (ebben az esetben Albánia három ponttal 3. lenne).

A C divízió csoportjai

1. csoport: 1. Izrael – 6 pont, 2. Skócia – 3, 3. Albánia – 3

2. csoport: 1. Finnország – 12, 2. Görögország – 6, 3. Magyarország – 4, 4. Észtország – 1

3. csoport: 1. Norvégia – 9, 2. Bulgária – 9, 3. Ciprus – 4, 4. Szlovénia – 1

4. csoport: 1. Szerbia – 8, 2. Montenegró – 7, 3. Románia – 6, 4. Litvánia – 0

 A 3. csoportban Bulgáriának és Norvégiának úgy van 9 pontja, hogy még egyszer mindkettő játszik a csoportutolsó Szlovéniával. Vagyis nekik már most van hat pontjuk és Ciprus ellen kellene egyet szerezniük, hogy biztos több legyen, mint a magyar csapatnak.

A C divízió 4. csoportja a legérdekesebb. Ha a negyedik helyett Litvánia elleni eredményt kivesszük, akkor Szerbiának van öt pontja (nyolccal vezeti jelenleg a csoportot), Montenegrónak egy (hét ponttal második), Romániának pedig három (hat ponttal harmadik). Magyar szempontból az lenne a legjobb, ha

 • Szerbia megnyerné a csoportját (erre jó esély van),
 • Montenegró pedig a hátralévő két meccsen csak négy pontot gyűjtene (verné a románokat, iksz a szerbek ellen).

Minden más forgatókönyv a magyar válogatott ellen dolgozik.

Rossiék helyzetét az is nehezíti, hogy amennyiben például a skótok és a románok is hat kvalifikált ponttal lesznek csoportmásodikok, akkor a jobb gólkülönbség dönt. Ez jelenleg a magyaroknak mínusz egy, a másik két csapatnak pedig nulla és plusz egy, tehát a finneket jobban meg kell szórnunk, mint Románia Montenegrót vagy Skócia Izraelt és Albániát.

A kiesés kudarc, de van előnye

Természetesen még számtalan forgatókönyv létezik, arról nem is beszélve, hogy ha egyenesen jut ki a selejtezőből Finnország, akkor velünk is jót tenne, hisz közelebb kerülnénk a rájátszáshoz. Ahogy annak is megvan az előnye, ha a magyar válogatott csoportutolsó lesz (vagy a legrosszabb csoportharmadik) és kiesik a D divízióba.

Tény, a D divízióból egyszerűbb lenne 2024-re kijutni, gyakorlatilag ez a legjobb esélyünk. Ugyanakkor hangulatilag nem a legszerencsésebb, ha pecsétes papírt kapunk arról, hogy nem fejlődünk, sőt, visszaesünk. Ráadásul nézőriasztó ellenfelekkel kellene számolni, hisz Románia vagy Görögország helyett majd Feröer és Kazahsztán fog hozzánk jönni. 

Ez egy ritka bonyolult sorozat, mi pedig ott tartunk, ahol általában szoktunk: számolgatunk, matekozunk. 

(Borítókép: Magyar válogatott a Nemzetek Ligájában játszott Észtország – Magyarország mérkőzésen a tallinni A. Le Coq Arénában 2018. október 15-én. Fotó: Ints Kalnins / Reuters)