Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Rettenetesen kicentizték a brazilok, de annál nagyobb győzelem lett belőle

2018-06-22T140242Z 1567233682 RC1CA972F230 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.22. 16:28 Módosítva: 2018-06-22 16:50:50

Az E csoportban a Brazília-Costa Rica mérkőzéssel vette kezdetét a második forduló. A csalódást keltő döntetlennel rajtoló brazilok számára duplán kötelező volt a győzelem. Egyrészt azért, mert Costa Rica az egész mezőny egyik legszerényebb képességű csapata, másrészt azért, mert egy újabb döntetlen igen kedvezőtlen helyzetbe sodorta volna a végső győzelemre is esélyes válogatottat az utolsó csoportkör előtt. Costa Ricának egy vereség az út végét jelentette volna, minimum egy döntetlent meg kellett csípniük ahhoz, hogy ne biodíszletként folytassák a tornán. Persze rengeteg múlt a péntek esti Svájc-Szerbia mérkőzés végeredményén, így a meccs előtt nem volt különösebb értelme számolgatni. 

A második félidő ismeretében az elsőt akár el is felejthetnénk. Az brazilok élénken kezdtek, de nem jutottak el igazán veszélyes helyzetig, aztán a 12. percben Marcelót orrba találta a labda, Costa Rica pedig átvette a kezdeményezést (a két dolog nem feltétlenül függött össze). El is jutottak egy ziccerig, de Borges nem találta el a kaput.

A nagy ijedtségtől aztán felébredtek Neymarék, legfőként maga Neymar, aki egyre többször verte meg aktuális emberét, de hiába kerültek többször is a védelem mögé a brazilok, egy lesgólnál többre nem jutottak. Ezzel párhuzamban a costa ricaiak úgy döntöttek, hogy eddig tartott a meccs előtt tett vállalásuk, miszerint nem fognak keménykedni. Ebből aztán több vitás jelenet is származott. A szünetre vonulva Neymar hevesen magyarázta Kuipersnek az elnézett szabálytalanságokat, tény hogy nem sok fújást kapott a hollandtól.

A második félidőben pár perc alatt több minden történt, mint az egész elsőben. A lényegében láthatatlan Willian az öltözőben maradt, de ez inkább csak azért tűnt fel, mert Douglas Costa beállt. Majd öt perc elteltével előbb Jesus fejelt a lécre, majd Coutinho tette kapura a kipattanót, amit a gólvonalon álló Gamboa tisztázott egy szerencsésen suta mozdulattal.

Ezt követően a brazil nyomás egyre csak fokozódott, voltak periódusok, amikor szinte minden támadásukban érezni lehetett a veszélyt, de vagy az utolsó passz, vagy a befejezés volt pontatlan, ha pedig mindkettő stimmelt, akkor az ismét remekül védő Navas hárított. 

A nyomasztó brazil fölény ellenére a második félidő costa ricai támadásaiban valamivel jobban benne volt a gól, de inkább csak az ellenfél hibáinak köszönhetően. Ahogy a szerbek elleni meccsen, most sem voltak képesek egy tisztességes kontratámadás lefuttatására, sőt ismét akadt egy helyzet, amikor létszámelőnyben is visszafordulás lett a dologból.

Az idő múlásával egyre idegesebbé váló brazilok a 78. percben tizenegyeshez jutottak, de az öröm csak addig tartott, amíg a VAR úgy nem döntött, hogy Neymar nem azért roskadt össze a tizenhatoson belül, mert Gonzalez lerántotta, hanem magától. Kuipers így visszavonta az ítéletet, a lassítások alapján úgy tűnt, jogosan.

Ez már Neymarnak is sok volt, az egész meccset végigbeszélő, vitatkozó sztár a következő adandó alkalommal földhöz vágta a labdát, amiért megkapta a sárga lapját. Kivételesen nem csak hiszti volt a dolog mögött, ezen a meccsen tényleg nem szerette a bíró.

A rendes játékidőből hátralévő percekben Costa Rica utolsó erőtartalékait mozgósítva küzdött az életéért és szemérmetlenük húzta az időt, a brazil játékosok pedig egyre idegesebben nézték az órát az elrontott lehetőségek után.

Talán egy kicsit az nyugtatta meg őket, amikor meglátták, hogy a játékvezető 6 percet tett rá meccsre, a 91. percben ugyanis végre megszerezték a vezetést. Marcelo ment el a szélen, a beadását Firminho fejelt vissza középre, ahol Jesustól ugyan elpattant a labda, de így pont az érkező Coutinho elé került, ő pedig Navas alatt a kapuba lőtt.

Borítókép: Marcos Brindicci / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?