Bonifác
10 °C
17 °C

Rettenetesen kicentizték a brazilok, de annál nagyobb győzelem lett belőle

2018-06-22T140242Z 1567233682 RC1CA972F230 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.22. 16:28 Módosítva: 2018.06.22. 16:50

Az E csoportban a Brazília-Costa Rica mérkőzéssel vette kezdetét a második forduló. A csalódást keltő döntetlennel rajtoló brazilok számára duplán kötelező volt a győzelem. Egyrészt azért, mert Costa Rica az egész mezőny egyik legszerényebb képességű csapata, másrészt azért, mert egy újabb döntetlen igen kedvezőtlen helyzetbe sodorta volna a végső győzelemre is esélyes válogatottat az utolsó csoportkör előtt. Costa Ricának egy vereség az út végét jelentette volna, minimum egy döntetlent meg kellett csípniük ahhoz, hogy ne biodíszletként folytassák a tornán. Persze rengeteg múlt a péntek esti Svájc-Szerbia mérkőzés végeredményén, így a meccs előtt nem volt különösebb értelme számolgatni. 

A második félidő ismeretében az elsőt akár el is felejthetnénk. Az brazilok élénken kezdtek, de nem jutottak el igazán veszélyes helyzetig, aztán a 12. percben Marcelót orrba találta a labda, Costa Rica pedig átvette a kezdeményezést (a két dolog nem feltétlenül függött össze). El is jutottak egy ziccerig, de Borges nem találta el a kaput.

A nagy ijedtségtől aztán felébredtek Neymarék, legfőként maga , aki egyre többször verte meg aktuális emberét, de hiába kerültek többször is a védelem mögé a brazilok, egy lesgólnál többre nem jutottak. Ezzel párhuzamban a costa ricaiak úgy döntöttek, hogy eddig tartott a meccs előtt tett vállalásuk, miszerint nem fognak keménykedni. Ebből aztán több vitás jelenet is származott. A szünetre vonulva Neymar hevesen magyarázta Kuipersnek az elnézett szabálytalanságokat, tény hogy nem sok fújást kapott a hollandtól.

A második félidőben pár perc alatt több minden történt, mint az egész elsőben. A lényegében láthatatlan Willian az öltözőben maradt, de ez inkább csak azért tűnt fel, mert Douglas Costa beállt. Majd öt perc elteltével előbb Jesus fejelt a lécre, majd Coutinho tette kapura a kipattanót, amit a gólvonalon álló Gamboa tisztázott egy szerencsésen suta mozdulattal.

Ezt követően a brazil nyomás egyre csak fokozódott, voltak periódusok, amikor szinte minden támadásukban érezni lehetett a veszélyt, de vagy az utolsó passz, vagy a befejezés volt pontatlan, ha pedig mindkettő stimmelt, akkor az ismét remekül védő Navas hárított. 

A nyomasztó brazil fölény ellenére a második félidő costa ricai támadásaiban valamivel jobban benne volt a gól, de inkább csak az ellenfél hibáinak köszönhetően. Ahogy a szerbek elleni meccsen, most sem voltak képesek egy tisztességes kontratámadás lefuttatására, sőt ismét akadt egy helyzet, amikor létszámelőnyben is visszafordulás lett a dologból.

Az idő múlásával egyre idegesebbé váló brazilok a 78. percben tizenegyeshez jutottak, de az öröm csak addig tartott, amíg a VAR úgy nem döntött, hogy Neymar nem azért roskadt össze a tizenhatoson belül, mert Gonzalez lerántotta, hanem magától. Kuipers így visszavonta az ítéletet, a lassítások alapján úgy tűnt, jogosan.

Ez már Neymarnak is sok volt, az egész meccset végigbeszélő, vitatkozó sztár a következő adandó alkalommal földhöz vágta a labdát, amiért megkapta a sárga lapját. Kivételesen nem csak hiszti volt a dolog mögött, ezen a meccsen tényleg nem szerette a bíró.

A rendes játékidőből hátralévő percekben Costa Rica utolsó erőtartalékait mozgósítva küzdött az életéért és szemérmetlenük húzta az időt, a brazil játékosok pedig egyre idegesebben nézték az órát az elrontott lehetőségek után.

Talán egy kicsit az nyugtatta meg őket, amikor meglátták, hogy a játékvezető 6 percet tett rá meccsre, a 91. percben ugyanis végre megszerezték a vezetést. Marcelo ment el a szélen, a beadását Firminho fejelt vissza középre, ahol Jesustól ugyan elpattant a labda, de így pont az érkező Coutinho elé került, ő pedig Navas alatt a kapuba lőtt.

Borítókép: Marcos Brindicci / Reuters.